קרתגו
קרתגו קניון שהקימו הפיניקים באמצע הדרך בין נמלי המוצא שלהם בלבנון לבין האיים הקנרים שם היו יוצאים לנופש מדי שנה. היום נמצאים שרידי העיר הזאת בתוך קניון זרבוביה שבעיר תוניס.
היסטוריה קדומה
הפיניקים החליטו לשים באמצע הדרך לנופש בקנרים מקום חניה כדי שיוכלו להחליף את הדולפינים שהתעייפו מסחיבת האונייה מלבנון בדולפינים חדשים. בזמן שהיו מחליפים את הדולפינים, או סוסוני ים באניות הזולות, הנוסעים היו נופשים בחוף. לכן בנו הפיניקים שם קניון "קרתגו" ובו דיוטי פרי, בריכת שחייה, סאונה, גקוזי ואיש עם עוזי (מאבטח). בהתחלה לא היו שם תושבים מקומיים אלא רק עובדים אבל במרוצת הזמן התחילו לזרוק שם כל מיני אנשים.
בהתחלה זרקו את כל הפושטקים שמפריעים לשאר הנוסעים ולא נשמעים להוראות הצוות, אחר כך את צוותי הבידור הכושלים ולבסוף כל מיני טיפוסים שרוטים לאללה ודפוקים על כל הראש ששלחו אותם בכרטיס לכיוון אחד.
עד מהרה קרתגו הפכה לאבן שואבת לכל מיני אנשים שרצו להיפטר מקרוב משפחה ילדים מעצבנים, חמות, אישה, בעל, פילגש שנכנסה להיריון וכו'. בתחילה היו מורידים את הלא רצויים בעת העגינה אבל בתקופה מאוחרת יותר כבר לא טרחו לעצור וזרקו אותם למים בקרבת החוף.
קבלת עצמאות
קרתגו הייתה בראשיתה מושבה פיניקית אבל שמספר הפושעים בה גדל הפרנסה הפכה קשה והם עברו לגביית דמי חסות מאניות שעברו. האוניות הפיניקיות סירבו לשלם דמי חסות ובתגובה שרפו אותן תושבי קרתגו. הפיניקים דרשו פיצויים אבל הקרתגים סירבו לשלם בתואנה "למה מה קרה?" הפיניקים שלחו ספינות מלחמה ודרשו את כניעתה והסגרת האשמים ולא הם ישגרו לעיר יונים שלא חירבנו במשך שבועיים. תשובת הקרתגים למפקד הצי הפיניקי לא איחרה לבוא "למה מי אתה?". בלילה שט הגיבור הקרתגי זבלבעל בסירה לצי הפיניקי ובחסות החשיכה וחברת טלפון סלולרית שחרר טרמיטים באניות הצי הפיניקי. למחרת שקמו הקרתגים הצי הפיניקי נעלם כלא היה ועל הים צפו חפצים שונים.
בתחילה קרתגו הייתה רפובליקה ובה פרלמנט ארוך ופרלמנט לייט. את ההכרעות בפרלמנטים קיבלו באמצעות מתן סטירות זה לזה זו לזו וזיל הזול שיטה הנהוגה עד היום בפרלמנטים במזרח הרחוק. אבל השיטה הפרלמנטרית לא החזיקה מעמד מפלגות שרצו לנצח בהצבעות הכניסו מתאגרפים כחברי פרלמנט מספר ההרוגים בהצבעות הלך ועלה עד שנאלצו לקיים בחירות אחת לשבועיים. הצבא הקרתגי ביצע הפיכה ותפס את הןוטלש בהפיכה נוספת נתפס הפעם השלטון.
המשטר הצבאי
המשטר הצבאי הבטיח להשיב לקרתגו את הסדר ואכן מספר הפושעים ברחובות ירד כי כולם היו בפרלמנט או בממשלה. אבל המצב הכלכלי היה קשה מאוד, כל כך קשה עד שליטשו עליו יהלומים. הממשלה החליטה שצריך להתרחב ולכן צריך לכבוש שטחים נוספים בתחילה הם כבשו אזורים בסביבות קרתגו אבל אלו היו אזורים עניים לכן הם החליטו לפלוש לסיציליה שנמצאת מעבר לים.
הפלישה לסיציליה
הקרתגים אספו כל כלי שיט שיכלו למצוא אניות, דוגיות, סירות, אופנועי ים, חסקה, בננה וגיגיות אבל גם אלו לא הספיקו להכיל את חיל הפלישה הגדול ולגיונות שלמים נאלצו לשחות עם מצופים עד סיציליה.
