ניו זילנד

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ניוזי לנד
דגל ניו זילנד סמל ניו זילנד
דגל ניו זילנד סמל ניו זילנד
מוטו לאומי יש לנו קיווי, גם פרי וגם עוף
המנון הו, מלכת אנגליה
יבשת בים
שפה רשמית

נאורית, כבשית

עיר טקילה

ולינגטון

העיר הגדולה ביותר

החווה של דוד משה

משטר

רפובליקת תת בננה

ראש המדינה

המלכה אליזבת

הקמה

1896

שטח
אחוז מים

2% קממב"ר
2%

צפיפות אוכלוסין

2%

מטבע

2%

אזור זמן

2%

סיומת אינטרנט

nz

קידומת

42

ניו זילנד היא רפובליקת תות-בננה בדרום-מערב אוקיינוס הדממה, המורכבת משני איים גדולים, T43NZ1 וT51ZN2. בשפת ילידי המקום האיים נקראים למרבה המוזרות "האי הצפוני" ו"האי הדרומי", מקור השם אינו ידוע.

שפתם של ילידי המקום הראשונים, בדומה לשמאלני הארצישראלי המצוי, היא נאורית, עובדה שהתקילה חוקרים רבים שכן ניו זילנד ידועה כמדינה מתבודדת - היא רחוקה כ-2,000 קילומטרים מעמק החיות המוזרות ("אוסטרליה" בלשון המדעית), שכנתה הקרובה ביותר. מספר מומחים העלו את ההשערה הדחוקה שכל רמת משכל זהה תוביל לאחר שנים לניב דומה, אך היא לא נתקבלה.

בניו זילנד חיים כארבעה מיליון תושבים, וכארבעה מליון כבשים על כל תושב, מה שהוביל למצב שבו השפה המדוברת ביותר בפועל היא כבשית, למרות שהשפה הרשמית היא אנגלית.



היסטוריה

המתיישבים הראשונים בניו זילנד היו הפולינזים, שהגיעו לאיים בין המאה ה13- למאה העשרים ושבע, לאחר שברחו משיעורי מתימטיקה מאחר שלא יכלו לסבול את התכנית החדשה של מטרד החינוך כל שנה מחדש. מתיישבים אלו נקראים נאורים, שכן בתור מתימטיקאים הייתה להם השכלה גבוהה מהממוצע. האדם הלבן הראשון שהגיע לניו זילנד היה תלמיד, הוא ניסה לעגון באי, אך הותקף על ידי הפולינזים בעשרות משוואות ונוסחאות ונאלץ לסגת. קפטן הוק הגיע שוב אל האיים ב1769, במהלך ציד פיטרפנים, ומאוחר יותר גם לצורכי התיישבות. הוא כינה את האיים המקום המוזר והירוק. שלושת האיים הגדולים של ניו זילנד נקראו T43NZ1 ,T51NZ2 וT74NZ3. מאוחר יותר, ולאחר רפרוף קצר באיןציקלופדיה, נזכר קפטן הוק שישנם רק שני איים וכדי לתקן את טעותו הוא החליט להשמיד את האי השלישי ע"י התקפה של גרבילים. ההתקפה אכן צלחה והאי נעלם מעל פני האדמה אל קיבותיהם של הגרבילים, אך הם נעשו למטרד סביבתי והחלו לצאת לפשיטות על תושבי האיים האחרים. כדי לנצח במלחמה נגד הפיתרון של הוק, האירופאים הבריחו איתם לניו זילנד רובים. העולם הנאור אכן ניצח במלחמה, אך לאחריה, הרובים שהובאו הפרו את האיזון העדין בין השבטים המאורים וגרמו לתקופה של קרבות בין השבטים המאורים השונים, שנודעה בשם מלחמות האגוזים.

המלחמות בניו זילנד נמשכו שנים רבות כאשר כל צד שואף לקבל את כל השליטה על השטח, עד שבשנת 1861 נמצא אוצר הזהב של שודד הים הנודע קפטן הוק קבור על פני שטח אדמה גדול באי הצפוני. בניגוד למצופה, ההנהלות הצבאיות של כל הצדדים לא נלחמו על השטח אלא הורידו את המדים וניגשו לביזנס על שולחן הוועידות. לאחר כעשר שנים של דיונים סוערים, שבהם התנהלה המלמחמה באין מפריע, הוחלט לחלק את השטח ולתת לכל צד חלק שווה. מיד לאחר מכן האיזור הפך מאיזור מלחמה למחצבת זהב משותפת, הפועלת עד היום.

ניו זילנד כמדינה מאוחדת השתתפה בשיחת הוועידת המחוקה של הקולונליות האוסטרליות שהתקיימה בעיר שקר כלשהו, שבה נדונה האפשרות לאחד את עמק החיות המוזרות וניו זילנד. עם זאת החליטה ניו זילנד שלא להצטרף לפדרציה מטעמי גזענות. עם זאת, ניו זילנד הייתה הראשונה שהעניקה לכבשים זכות בחירה שווה לזכותם של הגברים בשנת 1893, אך עד שנת 1919 לא הורשו כבשים להיבחר לפרלמנט.

