משתמש:Pashute/ארגז חול

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הערה: אין לבלבל ערך זה עם ארגז החול של האיןציקלופדיה. זהו ערך מכובד בפני עצמו.

ארגז חול הוא שק חול שדפנותיו התעבו. ארגזי חול בעבר שימשו כדי לזרות חול בעיני שליטים זרים, וכן על מנת לגנוב חול מחולות ראשון לציון (שם בעבר היו חולות). ארגז החול, כמו קרובו עוף החול, התפרסם בזכות עמודי החשמל הענקיים שנשארו עומדים באויר אחרי שכל החול סביבם ותחתם נאסף ונלקח לקבורה באתר הגניזה של האחים דה מזרחי בראדרס מניו יורק (באתר זה גונזים גופות), בתוך ארגזי משאיות של חברת 'הארגז'. לאחר הכחדת החול מהטבע, הועברו ארגזי החול לעולם וירטואלי ממוחשב, והם משמשים כיום לכתיבת חומר מתכלה (כמו החול) שנמחק כמעט מיידית.

ארגז חול מדגם חדש (סַנְדִי 5) נקנה לאחרונה באיןציקלופדיה, ואת הישן מכרו לאלטע זאכן שהעביר אותו למגרש הגרוטאות שלו.

בגוש עזה שליד העיר קטיף לשעבר, נהגו לגדל עגבניות בתוך ארגזי חול. במיוחד הצליחה בכך דתיה פנדורה, מנהלת משק פנדורה, וארגזיה נקראו תיבות פנדורה. היא התפרסמה בכך שבית המשפט נאלץ לפתוח את תיבות פנדורה כשטענה שהיא אינה דתיה. בארגזים היו עגבניות רקובות ולא חול.

החול מקורו במצרים, והוא חומר שנוצר מגריסה של האף של הספינקס, ומגיע מהים. הים עשוי ממים ודגים, והוא נוצר מהנחלים הנשפכים אליו. נחלים עשויים ממים ושפכים, והם נוצרים מביוב.

הסטוריה

בסוף התקופה הרומית, היו קבוצת בדחנים יהודים ובראשם אבא בן בוטא שהעבירו ארגזי יהלומים ואבנים טובות אחרים (אבנים מתורבתים, שאינם נובחים) לשליטי רומי, בשם היהודים מארץ ישראל, שכבר אז שלטו בהון ובשלטון. כאשר עצר בפונדק בדרך, היו מחליפים להם את היהלומים בחול והם לא היו שמים לב לכך.

אגב: על שם חול זה והחלומות של המובילים אותו, הגרמנים הטובים העניקו למחנות הנופש שלהם את השם חלמנו, ולשוכנים בתוכם חכמי חלם.

החול, שהחליף את היהלומים והאבנים הטובות, הגיע ליעדו, והתברר כיעיל במיוחד בעת מלחמה, על ידי זריית חול בעיני האויב. שליטי רומי מלאו את ארגזי החול בזהב. ומכאן הביטוי 'חולות הזהב'. זהו גם הנושא של המחזה פטר והזהב. התקשורת הישראלית שיכללה רעיון זה וגילתה שאם זורים חול בעיני האזרחים עצמם, הם לא יראו אויב כלל, ואפשר להתעלם מהם לחלוטין גם בעת מלחמה. מחקרים מדעיים הוכיחו ששרידותה של בת היענה והצלחתה ההתפתחותית נובעת בעיקרה מאימוץ עיקרון דומה.

בספרות היהודית העתיקה מסופר על גורלו של אותו פונדקאי (הגבר הראשון שנשא עובר של אישה אחרת בחומוס של רחמו) אשר ניסה אף הוא למלא ארגזים רבים וגדולים באותו החול ולמכור אותם לקיסר רומא, אך סופו שנתלה בגלל אי הבנה ועקב שגיאת תרגום מכונה. (שאלו אותו איך הוא רוצה לקבל את התשלום:במזומן או באשראי, והוא ענה: "תלוי". אך האחים דה מזרחי בראדרס מניו יורק, שהם גם תלמידי חכמים, למדו את הסוגיה, וגם יודעים כבר לדבר באנגלית עילגת, וכיום מוכרים ארגזי חול לקיסר רומי, תמורת זהב.

