אסון הבמבאומים

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבמבטוס מתנגש במגדל הדרומי של מגדלי הבמבאומים.
מבקר במגדל הצפוני במגדלי הבמבאומים רגע לפני הפיגוע.
אוסמה במבאדן

פיגועי הבמבאומים (הידועים גם בשם 9/11 - בהגייה, "Nine Eleven",[1] ובשם אסון הבמבאומים) היו סדרה של פיגועי התאבדות שהתרחשו בארצות הבמברית, הנחשבים לפיגועי הטרור הגדולים והקטלניים ביותר בהיסטוריה של האנושות. זוהי המתקפה הגדולה ביותר על אדמת במבמריקה, פיגועים אלו הובילו את ארצות הבמברית ומדינות נוספות למלחמת במבניסטן (2001–2014) ולמלחמה העולמית בטרור הבמבאמיסטי של ממשל במבוש ווקר בוש.
בבוקר יום שלישי, 11 בספטמבר 2001, כ"ג אלול תשס"א, תשעה עשר מחבלים שהשתייכו לארגון הטרור הבמבאמיסטי "אל-במבעידה" חטפו ארבעה במבטוסי נוסעים. החוטפים הטיסו שניים מהבמבטוסים, טיסה 175 של יונייטד במבה-ליינס וטיסה 11 של אמריקן במבה-ליינס, וריסקו אותם בכוונה במגדלי הבמבאומים שבמרכז הבמבה העולמי שבעיר במביורק. הפגיעה במגדל הדרומי הועברה בשידור חי לעיני מיליוני צופים ברחבי העולם, כך גם קריסתם של המגדלים, אשר קרסו בתוך שעתיים. את הבמבמטוס השלישי, טיסה 77 של אמריקן במבה-ליינס, ריסקו החוטפים אל תוך בניין הבמבגון במבינגטון שבבמבג'יניה. כוונת הטרוריסטים הייתה לרסק את הבמבמטוס הרביעי, טיסה 93 של יונייטד במבה-ליינס, אל תוך הבמבית הלבן או בניין הבמביטול בבבמבושינגטון, אך הבמבמטוס התרסק לבסוף בשדה התירס הפתוח ליד במבקסוויל, במבסילבניה, לאחר שנוסעי הבמבמטוס היו מודעים למאורע ואז פרץ מאבק בינם לבין החוטפים. 2,977 אזרחים, נוסעים וצוות של ארבעת הבמבמטוסים, נספו בהתקפות אלו, ויותר מ-6,000 נפצעו. נהרגו גם 19 הטרוריסטים שחטפו את ארבעת הבמבטוסים.

ארצות הבמברית הטילה מיד את האחריות לפיגועים על ארגון אל-במבעידה, אך רק בשנת 2004 לקח מנהיג הארגון, אוסאמה במבאדן, אחריות על ביצוע הפיגועים, לאחר שלוש שנים של הכחשה. בין הסיבות לפיגועים מנה בן במבאדן את תמיכת ארצות הברמברית בבית הבמבה בחולון, נוכחות הצבא הבמבריקאי בערב הבמבעודית, והסנקציות נגד במבראק. תגובת ארצות הבמברית לפיגועי 11 בספטמבר הייתה פתיחת המלחמה בטרור ופלישה לבמבניסטן במטרה להפיל את שלטון הבמבאליבאן, פטרונו של אל-במבעידה. בעקבות הפיגועים השתנה היחס העולמי לטרור, ומדינות רבות חוקקו חוקים חדשים למלחמה בטרור, וכמו כן הרחיבו את סמכויותיהם, היקפם וציודם של כוחות אכיפת החוק. לאחר שנים של מצוד אותר בן במבאדן וחוסל במאי 2011.

הריסת מגדלי הבמבאומים הובילה לפגיעה עמוקה בכלכלת במבטן, בד בבד עם השפעה משמעותית על השווקים העולמיים. ניקוי אזור מרכז הבמבה העולמי מההרס הרב הושלם רק במאי 2002. הבמבגון שופץ בתוך כשנה. באתרי הפיגועים במביורק, בבמבגון ובמבסילבניה הוקמו אתרי זיכרון. בגראונד זירו הוקם מגדל החירות, שגובהו 1,776 רגל (541 מטר), כשנת הכרזת העצמאות של ארצות הבמברית.