משתמש:שוורצע חיה/בורשט 2

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"יאמי."
~ פוטין על מנת הבורשט היומית שלו
"יאמי."
~ פוטין על מנת הבורשט בצד השני של הגשר האחד הרחוק מדי, אותה הריח אך אליה לא יכול היה להגיע
"בורשט ששתית ממנו אל תזרוק בו אבן"
~ שבתאי צבי על פולי הבורשט התורכי המיובשים שהמציא
"צעירים: בורשט שזרקת בו אבן אל תשתה ממנו מים, עדיף שתזרוק"
~ אבן על החיילים


בורשט הוא לא מרק בורשט, אלא משקה אחר בעל אותו השם, שנמצא בסכנת הכחדה. למרות זאת, כאשר אין סכנת הכחדה, יותר קשה למצוא אותו. הבורשט הוא משקה צרפתי עתיק עם מעט דם ספרדי, ויש אומרים גם דם צפרדעי. על פי התנ"ך, כשעשיו ביקש מיעקב "הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה, כִּי עָיֵף אָנֹכִי!" לפי הציווי המקראי: "לֹא! תֹאכְלוּ עַל הַדָּם!" ברור לקורא (או לצופה ההצגה) מה יעקב הכין שם למעשה. בני ישראל הגיעו למצרים לאחר שהאחים ראובן ושמעון מזרחי זרקו את יוסף צדיקוב לבורשט, במסגרת חיסול חשבונות בין כנופיית ביבי נתניה לראשון לציון הרב דרעי שליט"א. הם עזבו את מצרים כאשר היאור הפך לבורשט, אחרי שפרעה ציווה על חרטומיו לחפש את התשובה לחידה שהציב לו משה: "מה ירוק מבחוץ ואדום במפנים, שמים אותו במיקסר ויוצא מיץ טעים?" משום מה, האבטיח לא עלה בראשם, ובמקום זאת הם ניסו לבדוק אם אפשר להיפטר מהצפרדעים בדרך זו. רצח הצפרדעים הוביל לקריסת מערכת האקולוגיה בארצם, ולריבוי יתושים ויבחושים שהתרבו והתרבו משום שהיה להם בורשט בשפע, ולא היו שום צפרדעים שיאכלו אותם. קולות הכאת היתושים בידי המצרים נשמעו עד ארץ כנען, וזוהי "מכת" - שבטעות נחשבת למכה אחת עם "בכורות". על שמה נקראת העיר מכה, "מכה". גם הארץ "מרוקו" נקראת על שם המכות האלו, כשיבוש של השאלה 'למה מה קורה?' הנאמרת באופן טקסי מיד עם תחילת המכות.

בעקבות מוצאו הצרפתי של הבורשט, אין לבטא לא את השי"ן ולא את הטי"ת שבו. כך נותרים עם משקה לאניני טעם ששמו בור (או בורסוּד - בדרום צרפת). המשנה מזכירה את המשקה וקוראת למי שהוא צרפתי ללא תקנה: 'בּוֹר סוּד' שֶׁאֵינוֹ מְאַבֵּד טִפָּה.

על הבורסה, ליל הסדר, והבורשט

הבורסה נקראת כך מכיוון שיהודי צרפת ניסו לצאת ממנה בשעת ליל הסדר, ולכן כל שנה נחוג יום נפילת הבורסה שבועיים לאחר מכן. אנשי "כספים" מהדרין קופצים מבניינים גבוהים, על מנת להראות, קבל עם ועדה, שאינם לוקחים אתם דבר לגיהינום אליו הם קפצו, בוודאי שלא את ממונם. על מעמד יפה זה נכתב השיר 'דיינו' ובו המלים: "ולא נתן לנו את ממונם". יהודי מרוקו, מציינים את הטקס הזה בחג הממונה, בו הם מנסים לחנוק את עצמם במופלטות, האלטרנטיבה לקפיצה ממגדלים, (שהיו נמוכים מדי בארץ מוצאם).

עם הזמן הצרפתים הוסיפו אותיות לשם המשקה, והיום כותבים אותו בצרפתית (בלי לבטא חלק מהאותיות) Bouaeraxauntoauxe. שחקן הטניס היהודי ש"סה הכהן בוראט אימץ שם זה לאחר שמלכת אנגליה הכתירה אותו כאביר הלילה, ובעת מעמד ההכתרה לא הסכים להסיר את עניבת הפרפר - סמל היהודי הגאה בבנו בר המצווה. המלכה שאלה: מה נשתנה האביר הזה מכל האבירים? פסח מוסקוביץ', מתרגם האגדה (לכן היא נקראת האגדה של פסח מוסקוביץ') חשב שמדובר בלילות, והשאר אסטוניה, ארץ שלא קשורה לסיפורנו באופן ישיר, כי האציל דרקולה נדד משם לאפריקה בחורף יחד עם שאר עטלפי החרקים.

דרייפוס, הרצל, ובורשט

התותחנים ואנשי שריון הקשקשים שבינינו, יזדהו עם מכשיר הבורסייד, מכשיר המשמש לכיוון תותחים לאור בוקר, שאינו אלא התפתחות צבאית נוספת מטקס הבורשט היומי בצבא הצרפתי שיוסד בידי קצין הבורשט היהודי, בוריס דרייפוס. דרייפוס הואשם בכך שלאורך השנים נהג להקפיד הקפדה פרוסית גרמנית באופיה על כללי הטקס, ולא להוסיף תבלינים. טעמו התפל היה ההשראה לבנימין (הזאב) הרצל לשנות את טעמו, ולכתוב את ספרו על מנת למנוע מהעם היהודי לטבוע בתוך ים של בורשט. באחד הימים היה על מרפסת מלונו בבאזל, כשהוא נשמע מצווה לאנשי הפמלייה המלווה אותו: "בורשט שְתּו - יותר ממיץ עגבניות!" ומכאן המקור לביטוי העברי, והמוטו של מדינת אכזיב: "שטויות במיץ עגבניות", אחרי שדבריו הוצאו מהקשרם והושרו במרק בורשט למשך כשעה, עם נגיעות נענע ופרוסות לימון.

