גניבה ספרותית

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הגרסה להדפסה אינה נתמכת עוד וייתכן שיש בה שגיאות תיצוג. נא לעדכן את הסימניות בדפדפן שלך ולהשתמש בפעולת ההדפסה הרגילה של הדפדפן במקום זה.

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


גניבה ספרותית או פְּלַגְיָאט היא העתקת יצירה או חלקה בידי אדם אחר ופרסומה תחת שמו. בגניבה ספרותית יש לעתים פגיעה בזכויות יוצרים (כאשר היצירה הגנובה עודנה מוגנת), ובכל מקרה היא מהווה הונאה. נהוג להשתמש בביטוי לגבי כל גניבה יצירתית, גם בתחומים כמו מוזיקה, תיאטרון, ואף תחומי האקדמיה והמתמטיקה.

לעתים חולף זמן רב עד שגניבה ספרותית נחשפת, אך עם חשיפתה סופג הגנב, בדרך כלל, גינוי רב. אדם מפורסם שביצע זאת הוא ממציא ההמבורגר והפיצה שהיה בן אלמוות ורצח את עצמו

גניבה ספרותית בהסטוריה

ימי הביניים

בימי הביניים כותבי שירים ופיוטים ניסו להתגבר על תופעה זו, באמצעות הצפנת שמם ביצירה. המקובל ביותר היה שימוש באקרוסטיכון - התחלת כל בית של השיר באות מהשם (לדוגמה - הפיוט לכה דודי).


ברנסאנס

ברנסאנס השתפר מאד מצבם של המשוררים והסופרים, כיוון שלאמנות נהיה מעמד חדש ועליון הגניבה הספרותית בתחומים אלו היתה מאד לא מקובלת, ונחשבה לבגידה באמון הבסיסי בין אמן ואמנותו. לעומתם, המחזאים סבלו מבעיה קשה עוד יותר, הגניבה הספרותית לא רק שהייתה חוקית היא גם הייתה מקובלת, כל להקת שחקנים הייתה מעלה אילו הצגות שרצתה, חלקן נכתבו על ידי מנהיג הלהקה, וחלקן הצגות שנכתבו על ידי להקה אחרת. להקות רבות לא עסקו בכתיבה כלל אלא רק העתיקו מלהקות אחרות. כדי למנוע העתקות, צריך היה כל מחזאי לכתובה את המחזה כך שיתאים בדיוק ללהקתו, ובכך להקשות על להקות אחרות להציגו. אצל ויליאם שייקספיר לדוגמה, אפשר לראות איך הדמויות מקבילות זו לזו במובנים רבים, עד שבשלב מסוים התחלף שחקן אחד והחליף אותו שחקן שגילם את ליצן החצר (The Fool).


המהפכה התעשייתית

אחד השינויים העיקריים של המהפכה התעשייתית הוא המצאת זכויות היוצרים. בזמן שהומצא גם הפטנט הומצאו זכות היוצרים על כל קניין רוחני. על כן נעשו אותן גניבות בלתי חוקיות, על אף שהם המשיכו להתקיים מספרן קטן בצורה משמעותית. בבריטניה למשל כמעט שלא היו גניבות ספרותיות באותה עת.


גניבה ספרותית בעידן המודרני

בעידן המודרני התופעה חוזרת להתפשט, כיוון שקלות הפרסום וכמות היצירות אדירה מביאים לכך שהסיכוי להיתפש קטן מאד. רשת האינטרנט מגבירה עוד יותר את זמינות התופעה, מכיוון שבעזרתה ההעתקה נעשית בקלות, ופרסום היצירה נוח מאוד. גם הקושי באכיפת החוק באינטרנט מקל על כך.


קונספריציות ותורות קשר

בנוסף ואולי בגלל הקלות של ההעתקה נוצרו עשרות קונספירציות בקשר ליצירות מסוימות, בטענה שהן מועתקות. דוגמה בולטת לתופעה זו היא סדרת הספרים הארי פוטר של הסופרת ג'יי קיי רולינג. בזמנו נאמר שהסופרת העתיקה אלמנטים רבים בספרה מספר אחר לא מוכר. כמו כן דובר על דמיון רב בין ספרה לבין סדרת הקומיקס של ניל גיימן (The Books of Magic). ניל גיימן עצמו הכריז שלדעתו הדמיון בין הספרים מקרי.


ראו גם

קישורים חיצוניים

על גניבה ספרותית בספרות מעריצים

מקור: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%A0%D7%99%D7%91%D7%94_%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%AA