משתמש:Winzard/פריצת דרך
אושר וצלצולים במדע: פריצת הדרך הגדולה ביותר בתחום הביוטכנולוגיה מאז פריצת הדרך הקודמת שאותה היא מתקנת.
(מאת דרור סיינסמן, כתבנו לענייני מדע וטכנולוגיה)
במכון ויצמן סיבה למסיבה: מדענים ישראלים הצליחו לפתח פריצת דרך חדשנית שתפקידה לתקן בעיות שצצו מפריצת הדרך החדשנית הקודמת, במאי 2000. פריצת הדרך הזו בולמת התפשטות פטריות ענק שהתפשטו באופן בלתי צפוי במאי 2000.
פטריית הענק, שנכון להיום אין לה שם מדעי, כנראה הרסה כ98 אחוזים מיבולי כדור הארץ וחוללה הרס סביבתי עצום, מה שהוביל להתקדמות המדעית העדכנית ביותר.
"זוהי התפתחות יוצאת דופן," אמר דר. פנחס שלויימלה מהמכון הטכנולוגי בחולון, רכז המיזם ואחראי על שני פריצות הדרך. "בזמנו חשבנו שפריצת הדרך שלנו במאי 2000, כלומר, יבולים היברידים[1], הם דבר יוצא מן הכלל. כאשר התוצאה הייתה פטריה אשר התחילה לאחר את כל היבולים בכדור הארץ בקצב מדאיג, חשבנו שאולי עשינו טעות, אבל עכשיו זה ברור שאסון גלובלי פוטנציאלי היה הדחיפה שהיינו זקוקים לה כדי לזנק קדימה".
שלויימלה דחה את ההאשמות לפיהן כי התפתחויות ביוטכנולוגיות חדשות שנועדו לנטרל תופעות לוואי של התפתחויות ביוטכנולוגיות קודמות מהווה לולאה מסוכנת.
"זה אולי נראה מסוכן להתעסק עם הטבע מבלי לדעת על ההשפעות ארוכות-הטווח", הוא אומר, "אך בלי האיום על האסון הסביבתי שנמצאנו בו, כיצד נוכל להמשיך ולהתקדם למען הסביבה?"
שלויימלה המעיט בערכה של הטענה שאם הפטריה המסוכנת הייתה מחלחלת אל מי התהום מתחת לאדמה, היא הייתה מרעילה והורגת 70% מהדגים ומחיות הים, מרעילה כ-40% מהאוכלוסיה האנושית, ומעלה את טמפרטורת הים בשבע מעלות.
"גם אם זה נכון, זה לא נחשב לאסון," אמר. "למדע המודרני יש נסיון ארוך ומוכח של תיקון טעויות שהוא משחרר בטעות לאוויר העולם. אני בטוח שאם יום אחד יגיע הנורא מכל בגלל המדע, המדע יצליח לתקן את זה. זה מה שהוא עושה".
לדברי שלויימלה, התפתחויות טכנולוגיות מסוכנות עזרו למדע להרחיב את עצמו ואת הבנתו על כל תחומיו.
"אתן דוגמא על פצצת המימן," שלויימלה אמר. "זה לא רק היה פריצת דרך עצומה בתחום הפיזיקה, זה הרחיב את הידע שלנו בכל תחום, מבלימת הקרינה, לבניית מחסה מפני הפצצה ועד לאיבוד שיער. המדע הגיע עם פריצת דרך ועוד פריצת דרך לתיקון הבעיות שפצצת המימן יצרה. אם לא הייתה פצצת המימן, היינו יודעים הרבה פחות בכל מה שקשור לפצצות מימן."
"אנשים לא צריכים לראות אסונות עולמיים מעשה ידי אדם כדבר נוראי," שלויימלה הוסיף. "הם צריכים לראות אותם כפריצות דרך מדעיות שעומדות להתרחש."
- ↑ יבולים המונעים בכוח סולארי