איןטקסט:אודות פתגמים ואמרות חז"ל

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מוקירי זכרי יתהו בוודאי כיצד עלה בראשי לעסוק בדבר המובא לפניכם שכמה מכם עלולים לראות בו שטות מוחלטת. אולם אני, כחוקר התרבות הישראלית בת ימינו וזו הקדומה נדהמתי כשעלה בחלקי לשמוע על התגלית האחרונה. כולם מכירים בוודאי את הפתגמים ואמרות חז"ל שגדלנו עליהן כמו: נכנס יין יצא סוד, אל יתהלל חוגר כמפתח, טובים השניים מן האחד ועוד.

מסתבר שבדורות קדומים, מסיבות של צניעות ומרצון להעניק לאותם פתגמים ואמרות צביון חינוכי יותר, הושמט מכולן חלק חשוב שלא הייתה אמרה שהוא לא היווה חלק ממנה. בחפירות בבית שאן התגלו לוחות קדומים ועליהם עשרות מאותן אמרות ידועות שאכן אוששו את תקפותן של האמירות האלה ואת עתיקותן. אחד מהפתגמים הידועים ביותר שנמצאו היה הפתגם הידוע "נכנס יין יצא סוד" או כפי שהוא הופיע על לוח האבן בתעתיק העברי הקדום

נ כ נ ס י י ן ב י צ א ס ו ד ב

החוקרים נדהמו לגלות שבכל אחד מן הפתגמים שנתגלו הופיעה גם האות ב באמצעיתו ואות ב נוספת בסופו. הועלתה ההשערה שהאות ב ה"מיותרת" שימשה לציון מעין סימן פיסוק, כדי להבדיל בין חלקי המשפט אולם חיפוש מעמיק וחקירה מדוקדקת יותר של לוחות האבן שעליהם נחקקו הכתובות, כולל בדיקות פחם ובדיקות בתאורה אינפרה אדומה, חשפו את העובדה שבמקומות שבהן הופיעה האות ב, היתה כתובה מילה שנמחקה בעזרת סיתות והוסרה מן הכתובות המקוריות. פתגם אחד שלם שנמצא מתחת לעיי חורבות במקום שהחוקרים שיערו שהיה בית תפילה ישן, פתר את התעלומה. בפתגם נכתב בזו הלשון: טובים השניים ב(עליונים) מן האחד ב(תחתונים). ואכן, כשניסו המדענים להצמיד את המילים הללו (בעליונים ובתחתונים) לכל הפתגמים ואמרות חז"ל שנתגלו, התבררה משמעותם האמיתית המקורית של הפתגמים ותעלומה בת מאות שנים נפתרה כהרף עיין. נסו גם אתם לשבץ את שתי המילים האלה בכל הפתגמים המוכרים לכם ותגלו מייד את משמעותם האמיתית.

נכנס יין בעליונים, יצא סוד בתחתונים

מי שטרח בערב שבת בעליונים, יאכל בשבת בתחתונים

טובים השניים בעליונים, מן האחד בתחתונים

אל יתהלל חוגר בעליונים כמפתח בתחתונים

לא דובים בעליונים ולא יער בתחתונים

מרוב עצים בעליונים לא רואים את היער בתחתונים

הווה דן כל אדם בעליונים לכף זכות בתחתונים

מה ששנוא עליך בעליונים אל תעשה לחברך בתחתונים


רבים מביניכם בוודאי יגחכו למקרא הדברים אולם מובטח לי שמעתה ואילך תשקלו היטב מתי אתם משתמשים בפתגמים ובאיזה מהם תבחרו להשתמש, לאור הכרתכם את משמעותם האמיתית.

שבוע (בעליונים) טוב (בתחתונים)