עץ ובנה

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תכנית "עץ ובנה" הייתה מיזם סביבתי בעיריית מודיעין-מכבים-רעות בין השנים 2021-2023 שיזם ראש העיר המכהן ומלך הרשויות המקומיות בישראל (מלך ישראל דהפקטו) הקיסר חיים ביבס.

היסטוריה

בשנת 2021 הפשיעה הפמיניסטית-רדיקלית במודיעין ואירועי מע"ר השונים, הביאו את רחובות העיר להיות אפופי אבק ובעיר לא נשאר חמצן. לאורך תקופה ארוכה הסתובבו תושבי העיר עם מסכות אב"ך ובלוני חמצן אישיים שסיפק פיקוד העורף.

ברבעון השלישי של השנה הגה ראש העיר הלורד ביבס את התוכנית "עץ ובנה", על בסיס תוכנית המגירה "חומה ומגדל" שנוסחה עם הקמת העיר (יש הטוענים שעל ידי יצחק רבין בעצמו).

התוכנית עברה סבב אישורים מהיר במטכ"ל ובמועצת העיר הראשונה ואושרה כתכנית חירום עירונית-לאומית.

עיקרי התוכנית

כחלק מהתכנית, על כל בית עסק בשטחה הריבוני של העיר מודיעין (לכן נכללו גם הנסיכויות מכבים ורעות) היה לטעת מספר עצים ברדיוס מסוים מפתח החנות.

כמות העצים והמרחק נקבעו לפי פרמטרים שונים שהוגדרו בתכנית - ממוצע הכנסה חודשית, כמות לקוחות חציונית ומרחק באינצ'ים מהחנות הבאה ששמה מתחיל באותה האות.

סוג השתיל הוגרל מראש ע"י העירייה בעבור כל בית עסק, וצוות התכנית עסק באכיפת סוגי השתילים כדי לדאוג שהעצים הנבחרים יפיקו מספיק חמצן ויתאימו מבחינה אקו-גיאולוגית לאדמה במקום.

בין העצים שהשתתפו בתכנית היו אורן, אלון, אסף, עץ צפצפה, תפוז סיני, תאנה ושקדיות.

על כלל העסקים בעיר היה לטעת את העץ כשישה חודשים מקבלת הצו, כאשר עול התשלום בא על החנויות, כמו גם תשלום על כ20% מהתחזוקה בכל חודש. התחזוקה עצמה נעשתה ע"י חברה ששכרה העירייה עבור התכנית, והסכומים לתחזוקה נקבעו מראש עבור כל עץ ועבור כל בית עסק.

סוגיית הקניון והמע"ר

נטיעת העצים המשותפת של קניון מודיעין - מחוץ לשער הכניסה הראשי למתחם.

מכיוון שלחנויות רבות בקניון העיר אין אדמה מתאימה לנטיעת עצים במרחק סביר (מלבד באג, שמחזיקה כר דשא ע"פ צו בית משפט מ2017) הוחלט בדפי התכנית שכלל המתחם יחשב כבית עסק יחיד, ושטח המרעה שנבחר עבורו לנטיעה הוא סביב רחבת הבטון הנמצאת מעבר לרחוב הכניסה הראשית.

ביקורת

התכנית ספגה ביקורות מעורבות. רבים תמכו מאוד בתכנית וראו בה פוטנציאל לשחר חדש בעיר, ואילו רבים אחרים הביעו התנגדות חריפה, בעיקר עקב טבעה הפולשני של התכנית לשטחים הציבוריים ולשימוש בכספי העסקים הפרטיים.

הבולט שבתומכי התכנית היה ארפולד, מחזיק תיק בטחון החוץ בעירייה בדימוס והיועץ בטחוני של העיר דאז.

"בכל שנותיי כמנהיג פוליטי [...] לא ראיתי תכנית מוצלחת יותר מזו (עץ ובנה) של ביבס. הן מבחינה רעיונית והן מבחינת הביצוע המבריק" - ארפולד בראיון למודיעיnews, מגזין המדע של העיר

עקב המהירות בה אושרו כל שלבי התכנית, היא הספיקה לצאת לפועל לפני השפעת הלחץ הציבורי על מקבלי ההחלטות. על אף המאבק הממושך גם לאחר תחילת התכנית, היא קיבלה אישור נוסף לשלבים הבאים והתקציב לה הורחב.

