רגל קרושה (מחלה)

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Attention niels epting 01.png ערך זה הינו ערך ליודעי דבר
אלו שלא מכירים את הדבר הזה מוזמנים ללכת לקרוא ערכים אחרים. בינתיים אנחנו נצחק ונהנה, לבד! הא!



רגל קרושה (לטינית: Feetus Jeefatus) הינה מחלה תורשתית חשוכת מרפא, התוקפת בעיקר את בני עדות האשכנז, במיוחד פולנים. המחלה למעשה היא מוות נרחב של רקמות בגוף כתוצאה מזיהום או חוסר חמצן באזור הגפיים התחתונות.

רקע

תרשים תהליך קרישת הרגל

קרישי הדם, המורכבים מתאי דם אדומים, מטסיות דם ומסיבים של חלבון הנקרא פיברין נוצרים בדרך-כלל כשכלי דם נפגע והדם מתחיל לזרום החוצה. קרישת הדם מהווה מנגנון חשוב בהומאוסטזה (Homeostasis) - מכלול השיטות שבאמצעותן נשמרת תקינותו של מחזור הדם ונמנע איבוד דם, אלא אם כן היתה התערבות רפואית מסוג כלשהו.

לעתים נוצרים קרישי דם באופן ספונטני בכלי דם תקינים. קרישים אלו עלולים להיתקע בדפנות כלי הדם ולחסום בצורה חלקית או מוחלטת את זרימת הדם. במקרה וזרימת הדם אל הרגל נחסמת, התוצאה היא קרישת הרגל.

הדבקות

רגל קרושה יכולה להיגרם כתוצאה:

  • זיהום קשה הנגרם על ידי חיידקים
  • טראומה גופנית (פציעה), עקב הרס כלי דם
  • קרישת דם, החוסם מעבר דם אל הרקמות.

רגל קרושה עלולה להוות סכנת חיים. תאי הגוף מקבלים באופן שגרתי אותות מתאים סמוכים ברקמה, אותות המעודדים אותם להמשיך במחזור התא ובפעילות המטבולית השוטפת. כשתאים רבים מתים, הם מפסיקים לשלוח אותות לתאים הסמוכים, וכך מתפשטת המחלה לאורך כל הרגל.

אם כי האמונה הרווחת בקרב עדות המזרח היא שמחלת הרגל הקרושה נגרמת באופן ישיר עקב אכילת רגל קרושה, מחקרים קובעים כי אין כל קשר בין השניים וכי השם הזהה, המוצא האשכנזי והעובדה חסרת הבסיס כי כל מי שחלה במחלת הרגל הקרושה אכל יום לפני רגל קרושה המוות הנורא, הם צירוף מקרים חסר משמעות.

טיפול

הטיפול היחיד הידוע לרגל קרושה הוא התערבות כירורגית, כלומר ניתוח. בעבר הניתוח נעשה בשיטות מיושנות, שכללו חיתוך הרגל הפגוע על ידי מסור או קטיעה יחסית מהירה על ידי גרזן. בעת המודרנית, בה הרפואה התפתחה וקיבלה אמצעים טכנולוגיים חדישים, השיטה לטיפול ברגל קרושה הפכה ליעילה יותר. קטיעת הרגל בימנו נעשת על ידי לייזר תחת הרדמה מקומית.

שיעור התמותה מרגל קרושה עומד על כ-20%. כשהזיהום מטופל, המוות ודאי (שיעור תמותה של 100%).

ראה גם

הבהרה: המידע באיןציקלופדיה אינו מהווה ייעוץ רפואי.