סגולותיו הרפואיות של הבורשט

לבורשט גם סגולות לאריכות ימים, וידוע שנשיא המדינה מר שמעון פרץ, אמו הערביה ודודיו בני ה-114 בקווקז ובאיי מאוריציוס זכו לאריכות ימים בעקבות הימנעותם מבורשט, מעישון סיגריות ומשתיית יין אדום.

הבורשט בספרות וכתרופת הרגעה

ספרי ילדים נכתבו על בורשט: 'האריה שאהב בורשט', וכן 'מרק בורשט הארנב'. במקור הספר "חמישה בלונים" נכתב על ילד ושמו בוריס, ולו בלון בצבע בורשט. אלא שלא נמצאו חרוזים בשפה העברית והוא הוחלף באלון שמתחרז עם אדום. כמו כן, הבורשט משמש גם כתרופת הרגעה לילדים קטנים, בשעה שהם רואים סרטי אלימות בסמארטפונים של הוריהם, ומספרים להם שאין מדובר בדם אמיתי אלא בבורשט. בכך הבורשט גם תורם לשלום העולמי ולרגיעה הקיצונית במיוחד של לוחמי האיסלאם הסלאפי (הנקראים משום כך גם "מוסלמים קיצונים") רגיעה שנקראת "תהאדייה". (או "תאהדייה") (או "תאהאדייה") (שמשמעותה רגיעה). ביטוי לרגיעתם היא האמרה הנפוצה בפיהם והנהוגה על ידם: "בורשט ששתית ממנו, אל תיידה בו אבן." ברבות הימים אמרה זו שובשה, והיא הנקראת בקול רם בידי לוחמי האלטעזאכן, כשהם יוצאים לקרב. ישראל הייתה הראשונה שהפרה את הרגיעה בכך ששלחה לאו"ם את אבא אבן, ומאז המזרח התיכון כולו נתון במרחץ בורשט.

על הקשר בין בורשט לבריאת העולם

כאמור, הבורשט נדד (בימות החורף הקשים של הריביירה הצרפתית) מדרום צרפת למרוקו, ושם נקרא בורשץ, ראשי תיבות בנו וממשיכו רבינו שבתאי צבי. הוא המשיך עד מרכז אתיופיה, שם לא שמעו על ש"צ ולא יודעים לבטא צד"י, ולכן קראו לו רק "ברא". מכאן התגלגלו הדברים עד שפותחה התיאוריה שהבורשט היה הנוזל הבראשיתי, שבו החלה התפתחות המינים והאבולוציה של הדינוזאורים וקופי הענן שהביאונו עד הלום, בעיוות היסטורי, על ידי דודו של הרצל, תיאו. על מנת לשמר בזיכרון האנושי הבין-דורי את האירוע הזה, הומצא הביטוי הנאמר בכל בר מצווה: "ותאודור, לא הוריי - שהביאוני עד הלום". הלום שימש לפתיחת ראש הילד הנוצרי להכנת הבורשט, בעת שהצעירים יוצאים מבית הכנסת ל"יזכור" ונותרים בו רק הפטריכלים של זקני ציון. ובכך נסגר המעגל ונוצר קצר.

אופן הכנת הבורשט

הבורשט כאמור לעיל הוא למעשה בורקס דרום-צרפתי (כותבים 'בורקשט', לא מבטאים את הטי"ת, ואילו השי"ן נהגית כימו סמ"ך, כמנהג אחינו מארצות המערב - המגרב, שיש נוהגים לקרוא לה "דרום צרפת" על שם הצפרדעים שהם לא יכולים לבטא.).

יש להשרות את הבורקס במים למשך מספר ימים, עד שמתקבלת עיסה ירקרקה. מערבבים היטב עד שהבורקס נמס לחלוטין, והנה לכם מרק בורשט טעים. להגיש קר כמנה עיקרית, או כמתאבן, כדי לחסוך את הצורך במנות נוספות. מיד לאחר הגשת הבורשט, האורחים בדרך כלל מודיעם שהם שבעים. בורשט המוגש באופן זה נקרא גם 'דיאטת בורשט', והוא נועד להורדת משקל חמורה ומהירה, כשזו חיונית ודחופה במיוחד. את ההסבר המדעי על דיאטת הבורשט ניתן לקרוא בגרסאות קודמות של שיחת המשתמש של דף זה.

על הקשר בין בורשט לשבתאי צבי

קוראים נאמנים של מאמרים של שם המשתמשת המסרבת להשתמש בשם זה, ולעומת זאת כן משתמשת בשם אחר, שמו לב שקיימים למעשה שני בורשטים ולא בורשט אחד כפי שמקובל לחשוב. יש הטוענים שזוהי מזימת קנוניה, או בעברית עדכנית מה שנקרא מיזם קשר, שקשור בצורה זו או אחרת לשבתאים ולשבתאי צבי, אך אנו סמוכים ובטוחים, בטלים ומובטלים, שעוד יבוא היום, ימים יגידו, נחיה ונראה, מה יש למהר, למה מה קרה, ומה יפית, עם התאחדותם של שני הבורשטים לערך אחד, הדברים יבואו בוודאי על מקומם בשלום, ייושרו ההדורים, וכל ישראל ישמחו ויראו, ולא יבקשו עוד מנה של נזיד, כמו שכתוב: "ולא יזידון עוף".