החומה הסינית

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"ככה לא בונים חומה"
~ יורם ארבל על החומה הסינית
"מבנה כביר עם מספר הישגים זעיר."
~ שבתאי צבי על החומה הסינית
"בדרכך לבניית החומה חפור לעצמך שני קברים."
~ קונפוציוס על החומה הסינית

החומה הסינית או החומה הגדולה של סין או החומה הסינית הגדולה, הידוע גם כ-בית הקברות הגדול היא מבנה הגנתי שנבנה בסין במרוץ השנים, אשר מטרתהּ הייתה ועדיין להגן על הסינים מפני פלישה צבאית, חברתית, ואידיאולוגית של עמים אחרים או יצורים אחרים שאינם סינים. החומה הסינית נחשבת לאחד משבעת פלאי עולם, מאחר ועמים וקבוצות אתניות שונות הצליחו ומצליחים עד היום לפרוץ את חומת סין, חרף הפן הפסיכולוגי שמהווה החומה הסינית, שלפיו אף אחד אינו יכול לפרוץ אותה. כמו כן, העובדה שהחומה הסינית נוצרה בסין ולא התפרקה תוך יום נחשבת עד היום כדבר מופלא, ולכן זוהי סיבה נוספת לכך שהחומה הסינית היא פלא תבל.

Flag of Unesco.pngהחומה הסינית הגדולה מדי
Flag of Unesco.png אתר מורשת עולמית
תמונת האתר {{{שם}}}
מדינת המקור של האתר סין

המניעים להקמת החומה

מניע פסיכולוגי

"אדם ללא כל חלומות תמיד יהיה מוקף חומות."

מני סילבר


אחד המניעים המוכרים פחות לבניית החומה הסינית, הוא המניע הפסיכולוגי. ידוע כי אדם אשר מוקף חומות הוא אדם ללא לחלומות, והסינים ניצלו עובדה זו, בכך שרצו להעביר לאויביהם שבחוץ את המסר הבא;סין היא המקום הכי מדכא בעולם, ובמקום זה לאף אדם לא ניתנת הגשמה עצמית, ולפיכך לא כדאי להם להיכנס לדיכאון המבוטח הנקרא גם כמדינת סין. הדרך המוחשית ביותר שבה הבהירו לסינים את הדיכאון וחוסר ההגשמה העצמית שקיים שם עד היום בשל הקומוניזם שלא קיים במדינה היא ע"י הקמת בית הקברות הגדול בעולם, שמטרתו היא להראות לאויבי סין שלא רק האנשים שחיים בסין לא יכולים להגיע להגשמת חלומותיהם, אלא גם גופותיהם לא יכולים להגשים את חלומותיהם שרצו להגשים בעולם הבא, שבו גם לא יגשימו אף חלום עד שיגיעו לעולם הבא-הבא. כדי לתקן את המסר הפסיכולוגי המעוות שהעבירו הסינים לשכניהם, ניסו המונגולים והמנצ'ורים, אשר היו ידועים כשוחרי שלום ואושר נפשי, לא פעם לשבור את חומת הריקנות, העצבות, וחוסר התקווה של הסינים, ובנוסף גם את החומה הסינית. הם ניפצו את את הקברים שבהם מתו האושר, שמחת החיים, הרצון להגשמה עצמית ולחלום, והאופטימיות, ובנוסף הם ניפצו ושדדו את הקברים שבתוך החומה. לוחמה פסיכולוגית זו נחשבת כשנויה במחלוקת עד היום, וגם הפסיכולוגים האינטלקטואלים ביותר לא הסיקו את המניע הפסיכולוגי לבניית חומת סין.

הגנה מפני חייזרים

תושבי סינים רצו לבודד עצמם לא רק מהמונגולים ומהמנצ'ורים, אלא גם מחייזרים ומעבמי"ם. כדי להבהיר לחוצנים שאת סין הם לא ייכבשו, הם יבנו חומה כה גדולה וכה בולטת, עד שניתן יהיה לראות אותה מהחלל. הסינים רצו הגנה מחייזרים, אבל החייזרים כבשו אך ורק את סין, וניתן כיום לראות עובדה זו בסין בכמה וכמה קריטריונים;השפה הסינית, הנחשבת בעיני רבים כשפה הקשה בעולם, אם כי אין בה אותיות ודקדוק, המראה הסיני, הנחשב גם הוא כמראה "שלא מהתבל הזה",אורח החיים הקפיטליסטי של אזרחי המדינה בתוך מדינה קומוניסטית, השימוש במקלות אכילה ועוד.

