מגדר

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מגדר (ג'נדר - Gender) הינה התכונה הביולוגית והגנטית המבדילה בין בני-אדם המסוגלים לשלוט כראוי על כלי-רכב ולהחנותם, לבין אילו שאינם. בנוסף, מבדילה תכונת המגדר בין אנשים להם הרצון והיכולת להחזיק עשרות זוגות נעליים, להקדיש 5% מחייהם לשיוף ציפורניים ולמרוט מדי שבוע את שערות גופם, לבין אילו שאין להם שום עניין לעשות כן.

מבחינה היסטורית, אובחנו אצל בני-האדם שני סוגי מגדר. סיווג הפרטים מכונה "גבר" או"אישה" וחוקרים סבורים כיום כי תקשורת רציונאלית ואותנטית בין שני המינים איננה ברת השגה.

מגדר הוא תרגום חברתי – תרבותי של המין הביולוגי, המגדיר כיצד על נשים או גברים להתנהג, להראות וכד' בכל חברה נתונה. בהתאם לכך, נשים אמורות להתנהג על פי קודים חברתיים ולהיות נשיות בהתאם לסטריאוטיפים ומאפיינים מקובלים של נשיות. למשל, נשים נתפסות בחברה כאמורות לדאוג למרחב הפרטי והגברים למרחב הציבורי. משמע, נשים אמורות מבחינת הסטריאוטיפ המקובל, לדאוג לבית, למשפחה ולילדים, ולהיות פחות אסרטיביות ויותר רגשניות מגברים. גברים לפני הסטריאוטיפ אמורים להיות יותר שריריים, בעלי מוח גדול ב5% וחסרי יכולת להכנס להריון.

קטגוריות

הקטגוריות הדומיננטיות במגדר הן הקטיגוריות הגבריות והנשיות הנתפסות כהפוכות ומשלימות זו את זו, אך כמובן שקיימים מגדרים נוספים ותת-מגדרים( כגון ערסים, פרחות והומואים).

  • מאפיינים גבריים (כלומר, מאפיינים המיוחסים יותר לגברים מלנשים) כוללים החלטיות, דומיננטיות, חוסר אפשרות להכנס להריון, תוקפנות, תוחלת חיים של 77.5 שנים, שאפתנות, הפרשת טסטוסטרון, כוחניות, הגיוניות, התעניינות בנשים, במכוניות ובנשק , סירוב לקבל מחזור חודשי, הצמחת שער על הפנים, ביטחון עצמי ותחרותיות.
  • מאפיינים נשיים(כלומר, מאפיינים המיוחסים יותר לנשים מגברים) כוללים בעיקר עניין ברווחת הזולת, שדיים ותחת סקסיים, סירוב בקיום יחסי מין בטענה "וואי! כואב לי הראש!..", ותרנות ונכונות לסייע, מסת שרירים נמוכה יותר, הפרשת אסטרוגן ופרוגסטרון, רגישות בין-אישית ואמפתיה, קבל מחזור חודשי כל חודש (פרט לחודשי הריון), בעיות הבנה של תרגילים לוגיים פשוטים בגלל מוח הקטן ב5%, קול צפצפה, נעימות, גילוח בתי שחי, חמימות ועדינות.

פרט לתכונות אישיות, מאפיינים מגדריים מתבטאים גם במראה החיצוני, בסגנון הלבוש, ועוד. כלומר, אישה שלובשת מכנסיים(אביזר גברי) נחשבת ל"בלטי מוגדרת". כנ"ל לגבי גבר עם עגיל באוזן(אביזר נשי).

מכאן שמאפייני מגדר אינם נובעים בהכרח ישירות ובלעדית מהבדלים ביולוגיים בין שני המינים, אלא מבטאים את התפיסה התרבותית המתרגמת שוני ביולוגי לערכים הקובעים את המעמד החברתי של המינים בחברה. כלומר גבר לא ילך עם בגדים וורודים מעצם העובדה שהספריאוטיפים התמונים עמוק בנפשו אומרים לו שהוא לא אישה. אישה שמגלחת את הפנים( לפי הסטראוטים הסקסיסטי והמרושע, שמטיל אימה על כולנו), נחשבת למוזרה וחסרת הגיון, וזאת בטענה שאישה לא זקוקה לגילוח!

