משתמש:Buzifeldman/השתלטות התימנים על קולוניית חוף סירקין

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מאורעות השתלטות התימנים על קולוניית חוף סירקין או מאורעות פ"תפ"ת היו סדרה של מאורעות שהתרחשו באיזור פתח תקווה של היום בין השנים 1937-1944, ששיאן בייבוש חוף סירקין והקמת רפובליקת חוק הש.ע.ר. הידועה כיום כשערייה.

רקע כללי

בשנים 1912-1935 תושבים רבים באיזור הקרוי כיום עובדים זרים אאוט (עברית: האיזור שבין חדרה לגדרה) השתמשו בשירותיו של חוף סירקין, אשר הציע בילוי והפעלות לכל המשפחה. בין האטרקציות הגדולות של חוף סירקין היה ענף קטיף החובזות, ענף אשר משך אליו רבים מתושבי האיזור, שנהנו משלל מטעמי המטבח המלאבסי כגון "קציצות חובזה ברוטב בשמל" ו"מאפה חובזות בחמאה ויין סגול".

הגעת התימנים ומבצע "לא עוד חובזות"

בשנת 1935 החלו תימנים בהתיישבות באיזוריה הדרום-מזרחיים של פתח תקווה. התימנים, אשר דגלו מאז ועד ימינו בהכנת מיני מטעמי בצק ובצק עלים, לא ראו בעין יפה את ענף קטיף החובזות, וחששו שענף הבצק עלים ממנו רצו להתפרנס, יפגע קשות כתוצאה מהפעילות הענפה בקטיף החובזות שעל חוף סירקין. בנוסף, רצו התימנים לפנות לעצמם שטח פורה, עליו יוכלו לגדל גת, בדומה לשטחים המפורזים של ראש העין. בספטמבר (השחור-כהה) של שנת 1936, במה שקרוי עד היום "מבצע לא עוד חובזות", השתלטו כנופיית צנעני וכנופיית שרעבי על חופו הצפוני של סירקין (איזור אשר היום מהווה את רחוב פינס בפתח תקווה), והחלו בפעילויות אינטנסיביות לייבושו.

מבצע הייבוש

בעזרת מיני מטעמים מבוססי בצק עלים הצליחו התימנים לספוג כ-43,000 קובנה מים בשנה. בנוסף, עם הכסף הרב אותו חסכו בתקופת הקמצנות, הצליחו התימנים לשאוב כ-11,000 קובנה מים נוספים, אותם השליכו בחזרה למימי הים הלא-נכון. בשנת 1944 התייבש האיזור סופית, וכשנה לאחר מכן החלה בנייתה של שכונת שערייה, על פי המודל של שכונה צנענית טיפוסית, כולל טבונים וחצרות נטולי-צמחיה, אשר הובאו במיוחד מצפון תימן.

איזור חוף סירקין כיום

כיום משמש איזור החוף המיובש כשכונת מגורים תימנית לכל דבר (שערייה). מהחוף עצמו נותר זכר קטן בלבד, בדמות שלולית חורף ארעית, אשר פעילה בתקופת דצמבר-פברואר בכל שנה מעוברת. בתקופה זו מגיע למקום מוכר ארטיקים מובטל בודד, על מנת לנסות ולשחזר את הפעילות הענפה שהיתה במקום.


ביקורת על ייבוש החוף

אין ולא היתה. למעשה, הממשלה באותה תקופה עודדה את התימנים לייבש את החוף, על מנת להשכיח מהם את פרשת ילדי תימן האבודים, וליצור להם תעסוקה חדשה. בנוסף, היה לממשלה אינטרס מובהק להפוך את פתח תקווה מעיר חוף לעיר רפאים, כדי שחלילה לא תתפתח להיות מעצמת תיירות בועתית כצפון תל אביב. המבצע, יש לסכם, צלח. קטגוריה:מלחמות ישראל