סיציליה הייתה אי שבו היו ערים עשירות וחייליהם נעלו נעלי פראדה ונלחמו בחרבות ווילקינסון מזהב ומגיני ורסאצ'ה משובצי יהלומים. צבאות סיציליה נלחמו בחירוף נפש ועל אף ציודם העדיף והמיומנות הגבוהה שלהם לא הצליחו לעמוד מול סירחון של צבא קרתגו שלא התרחץ חודשיים ומול ריח הפה האיום שלו שנבע מתזונה עתירת שום.
בעקבות הניצחון יכלו הקרתגים לבזוז ולשדוד את ערי סיציליה וכלכלת קרתגו התאוששה.
המלחמות עם הרומאים
את נמלי סיציליה פקדו סוחרים רומאים רבים שנהגו לשחק עם הקרתגים בארץ-עיר-חי-צומח-דומם. באחת הפעמים התעקש סוחר רומאי שרומא יכולה להיות התשובה בכל הקטגוריות בתגרה שפרצה בעקבות זאת נפצע שוטר קרתגי. הסוחר הרומי הואשם בתקיפת שוטר ונידון לעבודות שירותים - לנקות את השירותים הציבוריים בכל העיר. כשהתברר לרומאים שהסוחר נאלץ להשתמש במקום במברשת בשיער ראשו הם הכריזו מלחמה על קרתגו.
הרומאים תקפו את הקרתגים בדיוק שהם יצאו להפסקת צהריים ולכן ניצחו במלחמה הקרתגים נאלצו לסגת מסיציליה אבל הנחילו לאי את מסורת הפשע הידועה.
הקרתגים ערערו על תוצאות המלחמה ערעורם התקבל ופרצה מלחמה חדשה שבה עמד בראש הצבא הקרתגי מצביא בשם חניבעל. חניבעל היה תכסיסן ידוע ותפס את הרומאים מספר פעמים בעזרת תרגיל נבדל. כשגילה שהחיילים שלו לא ניקו את הנשק ויש להם פילים בנדן החרב אילף את הפילים ותקף בעזרתם את רומא. הרומאים כל כך פחדו שהם עשו בטוגה מרוב פחד והשתן הפך לאגם גדול שמנע מחניבעל להפעיל את הפילים. בינתיים הפסידו הקרתגים את המלחמה במשחק קלפים עם סנטורים רומאיים.
המלחמות תמו והתפתחו יחסי ידידות בין רומא לקרתגו ושתי המדינות החליטו לחגוג את האירוע במשחק ידידות בין הנבחרות שלהם. במשחק הפסידה הנבחרת הרומאית ואלפי אוהדים רומאיים שחשו מרומים שרפו את המועדון, אבל בגלל שהשתמשו ביותר מדי שמן האש הציתה את כל קרתגו וכל העיר נשרפה. וזה היה סופה של קרתגו.
שפה
השפה הקרתגית היא בעיקרה פניקית אבל בשל הרכב האוכלוסייה נוספו לאוצר המילים שריקות, מציצות, קללות ותנועות מגונות. כמו כן התחלפו מספר מילים לדוגמה: במקום סליחה בפניקית בקרתגית הלו הלו, במקום בלתי אפשרי בפניקית בקרתגית שב לי על הזין במקום מציצה בפניקית בקרתגית ארוחת בוקר. בתחילה לא היו יצירות כתובות בקרתגית בגלל שכולם היו אנאלפאביתים, אבל שהמשטרה הקרתגית החלה לחלק דו"חות התפתחה ספרות בדיונית במיוחד בקטע בדו"ח שבסעיף תיאור העבירה.
תרבות
התרבות הקרתגית הקדומה מתאפיינת בתת תרבות שעיקרה חילופי מהלומות, דקירות קללות ואיומים ברחובות. עד מהרה הוגבלה התנהגות זו לפסטיבלים מיוחדים. פעילויות התרבות היומיות כללו שיטוט בקניונים וכיוס עוברים ושבים.
הארכיטקטורה הקרתגית התאפיינה בסגנון לקטני כלומר הקרתגים לקטו כל מה שהחוף פלט והשתמשו בחפצים לבנייה. קרתגו הפכה לאבן שואבת לאנשים שרצו להיפטר לא רק מקרובים אלא מזבל שהושלך פעמים רבות מדופן האוניה והגיע לחוף.
ההתעשרות של קרתגו יצרה סגנון עיצובי חדש: גועל נפש. כל פריט היה מצופה בזהב גם האסלה מי שידו לא יכלה להשיג זהב ניסה עם הרגל והקיטעים הסתפקו בתחליפים מפליז.
סגנון אחר היה סגנון הביזה מי שרצה לעצב את ביתו בסגנון כלשהו שלח שתי אוניות אנייה עם חיילים ואוניית משא. החיילים שדדו את בתי המדינה או העיר והעמיסו הכול על אוניית המשא. הקרתגים הפחות אמידים היו נוסעים לטיול והיו מפרקים חלקים מהמלון ומביאים אותם במזוודתם לקרתגו.