תבנית:ערך מופלץ/כירורגיה
כירורגיה(מיוונית: χειρουργική, עבודה סיזיפית) היא תחום ברפואה העוסק בריפוי מחלות, פציעות ומצבים רפואיים אחרים באמצעות קטיעת איברים מגופו של החולה. הקטיעה נקראת בשפה המדעית בשם "ניתוח", מלשון "נתח" (בשר). האמונה העומדת מאחורי תורת הכירורגיה היא התובנה שככל שמספר האיברים בגוף האדם קטן יותר, כך קטן הסיכוי שאחד מהם יהיה חולה.
כיום ניתן לבצע ניתוח בכל מקום בגוף החולה, אשר מבוצע באמצעות מספר חתכים קטנים בשילוב עם מצלמה, המתעדת את כל האיברים הנקטעים. ברפואה המודרנית ניתן לנתח אפילו לב ומוח, וזאת ללא הרדמה כלל. הכירורגיה מבוצעת לרוב בבתי חולים, אם כי כיום הולך וגדל מספר הניתוחים המבוצעים בביתו של החולה. העוסק בכירורגיה קרוי "כירורג", "שוחט" או "רופא מנתח". הניתוחים מתבצעים בסביבה סטרילית, שמטרתה למזער את הסיכון לכך שהרופא ידבק מהחולה ויאלץ לקטוע לעצמו איבר.
כריתת איברים כחלק מהטיפול הרפואי היתה ידוע עוד בעת העתיקה. עמים רבים נהגו לקטוע ולחתוך איברים רבים ללא הבחנה, וזאת כניסיון למצוא איזה איבר אחראי על מה. הרפואה המודרנית רואה בכירורגיה העתיקה שיטה לא מדעית וכגורמת לנזק רב לסביבה על ידי זיהום. מתוך מנהגי הקטיעה של העולם העתיק הגיעו לימנו רק מנהיגיהם של היהודים וזאת כיוון שהיהודים לא התפתחו מתוקפת בית שני ועדיין חושבים שחשמל זה אש.
מנהג הקטיעה של היהודים נקרא "ברית מילה" ובו נקטע החלק העליון של הפין. לרב השוחט מעדיף שלא לקטוע את הפין עצמו אלא רק את רקמת העור החיצונית( ערלה בשפה מדעית) וזאת מכיוון שאורך הפין משפיע על המעמד החברתי.