מש"ק

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מַשָ‏"ק (ראשי תיבות: מפקד שאינו קצין) הוא ג'ובניק הנושא בתפקיד שהשם שלו באזרחות מאפן מדי בשביל למשוך אליו מתגייסים. קיימת טענה שמש"ק בא משורש מ.ש.ק., כלומר חייל האחראי על מֱשֶק כלשהו.

השיטה

בצה"ל מקבל את התואר כל חוגר או נגד חסר סמכות מתחילת שירותו, באם עבר קורס מסמיך למקצועו או באם לא. כך, מש"ק משמעת הוא חייל שאין לו כול סמכות פיקודית, אך הוא נאלץ להתמודד עם בעיות המשמעת של חיילים אחרים. מש"קית ת"ש (תנאי שירות) היא חיילת הנאלצת לשמוע בקשות חיילים למתן הקלות בתנאי השירות שלהם ולהעביר אותם למי שהוסמך לטפל בהם באמת, כך שלמעשה אין לה שום אחריות וסמכות פיקודית.

בניגוד לתפקידי חוגרים פיקודיים, כגון מפקד [כיתת חיל רגלים או מפקד טנק, או תפקידים בעלי סמכות מקצועית כלשהי, כגון אחראי מרפאה – כלל התפקידים אשר אין בהם שום היבט פיקודי, וכן של תפקידים המועברים בחפיף וללא שום הכשרה, זוכים לתחילית "מש"ק". על כן, מש"ק הוא בעצם ג'ובניק אשר נושא בתפקיד מיותר כלשהו, שאין בו כל אחריות: למשל מש"ק הובלות(פקידה), מש"ק תקציבים(פקידה), מש"ק קפה(פקידה), מש"ק ניקיון(עובד רס"ר) וכיוצא בזה.

מש"ק כבעל מֱשֶק

בפועל מש"ק הוא כל חייל שנדפק בתפקיד שבו הוא נדפק לעבוד עם על מֱשֶק כלשהו. לדוגמה, חייל האחראי על מֱשֶק דואר צבאי בלשכות מטה מכונה 'מש"ק דואר'; האחראי על העברת מחילות לחיילים שנדונו למחבוש מכונה 'מש"ק מחילות', עובד רס"ר שמטפל במערכת מֱשֶק ההשקיה של הצמחייה בבסיס מכונה 'מש"ק ממטרות' וכדו'.

המשותף לכל תפקידי המש"קים הוא שכולם למעשה נמצאים בתפקידים לא פיקודיים, כמו שאולי יכולים לחושב עקב שמם המטעה.

המטרה

המטרה המרכזית בלקרוא לכל חייל 'מש"ק' הוא לבלבל את החיילים ולגרום להם להתבייש פחות בתפקיד שלהם. לדוגמה, התפקיד 'אפסנאי' נשמע מאפן מדי וחיילים לא ירצו לשרת בו. לעומת זאת, 'מש"ק לוגיסטיקה' נשמע הרבה יותר רציני ומושך. 'מש"ק הוצל"א'(הוצאה לאור) נשמע מאוד מאתגר ומעניין, כשבפועל מדובר בחייל מדפיס דפים ומניילן אותם. מש"ק מחשבים, בניגוד למה שעלולים לחשוב, לא עוסק בפיקוד על מחשבים, אלא בכתיבת מצגות ומסמכים בוורד.