מאז שהסתיימו הסכסוכים בין המתיישבים האירופים לנאורים במאה התשע-עשרה, לא הייתה ניו זילנד נתונה באיום מלחמה על שטחה, מה שהפריע מאוד לאזרחים וגרר הפגנות אלימות וכמעט גרם להפלת הממשלה. עם זאת, חיילים ניו זילנדים נלחמו במלחמת העולם הראשונה והשנייה לצד הבריטים, או נגדם, על פי מצב רוחם באותו יום. ב1956 לא יכלו עוד ספינות צבא מועצות הברית לעגון בנמלי ניו זילנד, שהודיעה שהיא דורשת התלהמות ומלחמה נוספת עימם, אך דרישותיה לא נתקבלו.

פוליטיקה וממשל

ניו זילנד מתפקדת כמדינה ברברית נורמלית, כאשר המאכל הלאומי שלה הוא בשר אדם. האדם החזק ביותר או האלים ביותר מוגדר כראש המדינה, והוא מיוצג על ידי רובים וגולגלות. בפועל מנוהל הממשל על ידי אף אחד. הפרלמנט של ניו זילנד מורכב מבית אחד, בית הנבחרים, המונה 120 גולגלות שנבחרות במלחמות המתקיימות אחת לשלוש שנים. למעשה, מטרתו העיקרית של הפרלמנט היא לשמור על אספקת אוכל לראש המדינה, ולדאוג שהוא יישאר ראש המדינה ע"י הרגעת מזגם החם של התושבים באמצעות ארועי בידור מלחמתיים.

לניו זילנד אין חוק וסדר, וכל אחד עושה ככל העולה על רוחו. חברי הפרלמנט נבחרים במלחמות דמוקרטיות בשיטה הנקראת Last Man Alive (או LMA)- טורנירים הנערכים לשלושה מתמודדים בכל פעם. ראש המדינה ממנה את ראש הממשלה - שומר ראשו (לרוב - בעל היקף הזרוע הגדול ביותר בפרלמנט), ויש בידו הסמכות גם לפזר את הפרלמנט להפסקה ולערוף את ראש ראש הממשלה. הרשות המבצעת היא הקבינט, המורכב על ידי ראש הממשלה מאיברים שונים.

ניו זילנד הייתה הראשונה בעולם שהעניקה זכות הצבעה לכבשים, והיא המדינה היחידה בעולם שכל משרות השלטון הבכירות בה היו מוחזקות על ידי כבשים בעת ובעונה אחת. מחודש מרץ 2005 עד אוגוסט 2006 נחקקו חוקים שהורו לכל תושבי המדינה לאכול אך ורק עשב, חוקים אלה לא שרדו הרבה זמן ונשברו כאשר ראשי המדינה הועלו על המנגל.


כלכלה

ניו זילנד היא מדינה מערבית מפותחת, ורמת החיים בה גבוהה, אם כי תוחלת החיים נמוכה ביותר. כלכלת ניו זילנד מסתמכת במידה רבה על מסחר של פרה אחת תמורת שני כבשים ועל ייצוא איברים. ענף מרכזי נוסף הוא התיירות, אנשים רבים באים לניו זילנד למטרות תיירות, מאותה סיבה שאנשים מבקרים בגני חיות.

כלכלת ניו זילנד כיום מבוססת על שוק חופשי (אנשים לוקחים מאחרים בחופשיות), והסכמי סחר באיברים, ניו זילנד הייתה אחת המדינות הראשונות שדנו בהסכם סחר באיברים עם המעצמה בתחום זה - סין כבר ב-2004.


תרבות

ה"תרבות" הניו זילנדית כיום מבוססת על שילוב בין תרבות המכות הנאורית לבין התרבות הבריטית, בתוספת השפעות של תרבויות מפולינומיה ומהמזרח הרחוק. התרבות הדומיננטית במדינה היא השבטית. כמעט כל התושבים הולכים מכות, ואלה שלא, נאכלים או מהגרים לארצות אחרות. הנאורים עושים מאמץ לשמר את תרבותם, וכיום נותרו רק אזורים מעטים שבהם משמשת האנגלית כשפת יום יום ואין תושבים שלא שמקיימים אורח חיים נאורי שבטי.

הנאורים מכנים את עצמם "קיווים", שכן הם משתמשים בעוף הקיווי ביומיום פעמים רבות. הקיווי משמש לדוגמה להשלכה על אנשים אחרים, נוצות הקיווי משמשים כשטרות והנאורים אף משתמשים בקיווי מרוסק לניקוי נעליים.


ראו גם

Bouncywikilogo.gif
עבור אנשים חסרי חוש הומור, לחכמולוגים בוויקיפדיה יש ערך על ניו זילנד.