שנת אור

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Thumbnail.jpg יש לשכתב ערך זה
ייתכנו לכך מספר סיבות: ייתכן שהמידע המצוי בדף זה מכיל שטויות חסרות טעם, או שהוא פשוט לא מצחיק, או שאולי הוא ערוך בצורה גרועה, ויכול אפילו להיות שהוא אמיתי. אבל בכל אופן, הערך הוא חסר ערך עבור איןציקלופדיה. אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות בדף זה, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה שלו. יש כאלו שאפילו יקראו את מה שכתבתם.

שנת אור היא לדעת רבים המרחק שאותו עובר האור במשך שנה. מרחק זה משתנה על פי כושרו של האור לנוע (אור מהיר עובר מרחק גדול יותר מאור איטי), על פי מידת הסקרנות שלו (אור סקרן נוטה לעצור ולהביט בצידי הדרך), וכן על פי מידת שכרותו (אור שיכור נע בקו עקלקל).

כך, למשל, חשב אלברט איינשטיין: נניח שיוצא אור מהיר מן השמש בשעה 6:30 בבוקר (בדיוק בזריחה), הרי שהוא יגיע לכדור הארץ פחות או יותר אחרי שעה וחצי, לא כולל פקקים. במידה והוא עדיין לא התפכח מהבילוי הלילי ב"סולאר פאב", הרי שהעיכוב יכול להיות גדול יותר: בין חמש דקות של הקאה בצד הדרך ועד שעה של עיכוב בידי שוטר, תוך ניסיון לנשוף אדים נטולי אלכוהול לתוך שקית הבדיקה המשטרתית. לפיכך, האור יגיע לכאן פחות או יותר בין רבע לעשר ובין שתים עשרה בצהריים, מה שאומר שבגללו כל האנושות תקום מאוחר.

לדעת רבים אחרים, שנת אור היא מידת זמן. כמו שבשביל כלבים שנה אחת היא שבע עשרה שנות אדם, הרי שבשביל האור שנה אחת היא חצי שניה בשביל האדם - לפיכך, האדם מזדקן הרבה יותר מהר מהאור. גם איינשטיין חשב כך, ולכן הוא מת.

שנת אור בספרות

רבים מכותבי המדע הבדיוני משתמשים בשנות אור כדי להצליח לרמות את הזמן, לכתוב רומנים עבי כרס ולהתחמק משלטונות המס. דווקא כותבי הרומנים ההיסטוריים, שהיו יכולים להעזר בשנות האור לא משתמשים בו כראוי. לעיתים, ניתן אפילו לראות שכותבי הרומנים ההיסטוריים אפילו לא היו במקום שעליו הם כותבים.

ביקורת הספרות

מעטים מבין מבקרי הספרות המוצלחים הם חובבים של שנות אור. בני גורן, מבקר ספרות נודע, שביקר את הספרה 1 וכן את שלוש מאות אלף הספרות שאחריה (לא כולל 267, 121,675 ו-299,999) הצהיר במפורש על שנאתו את המושג שנת אור בכנס שנערך בבית סוקולוב, ואמר:

אני שונא אור, ואני שונא שנים. למה אתם מצפים?

לאחרונה מתבססת הדעה שלמבקרי ספרות אין מה להתעסק באור בכלל, היות ומרבית עבודתם היא בחושך.