תנועות נוער

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תנועת נוער היא צבא עצמאי המסתתר תחת כיסוי של חוג העשרה לבני נוער, המפעיל תחתיו רשימה ארוכה של תפקידים - החל מרמטכ"ל (מנכ"ל התנועה, ידוע גם כרכז ראשי), דרך רכז אזורי / מחוזי, רכזים סניפיים, רכזי שכבות, מדריכים בוגרים, מדריכים זוטרים, וכלה בחיילים הפשוטים - החניכים.

תנועות אלו מציידות את חניכיהן בסוג נשק מסוים הנקרא מורל, ואיתו, לאחר אימונים שבועיים ואף יציאה לסמינרים וקורסים בנושא, משמידים החיילים הפשוטים, בראשות מפקדיהם, את הנמצא בסביבתם, לרוב בלי תשומת לב יתרה על מי הוא, מה הוא. תנועות נוער הם הצבא היחידי הידוע לנו שלא עושה הבדלה בין דת, גזע ומיהם קורבנותיו.

דוגמאות לתנועות נוער בישראל: הצופים, הנוער הלא עובד ובטח שגם לא לומד, בני עקיבא, בני המושבים, בני הנוער הקומוניסטי, צבאות השם וצבא דמבלדור.

תנועות נוער - קורסים וסמינרים

ניתן להבחין בקוי דמיון רבים בין הצבאות הפרטיים המכונים "תנועות נוער" לצבאות רשמיים כדוגמת צה"ל, אחד מאותם קוים הם הקורסים - קורס מדריכים המקביל לקורס קצינים, סמינר העשרה ורבים נוספים.

  • קורס מדריכים - קורס הקצינים הקורס החשוב ביותר לחיילים המעוניינים להמשיך בתנועה בה הם משרתים. לרוב מתקיים הקורס בין כיתה ט' לכיתה י', אך קיימים צבאות המכשירים את חניכיהם מוקדם למען תגדל קהילת הקצינים, ומקיימים את קורס הקצינים, הנמשך לרוב בין שבועיים לחודשיים - בין כיתה ח' לט'. בקורס זה לומדים החיילים את מטרות הצבא וכן מתאמנים על מטווחי מורל (ר' תנועות נוער - נשק), ואף גיחות קצרות לקרבות בין צבאות נוספים.
  • סמינר העשרה הוא מפגש קצינים בן כמה ימים הנערך מספר פעמים בשנה (אם כי זה תלוי ב"תנועת הנוער"), בו מעבירים קצינים בכירים את נסיונים העשיר בתחום לקצינים הטירונים, ובכך מקיימים את חלק ממטרת "אחוות הנשק" של התנועות.
  • מחנה קיץ - התמקמות באזור אליו נוח וזמין להזמין שירות קייטרינג, הנמשכת בין שלושה לשבוע ימים. ל"מחנה הקיץ", הוא הכיסוי למטווחי מורל ארציים, יוצאים כולם - החל מהטוראי הצעיר ביותר ועד לקצין הבכיר בתנועה. שם מתאמנים החיילים בסדיר במטווחי מורל וכן לומדים את האויב תחת עיניהם הפקוחות של הקצינים הבכירים. כמו"כ עוברים הטירונים הרצאות בנושא "מה להגיד להורים כשישאלו אותי איך היה המחנה" ו"מה עושים בהיתקלות עם צופיפניק (או לחילופין כל אויב אחר)".

תנועות נוער - נשק

על אף ויכוחים רבים הנמשכים לאורך ההיסטוריה ועד היום, לא ניתן להעניק נשק חם לכל חייל, לפי חוקי מדינת ישראל וכן לפי חוקים מוסריים, בהם מחויבות תנועות הנוער לדגול. לפיכך, מצאו תנועות הנוער נשקים קטלניים משלהם, הנקראים "מורל" ומשתנים מתנועה לתנועה. המורל מתבטא בדרך כלל בשירים צווחניים ולרוב נוספות לו תנועות הגובלות באוטיזם. עיתונאים ואזרחים הנקלעים לקרבות מורל מצטיידים מראש באטמי אזניים ובחבל תליה. בשירי המורל ניתן להבחין בצרור מילים שאינן קשורות אחת לשניה, כשהן באות להציג את התנועה כטובה ביותר או להכפיש את התנועה האויבת, ולרוב ניתן להבחין בסיסמאות התנועה - אף הן אינן מפגינות אינטליגנציה - שזורות בשירים ואף באות לידי ביטוי במחיאות כפיים ושאר תנועות.

לאחרונה קם ארגון המעודד את פיתוח נשק המורל, למען תנועות הנוער אשר זקוקות לקטעי מורל חדשים. ארגון זה למעשה איחד את שלוש תנועות הנוער הגדולות במדינת ישראל - השומר הצעיר, הצופים והנוער העובד והלומד - למען מטרה משותפת: יצירת נשקי מלחמה חדשים.

תנועות הנוער - מדים

כדי לגבש את חיילי התנועה וכן כדי להבדיל את התנועה מצבאות אחרים נוצרו ברבות הימים מדים מוסכמים לכל הצבא, אותם לובש כל חייל מכל בסיס. בדומה לצבאות רשמיים, גם על הפרעות משמעת כגון החולצה בחוץ, המכנסיים לא מדוגמות והתחתונים מבצבצות - ניתן לקבל "שבת" ואף להישלח לכלא התנועתי, בו ג'ובניקיות שנמצאות בתפקידן עקב הורדת פרופיל על סעיף נפשי, לא מחלקות את ארוחת הצהריים עד אשר צועקים האסירים את שירי המורל בסולם שיספק את הסוהרות.

תנועות נוער - היררכיה והקבלה לדרגות צבאיות

  • רב אלוף - מנכ"ל התנועה, רכז ראשי, יושב ראש התנועה.
  • אלוף - רכזים ארציים בנושאים שונים: רכזי הדרכה, רכזי הגשמה, וכיוצ"ב.
  • תת אלוף - רכזים אזוריים: רכזים הממונים על מחוזות ואזורים להם מחולקים הבסיסים - קינים, סניפים, ושבטים בשפה המקצועית.
  • אלוף משנה - רכזי קינים, שבטים, וסניפים, האחראים על הנעשה בסניף/קן/שבט, ועל הקצינים והחיילים תחתם.
  • סגן אלוף - רכז צעיר, לרוב עדיין שמיניסט, יד ימינו של מפקד הקן/השבט/הסניף. אחראי על הקשר בין ראש הסניף/קן/שבט לשאר העמך.
  • רב סרן, סרן - שביעיסט ומדריך/בוגר התנועה בעל נסיון הדרכה של שנתיים לפחות. נתון תחת הרכז הצעיר לרוב.
  • סגן - מדריך בעל סיון של שנת הדרה אחת לפחות.
  • סג"מ - מדריך חדש שזה עתה חזר מ"קורס המדריכים" (ר' תנועות נוער - קורסים וסמינרים).
  • נגדים - בוגרי התנועה שעברו את ו הגיל שבין חניך לבוגר אך לא עברו את קורס הקצינים. עוסקים בפעילויות אחרות כדוגמת העשרה, טיפוח הקן/סניף/בט וכיוצ"ב.
  • סמלים - חניכים בוגרים - שלוש שנים ומעל לקראת קורס הקצינים.
  • טוראים - חניכים צעירים - שלוש שנים ומטה מקורס הקצינים.