משתמש:Buzifeldman/חובזות

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חובזות ("לחם ערבי") הן פירות חד-עונתיות אפרו-אסיאתיות, אשר נפוצות במיוחד באיזור פתח תקווה ובצפון-מזרח מרוקו. מדובר בפרי פסגתי שלוש-עונתי רב-נשלים, אשר נאכל, לרוב, בעודו חי, מבושל, בשל או בוסרי (אך לא כאשר הוא נמצא בפיה של חיה סגולת-עור שאינה מפריסה פרסה).

על פי התנ"ך, מקורו של פרי החובזה באיזור בו שכן בעבר חוף סירקין (כיום בדרום פתח-תקווה), שם גדלו פירותיו לצידי חופי הרחצה הפוריים.

הפרי במיתולוגיה הערבית

פרי החובזה היה ידוע בתרבויות ערב הקדומות כפרי מאפה, כלומר, כפרי אשר ניתן לנגב עימו חומוס מבלי לשים לב שמדובר במוצר שאינו פיתה בת-טאבון. בפרשת 'הילולת אבו-שוקרי' שבקוראן מוזכר הפרי הקדוש בפסוק ט': "ח"י חובזות לו לחל'יף, ולו אחת לו לשיח', וכי מדוע? כי החליף רחץ למימיו של חוף מלאבס הדרומי, וקטף מכל-טוב פירות העץ, בעוד השיח' לא הרחיק עד מחוזות אלו, ונשאר לקטוף קישואים בגוש-קטיף, ויעש מהן כוסאמחשי"

הפרי במטבח המלאבסי

בקולינריה הפתח-תקוואית הקדומה, ידוע פרי החובזה כפרי-כלבו, אשר איתו היו נוהגין להתקין ארוחות פאר (קונסומה חובזות ברוטב בשמל וציר דגנים) לצד ארוחות יומיומיות פשוטות (פלאפל חובזות 4 טעמים בפיתה), וגם לבצע עמו עבודות רבות, לדוגמה: הדבקות, גבס, שפכטלים, איטום, צביעה, סתימות, ניתוחים מאולתרים ופצצות מימן מבוססות-חובזה.

הפרי כיום

כיום משמש פרי החובזה כתחליף לחלב אם בקרב אתונות, וכתחליף לחלבה בקרב נאקות. ידוע כי בפרי זה אחוז גבוה יחסית של עמילן תפוחי תירס, אשר עלול לגרום למקרים קשים של עגבת הכבש השישה-עשר.