אמנת ז'נבה

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"שתה לו את הדם, מומו. שתה לו את הדם, וו!"
~ שמעון דן על שבוי מלחמה
    "אוף, יצא הרבה פחות טוב ממה שרציתי"

~שמעון פרס על אמנת ז'נבה

"למה לא אמרתם את זה קודם?"
~ ג'ינגיס חאן על אמנת ז'נבה


אמנת ז'נבה היא למעשה סדרת אמנות בין לאומיות, העוסקות בנושאי מלחמה, כגון שימוש יעיל בנשק להשמדה המונית וחובותיהם של שבויי מלחמה.
אבי האמנות הוא שמעון פרס, שיזם אותן בשנת 1732, לאחר שהתאכזב מהשימוש המועט בנשק להשמדה המונית במלחמות ישראל.

ארבע האמנות

אמנה ראשונה - טיפול בפצועים בשדה הקרב

האמנה נפתחת בהצהרה על נחיצותם של פצועים בשדה הקרב, ועל השאיפה להרבות את מספרם ככל האפשר.
האמנה עוסקת בקונפליקט שבין הגדלת מספר הפצועים והגדלת מספר ההרוגים, ובאחריותם של חיילי כל צד. בכך שואפת האמנה לשילוב האידאלי בין שני הגורמים, שיביא להעצמת האלמנט הבידורי של שדה הקרב.

אמנה שניה - טיפול בפצועים בים

במלחמת העולם הראשונה התברר שאמנת ז'נבה הראשונה אינה מספקת כלים נאותים לטיפול בפצועים בסביבה ימית. האמנה השניה מספקת כלים יעודיים לסביבה זו, כגון הטבעה והתזת מי מלח לעיניים.

אמנה שלישית - חובותיהם של שבויי מלחמה

שבויי מלחמה, כאמור בכתבי מהטמה גנדי, הם נמושות עלובות נפש, והם מוציאים את כל הכיף מהמלחמה. לפיכך, מרגע שנפלו בשבי עליהם לספק בידור חלופי לשוביהם.
האמנה השלישית מתארת את הדרכים המומלצות לשימוש בשבויי מלחמה (ואם אפשר - שבויות מלחמה) לצרכים בידוריים ויצירתיים.

אמנה רביעית - טיפול באזרחים בזמן מלחמה

האמנה מתארת את האמצעים בהם יש להשתמש נגד אזרחים בעת מלחמה:

  • נשק להשמדה פרטנית - מתוארים האמצעים לגרימת סבל מקסימלי בזמן מינימלי, תוך צפיה בלבן בעיניים. למשל - רימונים, פצצות זרחן ובקבוקים. ניתן להשתמש בנשק זה נגד אזרחים ולוחמים.
  • נשק להשמדה המונית - האמנה קובעת חובה להשתמש בכל נשק השמדה המונית (להוציא חריג אחד - אף אחד לא משתמש בצ'אק נוריס). יש לבצע את השימוש באופן שיבטיח שפיכות דמים מירבית. יש להשתמש בנשק זה נגד אזרחים בלבד.

תגובת העולם

  • ארצות הברית אימצה את האמנות בהתלהבות, כצפוי, ופתחה בסדרת מלחמות בהן יושמו כללי האמנה בדקדקנות. לדוגמה, בפצצת האטום השמתשו נגד אזרחי יפן, וחס וחלילה לא נגד מטרות צבאיות. כערך מוסף, שימש הפיצוץ תחליף למופע זיקוקים.
  • מדינת ישראל סירבה לאשרר את האמנות, עקב התנגדות ארגון בצלם. עם זאת, קיומו של בצלם נחשב על ידי רבים לתואם את רוח האמנות.
  • אירן טרם אישררה את האמנה, עקב היעדר אנשים במדינה היודעים מה זה "לאשרר".
  • שוויץ אימצה את האמנות, אך נתקלה בקשיים ליישמן, משום שלא השתתפה במלחמות מעולם. לכן החליטו ליישם את עקרונות האמנה נגד התיירים, בעיקר ע"י יודל, אוכל שוויצרי ושעוני קוקיה.
  • רוסיה טרם הספיקה לאשרר את האמנות, כאשר הנימוק הרשמי הוא השתתפות מנהיגיה במסע קירקוף בצ'צ'ניה. עם זאת, יש הטוענים שהדבר נובע מפציפיזם.
  • צפון קוריאה מסרה "哈哈,在你的夢裡"
Bouncywikilogo.gif
עבור אנשים חסרי חוש הומור, לחכמולוגים בוויקיפדיה יש ערך על אמנת ז'נבה.