ערך מופלץ

טלמרקטינג

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"זו חוצפה ממדרגה ראשונה! אגב, את/ה יודע/ת שלסופר פארם יש מבצע היום?"
~ שבתאי צבי על טלמרקטינג


Signi.gif לא כשר
הרבנות הראשית לישראל החליטה בזאת כי ערך זה לא כשר לפסח ואף לא ראוי למאכל אדם. נא להעביר אותו לביעור החמץ ולהגעיל את כל הקטגוריות שנגעו בו.

טלמרקטינג הוא שם קוד להטרדה טלפונית המונית וחוקית במסווה של ערוץ שיווק. אנשים וגופים המשתמשים בטלמרקטינג הם סוטים מועדים שעברו טיפול כימי שגורם ללחישות ולגניחות שלהם להשמע כמו נסיון למכור, להתרים או לערוך סקרים.

התפתחות התופעה

ג'ינגס דביליניו ערבוש בפעולת טלמרקטינג מוסוות

הטלפון הומצא כידוע על ידי אלכס דמבלדור (משמעות שם המשפחה אינה "פעמון דלת טפשי", כפי שעשוי להתקבל בתרגום מכונה), בסוף תקופת האבן התיכונה. במשך 10000 השנים הראשונות להתפתחותו, היה הטלפון מכשיר מסובך ויקר, ולכן גם לא נפוץ במיוחד. אולם עם המצאת חוטי התפירה וקופסאות הלבן, הפך הטלפון למכשיר הקיים בכל בית, וכך החלו להווצר מסיביבו תופעות תרבותיות שונות. טלמרקטינג היא אחת התופעות הללו. היא צמחה מתוך תופעה תרבותית אחרת הקשורה לטלפוניה והיא ההטרדה הטלפונית. מכיוון שמספרי הטלפונים של כל האוכלוסיה הם מידע נגיש ביותר, קל מאוד להטריד אנשים בטלפון. כל מה שצריך זה ספר טלפונים והרבה זמן פנוי. הבעיה עם הטרדה טלפונית רגילה היא שזה נמאס אחרי כמה זמן וגם אי אפשר להתפרנס מזה. לכן היה ברור שבסופו של דבר יצטרכו לחשוב על משהו יותר מתוחכם, וכך נולד הטלמרקטינג.

הטלמרקטינג הומצא בשנת 1354 על ידי אריקסון נומסקי (שהוא בן דוד מדרגה שלישית של הבלשן חועם נומסקי), ואומץ במהירות על ידי קהילת המטרידים בטלפון כדרך לקבלתם אל החברה הלגיטימית. מטרידים טלפונים רבים, יכלו סוף סוף לצאת מתאי הטלפון ולהכריז בגלוי, "אני מטרידן גאה!". התופעה נוצלה עד מהרה על ידי חברות מסחריות וגורמים אחרים המעונינים מסיבות שונות להטריד את הציבור הרחב בזמן השלאף שטונדה. לפי מחקרים הפך הטלמרקטינג לנפוץ ביותר במאה ה21. אחת המדינות הבולטות בתחום הטלמרקטינג היא ישראל, שבה יש כיום בערך כ7,150,000 חברות העוסקות בתחום (שזה בערך פי 10 ממספר התושבים בה).

עקרונות הפעולה של הטלמרקטינג

רוב חבורת הטלמרקטינג מעסיקות בתשלום מטרידנים טלפוניים שעברו טיפול כימי מיוחד שגורם לגניחות ולנשיפות שלהם להשמע כמו נסיון למכור משהו, להתרים או לערוך סקר. שיטת הפעולה היא פשוטה. כל אחד מהטלפנים מקבל ספר טלפונים ממוחשב, עם טווח עמודים מסומן, ומתחיל להתקשר לכל האנשים שרשומים בדפים שבאחריותו ולבלבל להם את המוח. הכוונה היא לעורר אצל המוטרדים אמפתיה למטריד, ובכך לזכות בשיתוף הפעולה של המוטרד. ראוי לציין, כי מסיבות לא ברורות, לא תמיד זה מצליח. זמני העבודה האידאליים עבור פעילות הטלמרקטינג נבחנו בקפידה במחקר מעמיק שנערך במספר מוסדות אקדמאיים במקביל. מכל המחקרים עלה כי הזמנים המומלצים הם בין שתיים לארבע אחר הצהריים ובין אחת עשרה בלילה לחמש וחצי בבוקר.

כיצד ניתן להתגונן מפני טלמרקטינג

מכשירי הטלפון שבאמצעותם מתקשרים הטלפנים מצויידים במערכת של פילטרים אלקטרוניים שמסוננים את תגובת המוטרדים. באופן כזה רק התגובות הרלוונטיות לפעולת הטלמרקטניג נשמעות על ידי הסוקר, בעוד שתגובות אחרות (כמו למשל, "יא דפוקים! מה אתם מתקשרים אלי ב-11 בלילה?!") אינן נשמעות כלל, אלא גורמות להדלקת נורה אדומה במכשיר, שמורה לטלפן להודות בנימוס למוטרד ולנתק את השיחה. מוטרדים שהשיחה אתם הסתיימה בדרך זו, מועברים אוטומטית לרשימת המוטרדים של טלפן אחר, שיחזר אליהם במועד אחר. תהליך זה חוזר על עצמו עד 3 פעמים. לעומת זאת, אלו שמשתפים פעולה עם המטריד, ישארו ברשימה שלו ויוטרדו על ידו שוב ושוב.

אי לכך, יש הטוענים כי הדרך הטובה ביותר להתגוננות בפני טלמרקטינג היא פשוט לנתק את הטלפון מבלי לומר דבר. תגובה כזו מבלבלת את המערכת וגורמת לכך שהמוטרד נמחק מידית מהרשימות. בנוסף, שיטה מצוינת להתעללות במוקדנים, הידועה גם כ"שיטת סיינפלד", ניתן לראות בסרטון הבא.


Chamin.JPG (למופלצים נוספים) העמידו ערך להפלצה או הצביעו למועמדים קיימים כאן!