בחזית המאבק בתוך העיר עמדו בעלי הרשתות גדולות (פוקס, באג, ארומה), שהתנגדו לכך שסכום מזכיינים מקומיים ילך לעירייה.

תגובת קק"ל

אתגר נוסף פגש את התכנית כשהתקבלה עתירה לבג"צ מטעם קק"ל כנגד המשך קיום התכנית, בטענה שרשות מקומית אינה בעלת הסמכא לקבוע אילו עצים ינטעו היכן, מי ינטע אותם ואיפה ינטעו. סעיפים נוספים בהם הואשמה העירייה ע"י קק"ל הייתה הטעיית הציבור ופוטנציאל לגרימת נזק אקולוגי רב בכך שקבעה את סכום הטיפול בעצים, האדמה המתאימה לכל נטיעה, בחירת החברה לתחזוקת העצים שגם היא לא עברה דרך קק"ל, ושחיים ביבס "לא מריח טוב".

התגובה עוררה סערה במדינת ישראל שהורגשה בעיקר בעיר מודיעין ובשפלה, עם טפטופים בצפון ובשרון. התגובה החלה הליך משפטי ארוך בין קק"ל לעיריית מודיעין, בו איימה קק"ל שתסיר את תמיכתה הקיימת בפארקים הקיימים בעיר, ונציגים מהעירייה איימו על קק"ל שישרפו את יער בן שמן.

הליך המשפט

דיוני המשפט התקיימו לאורך חורף 2022, כשלאורך כל זמני הדיון, בפסיקת בית המשפט התכנית המשיכה להתקיים (ע"פ תקדים "פטור זקן" מהמשפט הצבאי). יש הטוענים כי דווקא בתקופה זו יותר עסקים נרתמו לשתף פעולה וחלה עליה בכמות הנטיעות היזומות כאקט סולידריות מודיעיני.

דרישת קק"ל הייתה הפסקת התכנית לאלתר, הפרטת כל עצי העיר והנטיעות שהתקיימו במסגרת התכנית ובחסות העירייה וקנייתם ע"י קק"ל, ומתן תקופת זמן של כ6-8.5 חודשים לגיבוש תכנית חדשה להגדלת כמות החמצן בעיר. קק"ל טענה שעם המשאבים והמומחים שלה התכנית תוכל להפוך לתכנית לאומית, אך דחתה על הסף את ההצעה להמשיך את התכנית הקיימת ולהרחיב עליה בטענה שמהיסוד אינה יכולה לסמוך על ההחלטות המקצועיות שנעשו בעיריית מודיעין, וגם כי "ברצינות, חיים ביבס מריח ממש לא טוב".

לבסוף, בתחילת שנת 2023 נפסק ע"י בג"צ כי עיריית מודיעין אכן תעצור את התכנית ואת הנטיעות ביוזמתה, אך לא תהיה מחויבת להעביר את העצים שננטעו כבר לידי קק"ל.

נושא חברת התחזוקה לעצים עבר לבחינה מחדש, ובמכרז משותף של קק"ל ועיריית מודיעין לבסוף נבחרה שוב חברת התחזוקה שכבר הייתה תחת החוזה,

קק"ל התחייבה כי תפעל להמשך נטיעת עצים מיידי בעיר מודיעין וכי במקביל תגבש גם תכנית לאומית לשיתוף עסקים בנטיעות ובחיי גן עירוניים, וכי העיר מודיעין תהווה לתכנית עיר פיילוט. חיים ביבס התקלח.

כיום

על אף תקופת הפעילות הקצרה של התכנית, ננטעו בה כ1337 עצים חדשים ברחבי העיר מודיעין, ועוד כעשרות בודדות של עצים בנסיכויות מכבים ורעות. בחודשים העוקבים לתחילת התכנית אכן נצפתה עלייה באיכות החיים וכמויות החמצן הנקי שנמדד בעיר.

קק"ל לא המשיכה לנטוע עצים בעיר, ונכון לינואר 2024 עדיין לא הגישה תכנית לאומית לנטיעות אורבניות.