הפקולטה לפיזיקה (הטכניון)

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"זנחו כל תקווה, אתם הנכנסים בשערי"
~ כיתוב בכניסה לפקולטה
"תורת האינפורמציה הקוונטית- זה רק נשמע מעניין!"
~ פרסומת לקורסים בפיזיקה

הפקולטה לפיזיקה של הטכניון בחיפה הינה נספח למסלול פיזיקה-הנדסת חשמל. היא עוסקת בהכשרה של מובטלים.

היסטוריה

פיזיקה, לא מה שחשבת.

לאחר התקוממות המדינה, לא נותר זכר לקיום מצוות פרו ורבו. לצורך תיקון המצב הוקמה בטכניון הפקולטה למעשיה וטיול שהכילה בעיקר את בנות המין היפה (וזאת בניגוד לבנות בפקולטה להנדסת חשמל). לאחר שבירת הסטטטוס-קוו בו גברים מהפקולטה למתמטיקה היו צריכים לבחור בין גברים מארכיטקטורה לבין עצמם, נולד הרעיון של הקמת פקולטה לאנשים חסרי פרספקטיבה בחיים.

תנאי הקבלה לפקולטה לפיזיקה היו בין הנמוכים ביותר, מתוך תקווה למשוך בעיקר את הקהל המיואש ביותר בקרב הצעירים. חשוב ציין שהפקולטה כבר באותם שנים נחשבה לבור פוטנציאל אינסופי שכן אנשים בעלי פוטנציאל גבוה ככל שיהיה אשר התקבלו אליה הגיעו למצב כלוא.

כבר החל מראשיתה, הפקולטה התעסקה בעיקר בהכשרת מובטלים ואנשים שאינם מוכשרים לשוק העבודה. המרצים נבחרו מתוך קריטריונים של יחס מתנשא כלפי סטודנטים, יכולת למלמל בצורה לא ברורה ולכתוב נוסחאות מסורבלות בלי שום הסבר על הלוח. מבחני הכניסה למרצים מתחילים כללו את הדרישה לסרב בכל תוקף להסביר מעברים מתמטיים, כתיבת מבחנים אמריקאיים בלי תשובות נכונות, התחלת נושא חדש שתי דקות אחרי סוף השיעור ולבסוף מטלה מסכמת: להעביר שיעור מול כיתה ריקה.

ב1958 מרתפי הפקולטה הועתקו לנווה שאנן בו שוכנת הכניסה לגיהינום עד עצם היום הזה. בשנה זו, נשיא המדינה אלברט איינשטיין הזדעזע מהמצב המדעי בטכניון והכריז עליו כאיזור מסוכן לציבור. לאחר הגינוי החריף של המדען המפורסם, דיקן הפקולטה נתן רוזן בשיתוף עם אחראי הבניין בוריס פודולסקי הקים את גשר איינשטיין-רוזן אשר מחבר את הבניין של פיזיקה עויינת עם הבניין הראשי. לזכר טעות זו, בשנת 1976 הוקם המכון למצב נוזל, אך הבניין לא החזיק לאורך זמן.

בשנות המלחמה הקרה נוהל פרויקט סודי של הפקולטה בו פותח נשק גרעיני. איש בימינו לא יודע על פרויקט זה, כי כל משתתפיו הוצאו להורג. לאחר מכן באופן ריקורסיבי כל המוציאים להורג הוצאו להורג, וחוזר חלילה.

בשנות ה90 של המאה ה20 המצב בפקולטה הדרדר עקב שהותו של מוטי שגב בחו"ל. צפיפות האוכלוסין עלתה וכן הלחץ התרמי. נוצר מצב בו הסטודנטים צייתו להתפלגות מקסוול-בולצמן ורבים מהם עלו לוועדת משמעת. לצורך תיקון הבעיה, נוספו מימדים נוספים לבניין והאיכלוס הממוצע של סטודנטים למצב ירד. בשנות ה-2000 עם שובו של המלך, הפקולטה חזרה לגדולתה וכמות הנכשלים הממוצעת למבחן חזרה לנורמה.

כיום הפקולטה מכשירה תלמדי תיכון מצטיינים להיות מדענים בינוניים במקרה החריג או מובטלים במקרה הנורמלי. דיקן הפקולטה, פרופסור נועם סוקר, מפתה סטודנטים צעירים לבוא למשרדו בהבטחת סוכריות חינם כשבפועל הוא זומם למצוא מתוכם את אנשי הסגל הבאים, כלומר הוא מחפש סטודנטים מגמגמים שאינם מצליחים לבטא את מחשבותיהם בצורה ברורה. במהלך לימודים לתואר שני, סטודנט מאבד את נשמתו בתהליך של פליטה ספונטנית, ולאחר מכן, מקוונטט באכזריות. שרת הפקולטה מכונה "פלאפל" על מנת לאפשר לסטודנטים להוסיף בקורות חיים את השורה "ניסיון עבודה בפלאפל", דבר שיכול לסייע להם למצוא עבודה בתחום המזון המהיר.

בניין הפקולטה

בניין הפקולטה

בניין הפקולטה של פיזיקה, הקרוי על שמו של לידוב (שכנראה שילם ממש טוב בשביל שהבניין יקרא על שמו) הוא אחד המבנים המעניינים ביותר בטכניון. הוא מכיל מעברים נסתרים ואיזורים בהם קלאסית לא יכול להימצא אדם. סטודנטים לתארים מתקדמים נחשבים לבוזונים וניתן להכניס כמות לא מוגבלת מהם לאותו המשרד. קבוע פלנק עצמו קרוי על על שמה של קפיטריה בפקולטה. סגל המנקות מודרך לפנות את הסטודנטים במקרה של ניסויים גרעיניים כושלים. בין סודות הבניין:

  1. אם מקלידים את הערך המספרי של פאי עד הספרה השמינית במעלית הפקולטה, מגיעים למפלס סודי שבו כל המרצים שומרים את המבחנים העתידיים.
  2. קיים "חדר סודות" שניתן באמצעות טלפורטציה קוונטית לעבור דרכו מחדר 323 לחדר 001. בחדר הסודות ניתן למצוא מערכות ניסוי רבות ומספר שלדים של סטודנטים סקרנים.
  3. על גג הפקולטה ישנו טלסקופ חלל שניתן לראות דרכו ערפיליות אטמוספריות.
  4. ליד חדר חולקת שעורי הבית, ישנה דלת קטנה הפותחת כניסה לאולפן הצילום של הסרט Cube. למרות שמימד סודי זה נראה בעיקר כמו מחסן, זוהי למעשה מעבדה מתקדמת בה יש תווית עם מחיר על כל מכשיר מדידה.
  5. ישנה אגדה אורבנית על קיום מעבדה 3, מעבדת הרפאים. כל המידע לגבי מעבדה סודית זו הוא ספקולציה בלבד. ישנם הטוענים שראו רוח של אחראי מעבדה 3 העובר בין מעבדה 2מ למעבדה 4ח, אך אף איש סגל לא מקבל עדויות אלו ברצינות. אין טעם לציין שכל אזכור של מעבדה 3 במסמכים רשמיים נמחק באופן מסתורי.