שובך היונים

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עקרון שובך היונים הנקרא גם עקרון דריכלה הינו תורה ידועה אותה המציא מתמטיקאי משועמם.

העיקרון בצורתו הבסיסית אומר כי אם יש n שובכים שלתוכם יש להכניס n+1 יונים, רוב הסיכויים שקיים שובך אחד שבו תימצאנה לפחות שתי יונים. השאלה האם העיקרון נכון לגבי עצמים אחרים שאינם יונים היא בעיה פתוחה כיום, והוגדרה כאחת מ- השאלות הפתוחות הגדולות במתמטיקה, ואף הוכרז כי מי שיפתור אותה יקבל כפרס את האלבום החדש של קרן פלס. עם זאת, בשנת 1984 הוכיח המתמטיקאי ג'ורג' אורוול כי המשפט נכון לכל בעלי הכנף ממשפחת היונתיים, ובלבד שיהיו ממין זכר או נקבה.

250px-Pigeons-in-holes.jpg


המצאת העיקרון

את העקרון המציא המתמטיקאי (אין לי מושג) אשר היה מגדל יונים ידוע לצורכי תעשייה, מסחר ושליחת דואר בין אנשי לונדון הכפריים.

העיקרון הבסיסי הומצא לאחר ש(אין לי מושג) ראה כי היונים אשר ברשותו מתרבות בקצב מסחרר. בסופו של דבר, הוא סכם את כל היונים אשר ברשותו בעזרת סיגמא (אות יוונית אשר בעזרתה סוכמים ספרות) וגילה כי ברשותו n יונים (אשר אותם ניתן לסדר בשורה ב n! אפשרויות שונות).

לאחר מכן גילה כי ברשותו אך ורק n-1 שובכים!

לו היה המתמטיקאי איש מעשי - פועל או מהנדס למשל, אז היה מקטין את תאי השובכים, או מכניס שתי יונים לשובך אחד. מכיוון שהיה מתמטיקאי, הוא לא היה מסוגל לממש שום פתרון מעשי. על כן הוא המציא תורה מתמטית אשר תאמלל את חיי הלומדים בטכניון. או את חיי הסטודנטים האומללים במכללה למנהל.