החומה הסינית לאורך ההיסטוריה

מלחמת האופיום הראשונה

בדומה לכישלון שנחלה החומה כדי להגן על הסינים מפני המונגולים, כך היה הדבר גם עם הבריטים. בין השנים 1839 ל-1842 התנהל סחר צולע בין בריטניה לסין, שבו לבריטניה לא היה דבר להציע בתמורה לחומרי הגלם הרבים שהיו לסין. עקב עובדה זו והעובדה שהבריטים לא הצליחו לכבוש את המגזר הסיני באמצעות ההומור הבריטי, נאלצו הבריטים להשתמש בסם האופיום על מנת לכבוש את סין. הסינים ניסו להשיב מלחמה ולהתגונן מפני הבריטים, אך האופיום השפיע מהר מאוד על החומה הסינית, עד למצב שהחומה ירתה על עצמה ועל אזרחיהּ הסינים חצים מאש תוך כדי צחקוקים לא מוסברים. כמו כן, האופיום השפיע גם כן על הקברים הרבים שנמצאים בחומה, וכתוצאה מכך, מיליוני קברים נאלצו להישלח למוסד גמילה מאופיום. גם במקרה זה, החומה הסינית הוכיחה עצמה כמיזם ההנדסי הגדול בעולם, אולם גם הכושל בעולם.

הסינים מגלים את החומה מחדש

חלק מאנשי המערב שקשרו כתרים לחומה שמו לב לתופעה המוזרה, שהסינים עצמם אינם מתלהבים מהחומה שבארצם. תיירים מצאו שהמדריכים הסיניים אינם נלהבים להגיע לחומה, ואינם מוכנים לטפס עליה. כשנשאלו הסינים מדוע הם אינם מתלהבים מפלא העולם הייחודי שבמדינתם, הם ענו בתגובה שהם מאוד מתלהבים ממנו ואף מרוצים מבנייתו הייחודית, אך יש חומה ענקית לאורכהּ של סין שמסתירה לחלוטין פלא עולם זה. כששאלו המערבים את הסינים אם יש דרך שבה הם יוכלו יוכלו להנות מול פלא העולם שהם מתעוררים אליו כל לילה, ענו הסינים להם שהשמדת החומה בהדרגתיות ע"י היפנים יכולה להיות פתרון מעולה לסוגייה. ואכן, במלחמת העולם השנייה נענו היפנים לבקשת הסינים והשמידו את החומה הסינית בהדרגתיות תוך כיבוש שטחים. הסינים, שהתלהבו ו"נתנו יד" לכיבוש היפני, הודו להם על כל רגע שהם משמידים את החומה וכובשים עוד ועוד משטחי סין ורצו לבדוק איך היפנים עושים עבורם את עבודת הקודש שביקשו מהם. כאשר הסינים בדקו את עבודת היפנים, גילו הסינים, שבנוסף להשמדת החומה, הם השמידו גם את פלא העולם שעליו דיברו האירופאים שייחודי להם ושהם לא מתלהבים ממנו. לאחר אותו יום אפרורי, איחלו הסינים שייפלו ביפן פצצות אטום. ואכן, ימים אחדים אחרי כן, נפלו פצצות אטום ביפן ע"י האמריקאים. מאז אותו אירוע למדו הסינים להעריך את החומה הארוכה והמשעממת שלהם.

החומה לעומת חומות אחרות

החומה מיוחד במינה בקריטריונים רבים, וכדי להבין את ייחודה, יש לתקוף אותה מכל הכיוונים. בשנת 1211, במהלך כיבושיו של ג'ינגיס חאן, חייל מונגולי תיאר את החומה הסינית ואת אנשיהּ כדבר יוצא מן הכלל, כפי שניתן לראות בתעודה ההיסטורית שלעיל:

