חציל

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זן נדיר של חציל הפרא

חציל הבית (שם מדעי:AdirusEladus), ירק מאכל נפוץ בצבע סגול ממשפחת הירקות הקומיים (אליה משתייכים ירקות משעשעים רבים כדוגמאת הלפת והקולורבי) בעל מרקם ספוגי. חציל נא לא פופולרי כמאכל, אולם לאחר בישול מקבל טעם עשיר ומורכב יותר, אולם למרבה המזל בישולו אסור על פי רובן המוחץ של הדתות הנפוצות.

מקורו הגיאוגרפי של החציל שנוי במחלוקת, עד לשנת 1984 היה מקובל להניח שהגיע ממזרח אירופה הקדומה, אולם באותה שנה גילו ארכיאולוגים מאוניברסיטת לונגהורן שבקייפ טאון עדויות לקיומו של חציל קדום יותר במזרח צפון מרכז אסיה המערבית, שבחצי הכדור הצפון מערבי. העדויות הראשונות לקיומו מתוארכות לשנת 543 לפנה"ס. על פי מקורות אלו היה זן מסויים של החציל הקדום מעורב בפולחני הדת של הדת הבהאית, ועל פי זרמים שונים של הדת הבהאית עד היום מיוחסים לחציל כוחות מיסטיים ומעמד של אל למחצה. רישומים של פולחני הדת הבהאית שמתייחסים לתקופה הקדומה, מלמדים שבמהלך חג הקציר היה נוהג ראש הכת להכין כמעין קייאק, באורך של שישה מטרים, מקליפות החצילים הראשונים שהיו מבשילים, ולהכות בו בראשיהם של מאמינים שלא עמדו בתקנות הלבוש המחמירות של הדת כמו כן ידוע שחצילים הם מעריצים מושבעים של בני גורן.

מחלת החצלת

"השפן הקטן שכח לסגור הדלת, הצטנן המסכן וקיבל חצלת".
זהו סיפורו הטראגי של השפן הקטן, שבסך הכל שכח לסגור הדלת. בעודו יוצא מדלת ביתו הוא החל להפוך לסגול, הוא הגיע ישר לבית החולים וגילה שנדבק במחלה הנוראית חצלת (ניתן גם לקרוא למחלה זו שפעת החצילים או בלועזית hztipepsia). חצלת זוהי מחלה מדבקת, הפוגעת בעיקר במגדלי חצילים. כל חולה חצלת, הנוגע בבן אנוש רגיל, יחלה אף הוא בחצלת. חצלת זוהי מחלה שגם עוברת באוויר על ידי הדיפוזיה או ע'י אונס חצילים. אולם, הדרך הנפוצה ביותר של מחלת החצלת היא כוירוס דרך האינטרנט. כל הנדבק במגפת החצלת, יעשה סגול ויחל להתנהג כחציל. אחת התרופות הידועות של המחלה היא סירוס כימי. איתי אדלר מנהיג החצילים

החציל כקבוע מתמטי

תכונות מתמטיות יחודיות בכל מטבח. זהו עוד ניסיון כיבוש של בני גורן על העולם. שימו לב להוראות ההכנה המדויקות שלו...

בשנת 1863 הציג המתמטיקאי הצרפתי ז'ולניס פיירו את הקבוע המתמטי Eg כקבוע המייצג את היחס בין שטח הפנים של החציל לנפחו (ללא הצ'ופציק הירוק למעלה). תגלית זו השפיע רבות על ענפים שונים בכלכלה, ונמצא שניתן לחזות באמצעות קבוע זה תמורות שונות בתחום הסחר בסכו"ם חד פעמי, וזנים שונים של שזיפים.

לאחרונה מצאו מדענים מאוניברסיטת לונגהורן שבקייפ טאון (שספגו בשנים האחרונות האשמות רבות הנוגעות לאובססיה הכפייתית שלהם לחצילים) שהשורש של Eg שווה לערך לחתך הזהב, ושהדבר היה ידוע כבר בימי קדם למתמטיקאים הפיתגוראים.

