עזרה:לעיצוב דפים

From איןציקלופדיה
Jump to navigation Jump to search

למדריך לעיצוב דפים ישנה מטרה ברורה ופשוטה - לגרום לאחידות עיצובית במאמרים של איןציקלופדיה. החוקים/כללים הבאים לא מתיימרים להיות המילה האחרונה. לפעמים דרך מסויימת טובה מאחרת, אבל עדיף שכל המאמרים יהיו מסודרים ואחידים בעיצובם על מנת שיהיו נוחים לצפייה, לקריאה ולעריכה. מדריך זה מתמקד במבנה המאמר. למידע על כתיבת תוכנו של המאמר ראו איןציקלופדיה:מדריך לכתיבת ערכים.

לפני שמתחילים להשקיע בכתיבת מאמר, רצוי לבדוק האם הוא ראוי להיות ערך איןציקלופדי או שאינו מתאים לחוקה.

יש להזכיר לתורמים החדשים שכתיבה ברורה, מצחיקה, סאטירית, מקורית ומועילה תמיד תהיה יותר חשובה מתצוגה ופורמט. 'אף אחד לא מצפה מן הכותבים לעקוב אחרי כל הכללים במדוייק, אך אנו צריכים לפעול למען אחידות ונוחות לקריאה. איןציקלופדים העורכים ומארגנים יפנו את החדשים לעמודים האלה כאשר הם רואים שכתיבת המשתמש החדש לא עומדת בסטנדרטים הנדרשים.

למעוניינים לדעת איך מתבצע העיצוב בפועל ישנו מדריך לעריכת דפים. בעמוד הנ"ל תלמדו איך להדגיש, לסמן, להוסיף קישורים ועוד. המדריך אותו אתם קוראים כעת מתעסק בעיקר במתי - באילו מקרים ולמען איזה סגנון כדאי להשתמש בהם.


מבנה כללי למאמרים

מבוא המאמר

שמו/נושאו של כל מאמר צריך להיות מודגש בהופעתו הראשונה במאמר. כדאי מאד ששם המאמר יהיה חלק מהמשפט הראשון. למשל:

  • פמיניזם היא שאיפה של קבוצת נשים להשתין בעמידה, והיא החלה כרעיון מהפכני לקראת סוף המאה ה-19.
'''פמיניזם''' היא שאיפה של קבוצת [[אישה|נשים]] להשתין בעמידה, והיא החלה כרעיון מהפכני לקראת סוף [[המאה ה-19]].
  • טרור הנו סוג של פעילות אנושית נפוצה הכרוכה באלימות והרס עצמי חסר פשר.
'''טרור''' הנו סוג של פעילות אנושית נפוצה הכרוכה באלימות והרס עצמי חסר פשר.

אם המאמר הוא בן מספר פסקאות, אז הפסקה הראשונה צריכה להיות קצרה ולעניין, ובה הסבר ברור על נושא המאמר. אם יש צורך בחומר מקדים נוסף הוא יכול להנתן בפסקאות נוספות לפני הכותרת הראשונה. עדיף שלא להשתמש בכותרת ==הקדמה== ככותרת ראשונה מפני שההקדמה צריכה לבוא בראש המאמר עוד לפניה. שם אחר לחלק הראשון במאמר, לאחר ההקדמה, הוא "סקירה כללית", אבל עדיף לחפש ניסוח יותר ספציפי לכותרת (אם התוכן מאפשר זאת).

אם לנושא המאמר יש יותר משם אחד, ציינו את כולם בפסקה הראשונה במאמר והדגישו אותם.

  • 'קפה( או נסקפה) זהו אחד הסמים הקשים והממכרים ביותר...
'''קפה'''( או '''נסקפה''') זהו אחד ה[[סמים]] הקשים והממכרים ביותר...

כדאי גם להבהיר את הקשרו של נושא המאמר (במקרה וזה אינו ברור).

במוזיקה, '''דת''' היא הסולנית של צמד ה[[דת' מטאל]] "טייק דת" (או כפי ש[[יואב קוטנר]] מכנה אותה, "קח רליג'ן").

גוף המאמר

רצוי לשמור על פסקאות קצרות מאחר שהעין מתעייפת לאחר קריאת טקסט רצוף ממושך. מסיבה דומה יש לרווח את המאמר - רווח שורה בין פסקה לפסקה, בין כותרת לפסקה וכיו"ב. אין צורך לרדת שורה לאחר כל משפט. שורת הרווח צריכה לבוא אך ורק בין פסקאות.

כותרות המאמר

כותרות יכולות לעזור להבהיר ולסדר את המאמר ע"י חלוקתו לתתי-נושאים. עם זאת אין להציף את המאמר בפיצול יותר - לרוחב (עודף נושאים) או לעומק (עודף רמות פיצול) - מפני שהדבר עלול להיצור בלבול ופיזור. בדרך כלל פסקאות קצרות לא מצדיקות כותרת משנה משלהם, ניתן להשמתש בנקודות (ע"י כוכבית) או טקסט מודגש (ע"י גרש). כמו בכל נושא עיצובי, גם חלוקת המאמר נתונה לשיקול דעת.

באיןציקלופדיה ניתן לסדר היררכית את הכותרות, ובנוסף הן ממוספרות אוטומטית אצל משתמשים שחפצים באפשרות זו. סימון כותרת נעשה ע"י סימני "=" (ולא ב-''') כאשר הוספת סימן מקטינה את גודל הכותרת ופותחת רמת מספור חדשה. השתמש/י ב-"==" (שני סימני שוויון) לכותרות הגדולות ביותר לראשי פרקים, ב-"===" לכותרות קטנות יותר, לנושאי משנה, וב-"====" לכותרות הקטנות ביותר, לתתי נושא משנה או חלקים מיוחדים.

