אטום

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


הגעתם לערך על אטום. אם אתם רוצים חפירות נוספות בנושא, ראו כימיה.

בתודה, בני גורן וחבריו.

"מה זה הגודל הזה? שמישהו יביא זכוכית מגדלת!"
~ אלברט איינשטיין על אטומים


האטום נחשב ליחידת המבנה הקטנה ביותר בעולם מלבד הפרוטונים, האלקטרונים ועוד כמה חלקים שהוא מכיל אבל פשוט לא שמים עליהם. לאטומים יש מיספר (בין 1 ל1372)

מקור השם

בתחילה חשבו שהאטום הוא אחד הדברים הפריקים והמוזרים ביותר, רק לאחר מחקרים רבים שבדקו את תכונותיו גילו שהוא ממש אחלה ובכלל לא פריק ולכן ניתן לו השם א-טום (שפירושו בשפה כלשהי: לא פריק).

סיבה נוספת למתן השם היא שכאשר דופקים קלות על האטום שומעים קול אטוּם, תוצאות אלה הוכיחו שבכל זאת יש משהו בתוך האטום וההתעניינות בו גברה.

מבנה האטום

האטום מכיל חלקים רבים שנמצאים כיום במקומות מפוזרים בעולם, כמו: אלקטרונים (שנמצאו במכשירי אלקטרוניקה), פרוטונים (שנדגמו מחלבון פרוטאין), ניוטרונים (נלקחו ממוחו של ניוטון) וקווארקים (שנלקחו מהגבינה החמוצה בשם זה).

כיוון שהאטום ממש פצפון אף אחד לא ראה אותו, בכל זאת המדענים מתעקשים שהוא קיים. כדי לנסות להסביר את המבנה המסובך שלו הועלו מספר תיאוריות שונות:

תיאוריית העוגה: תומסון קבע שהאטום הוא כמו עוגה והאלקטרונים נמצאים מעליו כמו צימוקים. תיאורייה זו עשתה חשק לרבים לנסות ולטעום מהאטום- אך ללא הצלחה. מדען אחר בשם רתרפורד ממש שנא עוגות צימוקים וקבע תיאורייה סופית שהחליפה את התיאורייה של עוגת הצימוקים.

תיאוריית האוטובוס: תיאורייה זו מדמה את האטום לאוטובוס. לאטום יש מקומות זוגיים של אלקטרונים וכל אלקטרון רוצה להתיישב בספסל לבדו (כמו באוטובוס). ברגע שבכל ה"ספסלים" יש כבר אלקטרון, האלקט' הבא שמגיע צריך להתיישב ליד מישהו שכבר תפס ספסל וכך הוא גם נדפק בעצמו וגם דופק את זה שלידו בחוסר נוחות.

  • שימו לב! תיאורייה זו נתקלת בסתירות ברגע שנכנס אלקטרון זקן או אלקטרון בהריון.


הגזים האציליים

אטומים אלו נקראים גם "אטומים סנובים". הם שייכים למשפחת האצולה ויש להם מלא כסף, בד"כ ניתן למצוא אותם ברמת אביב. הייחוד של אטומים אלה הוא שהם לא מוכנים להתחבר עם אף אחד אחר וליצור איתו תרכובות. יסודות אלה נמצאים במצב צבירה גז ותוכל למצוא אותם תמיד בחברת גזים סנוביים אחרים, בד"כ בתוך מנורות ניאון וכו' (שמהוות את הקניון ה"צפוני" והיקר שלהם).

פצצת האטום

(ו\או פלוץ של מושיק עפיה). אחד השימושים המיוחדים של האטום הוא פצצת אטום שמכונה גם "פצצת קולה". הדרך היעילה ביותר לפוצץ פצצת אטום היא באמצעות שפיכת קולה על האטומים של הפצצה. הקולה יוצרת תגובה כימית קטלנית עם מרכיבי האטום ומביאה לפיצוץ אדיר.

האטום והגרבילים

בעת שגרביל נפגע מפצצת אטום, הוא סופג את הקרינה הרדיואקטיווית ומשחרר אותה בהדרגה לסביבתו, תוך הרג כל סובביו ופגיעה קשה בביוספיירה.

ראו גם

חיידק

הדודו המצוי