היסטוריה

עד לשנות ה-70 של המאה ה-20, היו לביטוי מגדר רק משמעויות דקדוקיות. במדעי החברה לא התקיימה ההבחנה בין מגדר לבין מין. המינוח המקובל במדעי החברה היה תפקידי מין, וציין את כלל ההבדלים החברתיים בין גברים לנשים. בהגדרה זו טמונה ההנחה כי מקורם של ההבדלים החברתיים בין גברים לבין נשים הוא בהבדלים הביולוגיים. ההנחה האינטואיטיבית הייתה שזה לא נכון- למה שחברה תתפתח לפי הביולוגיה- הרי מוטב האדם על הבהמה!

בשנות השבעים החלו תיאורטיקניות פמיניסטיות בעיצוב ההבחנה בין מין לבין מגדר. הן יצרו הפרדה בין המין, המוכתב ביולוגית, לבין מערכת ההגדרות והאבחנות התרבותיות, שאנו מייחסים להיות גבר או אישה. לדוגמה, מסת השרירים של גבר גדולה ב30% מזו של האישה מעצם העובדה שהחברה גרמה לגבר להיות שרירי יותר. זה שאצל בעלי חיים אחרים קיים אותו מצב, מצביע על כך שגם הם סובלים מסטריאוטיפים סקסיסטיים.

בשנות ה-90 הצביעו חוקרי המגדר על נקודת עיוורון הקיימת בגישה זו למיגדר - היא מתייחסת אל המין הביולוגי כאילו הוא קבוע ונמצא מחוץ להיסטוריה. בשיח הנפוץ מקובל לדבר על כך שההבדלים הביולוגיים יוצרים שתי קטיגוריות מובחנות, שעל בסיסן נבנות האבחנות החברתיות, והגישה החדשה מבקשת לערער את הפונדמנטליזם הביולוגי הזה ולהפוך גם את האבחנות הביולוגיות, ואת האופן בו אנו מבינים את ההבדלים בין המינים, לתופעה היסטורית. במילים פשוטות: "מין" זה דבר תאורתי בלבד, כל אדם ראשי לבחור את המין שמגיע לו! ההיסטוריה האנושית היא זו שחילקה את את המין האנושי לשתי קבוצות- לולי ההיסטיריה כל אדם היה יכול להיות בעל כל מין שהוא רוצה!

חשוב להדגיש כי גישה זו אינה באה לערער על העובדות הפיזיות - המחזיקים בה יסכימו כי קיימים יצורים אנושיים רבים בעלי איברי רבייה זכריים או נקביים, אך יטענו כי מעובדה זו לא ניתן להסיק את קיומם של שני מינים מובחנים. תומכי גישה זו מצביעים על שתי נקודות לחיזוק טענתם:

  • ראשית, התפיסה של המינים הייתה שונה לאורך ההיסטוריה. כל ההיסטוריונים טוענים שבימי הביניים לא היתה חלוקה ברורה לשני מינים. נשים וגברים לא נתפסו כשני מינים מובחנים אלא כשני קצוות של רצף. בימי הביניים היו הרבה כאלו שנמצאו במצב מעבר בין גבר לאישה.
  • משקל רב יש בתאוריה זו גם לתופעת האינטרסקסואליות. העובדה כי קיימים בני אדם בעלי מערכת ביולוגית שאינה זכרית או נקבית מעידה, לדעת תיאורטיקניות מזרם הפמיניזם פוסט מודרני וחוקרי תאוריה קווירית, כי החלוקה הביולוגית, לכאורה, בין גברים לבין נשים אינה חלוקה דיכוטומית כפי שנהוג להציגה, וקיימים מקרים בהם המין הכרומוזומלי, הגונדי והאנטומי אינם תואמים. ממקרים אלו מסיקים החוקרים כי קביעת הקטגוריה המגדרית אינה עניין ביולוגי-טכני אלא פעולה חברתית של מתן משמעות. פשוט מאוד: התינוק בוחר מראש לאיזה כיוון להתפתח.

נשים מקומן במטבח האומנם?! לא!!! גברים יכולים גם זה לא יחשיב אותם להומיםאלא למפותחים רגשית! אישה זאת נעצרה עקב זה שהיא פמיניסטית שחיה בסינגפור,שם זה אסור.

ראו גם