אלכסנדר הגדול

מתוך איןציקלופדיה
(הופנה מהדף אלכסנדר מוקדון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Greeceflag.JPG
הערתוס: יווניתוס

ערכוס זהוס הינוס ערכוס יווניתוס! נאוס להמנעוס מ(ס):

  • שתייתוס אוזוס
  • דיבורוס ביווניתוס
  • דיבורוס עמוס הרבהוס ס'
  • להללוס את הרומאימוס

בזמנוס קריאתוס.


"היה לו קטן"
~ שבתאי צבי על אלכסנדר הגדול


אלכסנדר הגדול היה שליט מקדוני ידוע שניסה לכבוש את העולם אבל נכשל במשימתו בעיקר מכיוון שהוא וצבאו היו עסוקים בהתלבטויות קשות לגבי זהותם המינית.

ביוגרפיה

ילדות ושנים ראשונות

אלכסנדר היה בנו הבכור של פיליפוס, מלך מקדוניה. כבר מילדותו גילה אלכסנדר כי הוא נמשך באופן עקבי לבנים. לגבי יחסו לבעלי חיים ,ההיסטוריון מספולקולו מתאר כיצד אלכסנדר אילף את סוסו, בוצפולוס: "הוא היכה באחוריו עם מזמרה ואמר: יא בן זונה, אם אתה לא נותן לי לרכב עליך אני תוקע לך את זה בתוך התחת" מאותו יום ציית הסוס לכל מילה שיצאה מפיו של אלכסנדר.בנערותו היה חבר באגודת האילומינטי הידועה לשמצה,הוא עצמו המציא את סמלם של האגודה והוא פות ענק בתוך משולש שווה צלעות.

מלחמות פרס

בגיל 19 החל במסעותיו לכבוש את האימפריה הפרסית, שהיתה בזמנו אימפריית השטיחים הגדולה בעולם. השליט הפרסי דריווש התקמצן על קניית נשק ומגנים לחיילי הצבא והעדיף להשקיע את הכסף בקניית כרכרה חדשה כך שהלוחמים נאלצו להילחם באלכסנדר בידיים ריקות. בסיועו של גדוד הגרבילים המלכותי כבש אלכסנדר את הארמון והבריח את המלך הפרסי בקרב היא-סוס. על פי ההיסטוריון מספולקולו כשראה אלכסנדר את אשתו המכוערת של דריווש, הוא זעק "היא סוס!". דריווש ברח מהארמון לאחר שחשב כי אלכסנדר מעוניין לשדוד את ארנקו, מעדויות היסטוריות סותרות נמצא שאלכסנדר היה נחוש בדעתו לגאול את יסורי דריווש מנישואיו עם אשה שכזו וכלל לא חשק בכספו של דריווש.

מצור עזה

בעת הכיבוש הממלכתי של אלכסנדר באזור, סירבה העיר עזה להיכנע לדרישותיו לספק לו 100 גברים בתולים ואף ירתה עליו קאסמים, בתגובה פתח אלכסדנר במצור על העיר. תושבי העיר נלחמו באומץ על ידי שליחת שהידים להתפוצץ על חיילו של אלכסנדר בעוד שאר הגברים התחבאו בין חומות העיר כמוגי לב. אלכסנדר השתמש בסיכול ממוקד לחיסול המתבצרים פעולה שגררה הצעת גינוי באו"ם ואמברגו כלכלי על מקדוניה.

התקרית המצרית

המצרים פחדו שאלכסנדר יתקוף אותם לאחר כיבוש עזה ולכן פיתו אותו בקופון חופשה בחצי מחיר בסיני. שם החליטו שהוא אל והביאו אותו למקדש החושה של האל רע-אמון. במקדש קיבל אלכסנדר השראה אלוהית לאחר שהשרה את עצמו במים רותחים לרבע שעה והקים את העיר המפוארת אלכסנדריה, שנקראה, כמה מפתיע, על שם עצמו.

ממצרים המשיך אלכסנדר עם צבאו אל עיראק, לאחר שגילה כי דריווש מסתתר שם. המלך הפרסי הקים צבא צנוע על מנת לעצור את אלכסנדר מלשדוד את ארנקו. הצבאות נפגשו בקרב גרגמלולו, הנקרא על שם המפקד הפרסי: רא"ל חנטטו גרגמל. על פי מספולקולו אלכסנדר סירב לתקוף את צבא דריווש בלילה, "אני לא גונב ניצחון בלילה" הוא אומר למסופלקוס יד ימינו. הציטוט הגיע אל דריווש ומננו הבין רק את המילה "גונב" ועל כן קיבל אישור לחששותיו שאלכסנדר מתכוון לגנוב את ארנקו. מכאן הגדיל דריווש את צבאו פי עשרים במהלך הלילה, ובפעם הראשונה בהיסטוריה לא חסך כסף על ציוד הולם לחייליו. על אף פי כן, למחרת הצליחו חייליו הגאים של אלכסנדר להסתער על הפרסים מאחורה באחד מן הקרבות המפורסמים בהיסטוריה.

לאחר הניצחון הסוחף נכנסו אלכסנדר וחייליו אל העיר בבל, שם חגגו את הניצחון בשמפניה ומצעד גאווה. מבבל המשיך אלכסנדר וכבש את הארצות שבמזרח האימפריה: פרס, מדי, בוכרה ואפגניסטן, שם עזר לכוחות נאט"ו להיאבק בלוחמי הטאליבן. במהלך המסע הקים אלכסנדר ערים רבות אשר נודעות עד היום בשמותיהן היצירתיים: אלכסנדריה, אלכסנדריה, אלכסנדריה, אלכסנדריה ואלכסנדרייה.

כיבושיו של אלכסנדר נבלמו לבסוף בהודו, שם סוממו חייליו עד אובדן חושים על ידי ההודים בגואה. חלק מן החיילים האמינו שהם דולפינים ולכן קפצו למים ושחו בחזרה עד בבל. חלק אחר ניסה לחצות את המדבר בטענה שהם בדואים והגמלים שלהם נשארו לבדם במדבר. אלכסנדר כנראה לקח חומרים מערפלים במיוחד, שכן החליט לוותר על חלום הילדות שלו לכבוש את העולם. כך מצא את עצמו בסדנת ויפאסנה למציאת האני העצמי שלו והגעה להארה עצמית.

אלכסנדר התקשה להיגמל מהסמים, ומת כעבור שנים מספר ממנת יתר, בגיל 32.על פי מספולקולו במילותיו האחרונות ביקש להיקבר עם ידידו הפסטיון, כדי שיוכלו להנות בעודם מתים. לאחר מותו, התפלגה ממלכתו למספר ממלכות משנה, שבראש כל אחת מהן מונה אחד מחבריו של אלכסנדר (נפוטיזם שכזה).