ארגז החול ביהדות

מנהגי העדות השונות

ארגז חול משמש לדברים רבים בקהילות היהודיות השונות. ניתן לנעוץ בו סכין למשך שנה וזה יכשיר את הסכין לפסח. לפסח עצמו, אין ארגז חול בבית, אבל הוא משתמש בזה של השכנים, שהם קרובים רחוקים של האחים דה מזרחי בראדרס מניו יורק.

ארגז החול גם משמש להעביר את שושנת יריחו, הנמצאת בסכנת הכחדה, ושמסוכן להסתובב שם, כי יש להם רובים. בקהילות המשתמשים בארגז החול לצורך שושנת יריחו, הפעלת הארגז נעשית בשני שלבים. בשלב ראשון הוא משמש כמשתינה ציבורית בשעות הערב. לאחר מכן, בשעות הבוקר ילדי השכונה משחקים בו להנאתם, וכך מצילים את שושנת יריחו מהכחדה. לאות כבוד, השושנה משאירה צלקת יפה על עור גפיהם של ילדי השכונה הגיבורים.

בקהילות הקראים, נוהגים להשתמש בשני סוגי חול על מנת לנקות את כלי האוכל, זכר לארגזי החול שסחבו אבותינו ממצרים, במדבר סיני. מכיוון שהם אוכלים בחושך, ושאינם מחממים אוכל בשבת, מזון השבת המיוחד שלהם, בדומה אך בשונה לחמין הרבני, נקרא חולין, ומערבבים בו חול, על מנת להוסיף פריכות, וזכר לחול שהיו אבותינו אוכלים בחופי סיני, לפני פרוץ השלום.

ארגז החול ו'מה קשור'

אזהרה: החלק הבא הושתל לתוך מאמר זה מתוך ארגז החול. יתכן שאינו קשור לשאר הערך הזה, או שאינו מצחיק. ועימכם הסקילה בדיקת ארגז חול. למה תבנית תבנית:DOC לא עובדת?

עכשיו היא כן.

נשאלת השאלה: האם יש משמעות למשפט הקודם בפני עצמו. (המשפט בן שלש המלים: עכשיו היא כן.) האם היא נכונה תחבירית? האם נכון לשאול אם משהו "נכון תחבירית"? איזו מין עברית זו? האם אינה מאונגלתת או מגיעה מלע"ז אחר? האם כל לעז הוא רע מיסודו, והאין לנו אידיוסינכרוניזמים, אוקסימורונים, ואינקוהרנטיות בעברית? האם אוסף שאלות שכזה אין מקומו בבארגז החול ולא בערך מכובד של האיןציקלופדיה? האין אתם חשים בזבוז זמן בקריאת דברים שאחרים כתבו בארגז החול? מה הניע אותם לכתוב את זה? ומה מניע אתכם לקרוא את זה? על זאת ועוד בפרק הבא של 'ארגז החול' באיןציקלופדיה! השארו אתנו.

ארגז החול והשבת

ארגז החול שומר שבת, למרות שהוא מזדהה כחילוני, וחובש את כיפת השמים. בעבר נקשר שמו עם כתם בשמלת השבת של חנה'לה.

לפי ההלכה ארגז החול מוגן בשבת, ואין להשאיר בו עקבות. החוק הישראלי הכיר בהלכה זו, ולפיכך חלות עליו חוק המנוחה ושעות העבודה תשל"ז 1971, תיקון 586 א המציין שאם ומבלי לפגוע בסעיפים 2, 3 ו- 7 לעיל, ומבלי לשנות הוראות כל דין, לכאורה ודא עקא, אין לעסוק בפעולות שיש בהן משום פגיעה בארגז החול, בימות השבוע שאינן ימות ברדאוויל או בייקל.