לא הייתי בפריז, וגם לא ברומא, אבל אין כמו החומה הסינית. כשבאתי עם הצבא המונגולי שבו אני משרת, המארח/ת ניגש/ה אליי בקבלת פנים סינית וייחודית כאחד ע"י זריקת חניטות לוהטות עלינו. חייכתי אליו/יה בחזרה ואמרתי לו/ה שאם המקום יהיה כיפי וטוב, אולי אביא את כל הצבא המונגולי ל"פלישה" לכאן. אחרי כן, שאלתי את המלצר הנחמד שהיה לבוש כמו שומר איזו מנה מומלצת כאן במיוחד, והוא ענה לי שהוא ישפד אותנו וישפוך עלינו שמן רותח. התלהבתי מהמנה, מאחר ובמונגוליה המנה הזו פחות מתובלת כי היא בלי שמן רותח, והצעתי אפילו את שישפדו את טמוצ'ין, המניאק שבגד עם בעלי והרס לחלוטין את המשפחה שלא הקמנו. בזמן ההמתנה למנה, נהניתי מהנוף למדבר גובי, ותוך כדי שמעתי קרב אכזרי ומעניין, וחרבות, חניטות, ושמנים רותחים עפו מעליי. הקרב היה נשמע כל כך קרוב, עד שחשבתי לרגע שהסינים נלחמים נגדנו! כשקיבלתי את המנה, הופתעתי לטובה מטוב הלב של הסינים, כיוון שקיבלתי 10 אנשים משופדים עם שמן רותח, אם כי ביקשתי רק אחד. הארוחה הייתה מדהימה, ואהבתי במיוחד את התפאורה המושקעת והאפקטים של המקום לגבי צבא;גם את הקטע של הקרב, וגם את הרגע ההוא שהרגשתי שהאדמה בולעת אותי, וכך גרמה לי להרגיש כמו חייל אמיתי בקרב אמיתי! אהבתי במיוחד גם את האווירה במקום ואת הצעקות של להקת "המונגולואידים" הסינית המקומית, ששרו בביצוע יוצא דופן את הלהיט "תמות מונגול" ו"את המונגולים לזרוק לים המדבריות שסביבים". לקינוח, קיבלנו טעימה קטנה מכפר סיני שזועק לעזרה בציפוי שוקולד, עם קצף וגלידה חמה. בסופו של דבר, יצאתי ממסעדת "החומה הסינית" שבע רצון ואמרתי לעובדים שיום יבוא ואביא את המשפחה שלא הקמתי בגלל אותו מניאק צבוע מצביא דגול, את החברים שלי, וממש "נכבוש את המקום".


תיאור נוסף של החומה הסינית בצורה ספרותית ומפורטת למדי היא ע"י ההיסטוריון הסיני שיאנפאן חואנג ועוזרו:

  • שיאנפאן:אסיר תודה אני שהגעתי לחומה המרהיבה הזו, חומה שהרבה יותר עדיפה על החומה המיניאטורית של מונגוליה, שנועדה להגן על המונגולים מן הברבריות האינטלקטואלית של סין, ועדיפה הרבה יותר על חומת הקרמלין, שקופאת לחלוטין עם בוא הקיץ. חומה זו שימשה את היבוסים, הייתה מקור ההגנה של בית דוד ולאחר מכן הגנה על בית המקדש הראשון ואז היא הגנה עליו פחות טוב עם הכיבוש של נבוכדנצר הבבלי. חומה זו גם שרדה את הכיבוש ההלניסטי וגם את מרד החשמונאים ביוונים. חומה מדהימה זו הגנה גם על בית המקדש השני ושרדה גם את הניצחון הרומאי על מרד היהודים.
  • העוזר: אבל שינפאן,
  • שינאפן:חומה מ100ממת זו נבנתה מחדש ע"י הביזנטים, שמרה על כיפת הסלע והר הבית של המוסלמים, ונתנה מחסה לצליינים שעלו מהאימפריה הרומית הקדושה.
  • העוזר:אבל שינפאן,
  • שינאפן:החומה המדהימה שקולטת עיני הייתה פרוצה בזמן שהממלוכים היו כאן.
  • העוזר:אבל שינפאן,
  • שינפאן:וחומה שאין לי במילים בפי מכדי לתאר אותה אלא בכיסי, שוקמה ע"י האימפריה העות'מאנית ועד היום המבנה בנוי ושמור כפי שהם בנו אותו.
  • העוזר:אבל שינפאן,
  • שינפאן:חומה מרהיבה ומדהימה שבימים אלו שומרת על דו-הקיום הדתי-לאומי בעיר, עיר הקדושה לשלוש הדתות, ראשונה בחשיבותה ליהודים, בין החשובות לנוצרים ושלישית בחשיבותה למוסלמים. חומה מסוגננת זו לא תתן לאף אויב לפרוץ אותה עוד ותשמור על העיר הקסומה שמיותר להגיד שהיא מדהימה!
  • העוזר:אבל שינפאן!!! שים לב! אנו כלל לא בחומה הסינית!
  • שינפאן:טעות שלי! איך יכול הייתי להיות כה עוואר יא חביבי?! איך יכולתי לחשוב שאנו בחומה הסינית?! החומה שמולי היא נראית שונה מאוד לעומתה, הרבה יותר קטנה והרבה יותר קטלנית! עכשיו סלח לי נא, השתדל לדבר כמה שפחות ותן לי להינות מהנוף, הרי לא כל יום נמצאים בחומת ברלין.