החציל בתרבות

החציל הקדום אף מוזכר במקורות מספר פעמים, והפרשנים מיחסים לו תכונות הקשורות בבוא הגאולה. הוא מופיעה לראשונה בספר 'יואל' (ד 13) - "שִׁלְחוּ מַגָּל, כִּי בָשַׁל הַחֲצִיל! בֹּאוּ רְדוּ, כִּי-מָלְאָה גַּת! הֵשִׁיקוּ הַיְקָבִים, כִּי רַבָּה רָעָתָם". ואכן על פי פרשנויותיו המאוחרות יותר של הגאון מווילנה לפסוק הזה, משול החציל לגאולתו של עם ישראל שהולכת ומבשילה כשם צבעו הסגול של החציל הולך ומבשיל.
היסטוריונים, ארכיאולוגים ועוד כל מיני קשישים גילו כי החציל היה כלי מלחמה לפני יותר מאלפיים שנים. "וַיָּרֶם משֶׁה חֲצִילוֹ, וַיָּמָת עֲמָלֵק" (איפשהו בתנ"ך) הוא הפסוק המוכיח זאת.
החציל נזכר באגדות ילדים רבות. "בואי, ילדתי, כיפה אדומה, קחי את סל החצילים הזה והביאי אותו לסבתא," הוא המשפט המפורסם. הסוף ידוע, כאשר הזאב, בשל חיבתו העזה לחצילים, אכל את הסבתא וחיכה במקומה לסל החצילים.
החציל נזכר גם בתרבות המודרנית, כמו בספרי הארי פוטר ("הארי פוטר וחציל הטפשים", "הארי פוטר והחציל הסודי", "הארי פוטר והחציל מאזקבאן", "הארי פוטר והחציל על האש", "הארי פוטר ומסדר החציל", "הארי פוטר והחציל חצוי הטעם" ו"הארי פוטר ואוצרות החציל"). החציל הוא גם מקור לסרטים רבים, כגון טרילוגיית "מלחמת החצילים", סרט האנימציה "תפוס ת'חציל" וכמובן הקומדיה סוחטת הדמעות "החציל לובש פראדה".

החציל כחיית מחמד

חצילים כחיות מחמד אינם נפוצים ככלב, חתול או אוגר סיבירי כתום, אבל הם בהחלט נאמנים, חמודים ויפים כחיות המחמד האחרות, ולא משאירים משהו שחור וגדול לנקות אחריהם.
לא צריך רשיון להחזקת חציל כחיית מחמד, אבל צריך לדעת את הכללים:
- את החציל צריך להשאיר בכלוב מקורר לטמפרטורה של מינוס 4.21341 מעלות, אחרת הם ייהפכו לגויאבות. -החציל אוכל לרוב בננות מיובאות במשאית מהחלל לאחר שהפכו לזבל אורגני -אם החציל משתחרר מהכלוב הוא עלול לנשוך אנשים תמימים שלא עשו דבר ולהפוך אותם לאונסי חצילים. -החציל יכול לגרום לונדליזם נוראי. - אחיו האבוד של החציל הוא שניצל ולכן אסור שיראו אחד את השני.

החציל לאן?

סופו של המחקר הכושל

סקר מקיף בנושא נערך לאחרונה בידי מדענים מאוניברסיטת לנוגהורן שבקייפ טאון, הסקר הקיף כ-38 מדינות בהן עומד החציל באחד משבעת המקומות הראשונים בדירוג צריכת הירקות הלאומי. בסקר השתתפו לא פחות ממאה אלף צרכנים קבועים של החציל על זניו השונים, וכלל שאלות כגון - "לאן אתה רואה את החציל מתפתח בעתיד?", "האם החציל הוא פרי או ירק?", "מהי בירת קנדה?" ו"האם יש לך דעות קדומות על אנשים האוכלים חצילים?". אולם ניתוח תוצאות הסקר מעולם לא הושלם ונגדע באיבו בשל אישפוזו הכפוי של ראש צוות המחקר, פרופסור הרבי אגפלנט, שעדין חייב הסברים רבים לגבי חלוקת התקציב שלו לדיקן הפקולטה לבוטניקה.

יום החציל הבין לאומי

התאריך ה-12.11 הוכרז כיום החציל הבין לאומי. על מנת לציינו, כל בעלי חצילי המחמד צועדים עם חציליהם ברחובות, סופרים ומשוררים כותבים שירים על מנת לשבח את החצילים, וכולם מתלבשים בצבע סגול כהה- צבע החציל.

החציל כמעשה קונדס

ברוב המקרים, פגישה עם חציל יכולה לגרום אצל אנשים רגישים לדחף בלתי נשלט לביצוע מעשי קונדס. לדוגמה: - ילד הרץ ברחוב עם חציל על כתפו, כאשר אדם ניגש אליו ומעיר "ילד יש לך חציל על הכתף". הילד עוצר, מביט בכתפו, מבחין בחציל ומתחיל לרוץ בצעקות של "תורידו אותו!!". -כאשר ילד טובל חציל בשמן כלשהו, עולה לגג בניין של 5 קומות ומעלה ולוקח איתו מצית, מצית את החציל כך שיישרף, זורק אותו מגג הבניין וצועק "מטאור!!!". וכ"ו...

החציל כתרופה

החציל נחשב לסם המדורג ברמה 22 במידת פינוקיו. החציל ידוע כעוזר למערכת הנשימה, להכנת תרופת דוד הכניסו חציל למיקרו וחממו עד לשריפתו. הוציאו את החציל מהמיקרו והוסיפו חמאת גמל ומירחו על מערכת הנשימה. החציל אמור לרכך את הכאב בשיעול, אם זה לא עזר, אנא פנו לבית הקרוב אליכם ובקשו תרופה אמיתית.

ראו גם