יש הטוענים שמדובר בכלל בארגז חו"ל. לארגז החו"ל תחתית כפולה ובה אפשר להעביר חפצים שלא רוצים לקנות בדיוטי פרי. דיוט הוא טופעה ביולוגית של הטאדות מים מהצמח, והדיוטי פרי הוא פרי שיש לו דיוט רב, ומשאיר במזוודה סימנים. לכן לא רוצים לשים שם את הדברים האלה וצריך תחתית כפולה. גם ארגז החו"ל אינו נוסע בשבת.

ארגז החול ושבתאי צבי

שבתאי צבי מעולם לא השתמש בארגז חול, מכיוון שהיו לו את חולות עזה, כשבא לבקר את נתן ידידו ההוגה. יש האומרים כי בגלל חשך זה התפתחה אישיותו המקרינה, והוא חושל להיות חתן פרס ישראל וחברו הטוב של שמעון פרס.

לעומת שבתאי, צבי הים מטילים את ביציהם בתוך ארגזי חול, ונודדים משם דרך הים והאוקיינוס עד צידו השני של העולם, אותו הם מחזיקים אחר כך על גבם, יחד עם שבעת פילי תבל.

תמונות של ארגזי חול

אוסף תמונות של ארגזי חול ניתן לראות באתר הויקיפדיה בערך: ויקיפדיה:ארגז חול. אוסף זה מעיד על ערכו הרב של ארגז החול, אף בעיני קהיליית הויקפדנים. לעומת זאת, באיןציקלופדיה חושבים שעדיף לא לחשוף מה שקבור בחול, שמא תפתח כאן תיבת פנדורה, ותהיה מלחמת עגבניות.

כישורים קיצוניים

לארגז החול יש כישורים נוספים, בעיקר כשהוא בחוץ בשמש. כישורים אלו נקראים קישורים חיצוניים. יש לו את האפשרות להתחזות לחוף ים, למרות שהוא נמצא בירושלים. הבעיה היא שבירושלים קר באופן קיצוני, ולכן הוא נוהג להתחפר בחול, ולעמוד על עמדותיו בלי פשרות. משום כך יש המכנים כישורים אלו כישורים קיצוניים. ארגזי חול אלו הועברו משכונת מאה שערים שם היו מתחילת המאה, לראש מגדלי הולילנד (ארץ הקודש בלע"ז), שם אפשר לראות אותם ממרחקים, ובכך יש "משום פרסומי ניסא". ראש הממשלה, ושר המסחר והתעשיה לשעבר, וראש עיריית ירושלים לשעבר, והלוחם בשחיתות לשעבר מר אהוד אומלט, חשף שחול זה הועבר במעטפות למגדלי הולילנד, ובדרך הפך לזהב כמו באגדה העתיקה.

שמו של מר אהוד אומלט נקשר עם ארגזי החול בפרשייה נוספת שעלתה לכותרות: פרשת גניבת חולות ראשונטורס. אך חז"ל החליטו שלא לקרא פרשה זו, ומדלגים עליה בקריאת החומש השבועית הנקראת "פרשת השבוע".

הערות שולִיִים

ושוב הגענו לחלק שבו מקטינים את חשיבותם של ההערות וקוראים להם שוליים. עד מתי מאי 82?

הערה שולית נוספת, מהעורף: אין למחוק ערף זה, להעבירו, לקפלו או לשפדו. זכויות היוצרים הועברו לחברת מיקרוסופט העולמית, ויש לבקש את רשותם לגבי כל שימוש או טיפול בהמשך לפי הוראות כל דין. דא עקא.

בדיקת קפצ'ה: נא לומר את המספרים הבאים, כדי שנוכל לוודא שהקורא של מאמר זה הוא בן אדם ולא רובוט: שניים שלושה עשרים חמש 7 אחד ועוד שלוש