קטע זה נכתב כאשר ההיסטוריון הסיני שינפאן היה בשנים האחרונות לחייו, ובשנים אלו זיכרונו והידע ההיסטורי היו בשיא השפל


תרבות

החומה הסינית הביאה עמהּ מספר מנהגים עממיים שנוצרו בקרב הסיניים, והמפורסמת שביניהם היא "הליכת הנשים". הליכת הנשים הוא מנהג, שבו נשות סין חייבות ללכת את כל חומת סין הלוך וחזור, תוך כדי שרגליהן קשורות באופן "סקסי". יתר על כן, במהלך המסע המופלא של הנשים, הן חייבות גם כן להשתדל לא להשתין בכל מהלך מסען, על אף העובדה שבחומה הסינית שבכל מגדל שמירה יש משתנה, ובבית הקברות עצמו יש משתנה בין 2 קברים, אך אין שירותי נשים כלל בחומה ובסיבבתהּ. מנהג זה לימד את את הנשים להיות גברים, מאחר וידעו הסינים לפני שאר העמים שהאישה היא הגבר בבית, בנוסף לגילוי אבק השריפה, המצאת המצפן ועוד המצאות רבות של העם הסיני. בפעמים רבות במהלך ההיסטוריה חיקו עמים רבים את המנהג, כדי להפיל את סין ולפלוש אליה. למשל, בשנת 1207 שלח ג'ינגיס חאן חיילות מונגוליות שחיקו את המנהג הסיני המשונה, כאשר הן במחזור. העצבים וחילופי ההורמונים שחלו אצל החיילות המונגוליות בשל המנהג הסיני המוזר גרמו לחומה הסינית להתפרק ולהיחרב תוך שניות מספר, ולפיכך הצליח ג'ינגיס חאן לכבוש את סין בקלות רבה יותר. עד היום אסטרטגיה זו נחשבת כבין האסטרטגיות הצבאיות החכמות, היעילות, והעוצמתיות שהיו אי פעם, וההפסד הסיני הזה למונגולים נחשב בתור התבוסה הקשה והכואבת ביותר שסין ידעה במהלך ההיסטוריה.

חומת האש שנשרפה בלהבות הוירוסים המונגולים.

השפעה

לחומה הסינית היו השפעות רבות על תחומים רבים. אחד מהם הוא תחום המחשבים. הסינים לא רצו הגנה מפני הברברים מהצפון רק באמצעות החומה הסינית, אלא גם בתחום המחשבים, שכן המונגולים הם מומחים כייצרני דואר זבל ותולעי מחשב. לשם כך, הקימו הסינים את חומת האש הגדולה של סין. חומת האש נוצרה במשך שנים רבות, והיא אמורה מגנה על כל המחשבים של מפני "הזבל של הברברים". אולם, דווחו על ידי ממשלת סין לא מעט מקרים שבהם האקרים מונגולים פרצו את חומת האש הסינית והפילו אותה לחלוטין, ונשלחו כנגד חומת האש לא מעט תולעי מחשב ווירוסים שחומת אש גדולה ומרשימה כמו הסינית אמורה בקלות לחסל, אולם, למרבה ההפתעה, חומת האש לא הצליחה להתמודד עם מתקפות האלו, וקרסה בקלות נגד כל מזיק כזה או אחר. כשנשאלה ממשלת סין ע"י האו"ם האם ברצונה לשפר את חומת האש שברשותה כדי שההגנה על המחשבים הסינים תשתפר, אך הממשלה הסינית לא רק ענתה בשלילה, אלא הודיעה שהיא גאה במיזם טכנולוגי זה, מאחר והוא מתפקד בדיוק כמו החומה הסינית הגדולה;מיזם הנגתי רחב ידיים, שבנייתו הייתה ארוכת שנים,שעושה הכל חוץ מלהגן. בזכות עובדה זו, ניסו והצליחו הסינים להפוך את חומת האש הגדולה של סין לפלא תבל בתחום הטכנולוגיה, בדומה לסיבה שבגלל החומה הסינית היא פלא עולם.

קישורים חיצוניים

Bouncywikilogo.gif
עבור אנשים חסרי חוש הומור, לחכמולוגים בוויקיפדיה יש ערך על החומה הסינית.


ראו גם