יתרון נוסף של סימון זה הוא שאין צורך לרווח (לרדת שתי שורות) לאחר מכן, המערכת מרווחת את הכותרת מהטקסט בעצמה. המנע/י מקישור כותרות ראשי פרקים, מפני שזה גורם לבלבול ואף עלול להיות מוסתר בדפדפנים מסויימים. עדיף להכניס את הקישור הרלוונטי במשפט הראשון תחת הכותרת.

קישורים פנימיים

בתוכן המאמר, כחלק מהטקסט מומלץ לשלב הפניות למאמרים אחרים, מה שמכונה "קישורים פנימיים", כלומר שמילה (או רצף מילים) בתוכן תהווה קישור למאמר אחר, בהתאם למשמעות המילה.

השתמש בקישורים במילה - מונח ומושג, זמן ומקום, אדם וחפץ - המופיעה במאמר ששווה בעצמה מאמר (בין אם קיים בין אם לאו) ויכולה להרחיב ולהעמיק מעבר לתוכן המאמר עצמו. עם זאת אל תגזים: אל תסמן כקישור כל הופעה של המילה, מספיק סימון הופעתה הראשונה.

הקישור נעשה באמצעות צמד סוגרים מרובעים מכל צד של המילה (למשל [[זנות]] ).

ניתן לקשר מלים שאינם כשם המאמר אליו רוצים לקשר, על ידי הוספת המילה שתופיע במאמר אחרי קו אנכי(הבחורה עבדה בתור [[זנות|זונה]] בבית מלון) . במקרים של צורת ריבוי, הוספת ה' הידיעה, או כל אות אחרת שאינה חלק מהמילה עצמה, ניתן לסמן רק את המילה במקום להשתמש בשיטה לקישור שם אחר - זה קל יותר לקריאה ובטח שקל יותר להדפסה. לעולם אל תשתמש ב"לחץ כאן" כמילה לקישור - מאחר שאינה מוסרת מידע. קשר מלים שגם ככה נמצאות בתוכן או נסה להכניס את הקישור לרצף התוכן, אם לא ניתן לשים את הקישור בסוף המאמר. בכל מקרה שם הקישור אמור לציין את הנושא אליו הוא מקשר.

הפניות פנימיות במאמר

כאשר ישנם מאמרים בנושאים אחרים הקשורים למאמר, שלא קושרו כבר בתוכנו- בשיטת הקישור החופשי, הם ירוכזו בסופו. אם המאמר קצר וללא כותרות לפניהם ייכתב "ראו גם:" בכתב מודגש. למשל
ראו גם: אש, מדורה, תחתונים, גופיה

אם המאמר ארוך ומחולק לראשי פרקים והקישורים מתייחסים לנושא הכללי של המאמר ולא של אחד מפרקיו, אזי "ראו גם" ייכתב ככותרת ראשית, כך שיהיה בעצמו ראש פרק וחלק מתוכן העניינים. ניתן גם לתת את הכותרת "נושאים קשורים" במקום "ראו גם". ראש פרק זה יבוא לפני פרק "לקריאה נוספת" ופרק "קישורים חיצוניים". למשל

== ראו גם ==
* [[שורו]]
* [[הביטו]]
* [[וראו]]


איןציקלופדיה איננה אוסף קישורים, ומאמר המכיל רק קישורים סביר שיידחה.

הפניות חיצוניות במאמר

יש מקרים בהם ראוי להוסיף מידע יותר מפורט, או בנושא יותר ספציפי, או תוכן שאינו מילולי (תמונות, נתונים, גרפים וכו'), שמקורו ברשת התוכן של האינטרנט. הפרק "קישורים חיצוניים" יבוא בסוף הערך אחרי הפרק "לקריאה נוספת".

ההפניה לקישור חיצוני נכתבת כך:
[http://www.example.com כותרת הקישור לתצוגה]


סיכום

מעבר לקריאה התיאורטית כאן אתה יכול פשוט לקחת דוגמא ממאמרים שאהבת את עיצובם. קח מאמר ובדוק לעומק כיצד הוא בנוי וכתוב ע"י פתיחתו לעריכה. אתה יכול לסגור אותו בסוף בלי לשנות, אבל כל מאמר ניתן לשיפור, אולי תוכל לעשות זאת.

אל תתחכם ותתהדר. לא תמיד תוספות סגנוניות ועיצוב מיוחד שאתה כותב באמת יופיעו כפי שתכננת. מאמר גם לא אמור להיות חזיון טכניקולור מולטימדי, זאת עדיין אנציקלופדיה. קל להציג את איןציקלופדיה, וקל לערוך ולהוסיף למאמריה, כל עוד אנחנו לא הופכים את שפת הכתיבה למסובכת מכדי הצורך להציג את המידע בדרך שימושית ובהירה. מכאן שהוספת HTML צריכה לעשות בקמצנות ומסיבה מוצדקת. זכור שהמטרה הינה קודם כל אנציקלופדיה מצחיקה, ומיד אחר-כך קלה לעריכה ושיפוץ. עיצוב ואפקטים הם אמצעים ותו לו.


תגובות על המדריך

במידה ואתם חושבים כי חסר מידע כלשהו במדריך או שיש בו נושא שאינו מוסבר בצורה ברורה מספיק; אם אתם רוצים לשאול משהו או לבקש הסברים ממשתמשים מנוסים, ניתן להשאיר תגובות שאלות ובקשות בדף השיחה של המדריך או על ידי לחיצה כאן.