שבתרבות

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שבתרבות הוא מופע המתקיים פעם בשבוע, מדי שבת, הכולל בתוכו אלמנטים קומיים.

קונספט

בשונה ממועדוני סטנדאפ (ומועדוני לילה אחרים) רגילים, בהם לא מורשים אזרחים ותיקים ואנשים שהגיעו לגיל הזהב להיכנס, למועדוני "שבתרבות" בדרך כלל ניתן להיכנס בכל גיל, החל מגיל 3 ועד המוות. המשקאות המוגשים במועדוני שבתרבות שונים ממועדונים ופאבים, ואינם כוללים כלל אלכוהול; לרוב מדובר בתה או בכוס מים מינרלים צוננים, ובמקרים חריגים מיצים ומשקאות קלים. את מועדוני שבתרבות פוקדים לרוב גמלאים ואנשים מבוגרים, לרוב משועממים וכאלו שעדיין לא החליטו מה העמדה הפוליטית שלהם (מצביעי יאיר לפיד). אחת לשבת, מופיע פוליטיקאי על הבמה, ומבדר את קהל הקשישים שהגיע. הקהל (שבד"כ אינו מלא אך מורכב מ24 בני אדם בגילאי 42 - 78, 4 חתולים, מסרגות וחצי מבוגר) מאזין בקשב רב לפאנצ'ים של הפוליטיקאי, המתרווח בנוחיות על כורסת המרואיין, לצד מראיין רנדומלי שאיש אינו מכיר ויש לו שם מוזר, כאופייני למגישים ולאנשי תקשורת.

ההתנגשות בין שבת לתרבות

שבתרבות הינו אירוע המתקיים אך ורק במדינת ישראל, שכידוע הינה מדינת הלכה, ולכן בשבת עסקים אינם פועלים בה (ועסקים שכן פועלים מחוייבים בתשלום דו"ח על הפרת מנוחת השבת), אין בה תחבורה ציבורית ובאופן כללי, כמעט כל עיר מרגישה מתה בשבת (בשונה מלילות שישי). היחודיות של שבתרבות היא שמלבד היותה אירוע בתשלום בשבת, היא גם מביאה את הפוליטיקאים ברכבים פרטיים ממימון כספי הציבור להופעת סטנדאפ חסרת צופים, שבד"כ היא יותר מביכה ממצחיקה. האנשים אשר מגיעים לאירועי שבתרבות לרוב מצויידים בכלי רכב משלהם, אחרת אין להם כיצד להגיע לארוע - שכן התחבורה הציבורית לא עובדת בשבת; כך גם הפוליטיקאים אשר מגיעים ברכבים הממומנים מכספי ציבור, להופיע בשבת. הפוליטיקאים לרוב מזוהים עם הצד הקואליציוני של המפה (מאחר ואין אופוזיציה בישראל) ובימים בהם שבתרבות אינה במתכונת מופע סטנדאפ, היא מתקיימת במתכונת כנס משיחי מטיף.

ההבדלים בין שבתרבות קומית לבין שבתרבות משיחית ומטיפה

בדרך כלל, ההבדל תלוי במרואיין. ניתן לזהות זאת לפי הסממנים הבאים:

  • אם מדובר בפוליטיקאי מתבכיין המדבר על השמאל במדינת ישראל (אין שמאל בישראל) הנמצא בצד הימני של המפה (הצד היחיד למעשה) ומתחייב שאינו יפנה התנחלויות, מדובר באירוע משיחי ומטיף;
  • אם הוא חובש כיפה (ולא גזר, שכידוע הוא סממן המייצג יהדות אמיתית, בניגוד לכיפה שהומצאה הרבה אחרי הגזר) - ייתכן שהוא אף ממפלגת "הבית היהודי" (נא לא להתבלבל עם מפלגת הליכוד - מפלגה באמת ימנית);
  • אם הוא בא עם ג'ל וצועק "We love israel", סימן שמדובר בסטנדאפ (יאיר לפיד);
  • אם הוא בא עם בקבוק טקילה ומרים את הקהל (שמתקשה לקום מאחר ואין הרשאה להכניס מקלות הליכה לאולם), סימן שמדובר באורן חזן (סטנדאפ);

בנוסף, לפני כל תחילת הופעת "שבתרבות", מחולק לצופים עלון המסביר כי כל הנאמר בהופעה (כגון הבטחות והתחייבויות פוליטיות למיניהן) הוא הומוריסטי בלבד וכל קשר בין ההבטחות למציאות הינו מקרי בהחלט.

ערים בהן המופע מתקיים

בין הערים בהן מועלה המופע, ניתן למנות את תל אביב, באר שבע, רמת גן, חולון, נס ציונה, ראשון לציון, רמת השרון, הרצליה, בת ים. בחיפה התקיים בעבר שבתרבות, אך בעקבות הסכנה הנשקפת לפוליטיקאים כתוצאה מהמזהמים הנפלטים מבתי הזיקוק, הוחלט שהמופע לא יעלה שם לטובת בריאות המופיעים [דרוש מקור] .

קומיקאים אשר הופיעו באירועי שבתרבות

הרשימה הינה חלקית ומתעדכנת, וישנם פוליטיקאים ועסקנים שונים שלא נכללו ברשימה (מאחר ולא קיימת רשימה מסודרת של כל המופיעים באירועי שבתרבות שונים). בין הקומיקאים שהופיעו:

ועוד.