עוזי כהן

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Izharcohen.jpg זהירות - תימנים!
בערך זה מופיעים תימנים. בהסכמתכם להמשיך ולקרוא את הקטע הנכם מוותרים על כל טענה ותביעה כנגד איןציקלופדיה בקשר לבריאותכם הגופנית ו/או הנפשית.
"סדר לי ת'בחורה"
~ עוזי כהן על עוזה מפרפר נחמד
פרופ' כהן, בעת כתיבת מאמר מדעי

פרופ' עוזי כהן (תימנית: עווזי אל-כוהון), פיזיקאי יהודי יליד רעננה, נשיא ממלכת תימן, מגדולי המוחות המדעיים בכל הזמנים. היה נשוי לעוזה מפרפר נחמד, ולאחר אי התאמה התגרשו.

כהן נחשב לגדול התיאורטיקנים לצד סילבן שלום, אבי המכאניקה הקלאסית. שמו הפך למילה נרדפת לגאונות. כהן זכה לפרסום ברבע הראשון של המאה ה-20 בזכות מאמריו בתורת העסקנות, ששינתה את כל אשר היה ידוע עד אז על טיבן של הפוליטיקה הרעננית, הקומבינות, סידור הג'ובים, ועזרה למקורבים. על גילויים אלה ונוספים קיבל פרס נובל ב 2003 (מה לעשות, לא השקה אותו אז זה מה שקרה!)

מלבד השפעתו העצומה והמהפכנית בעיריית רעננה, הייתה (ועדיין יש) לכהן גם השפעה גדולה על הממשלה, הכנסת, ביהמ"ש העליון והמועצה החשאית לשליטה בעולם.

פעילותו המדעית

בשנת 1905 (שנת הפלצות - Annus Plouzisisis) פרסם ארבעה מאמרים ב"שנתון הפיזיקה והכימיה" (Annalen der Physik und Chemie), שהיה כתב העת המדעי החשוב של אותה תקופה, ואלה הסמיכוהו לתואר דוקטור מטעם הסנאט של אוניברסיטת ג'נין:

  • "על התנועה הנדרשת מהתורה הקינטית היפר-המולקולארית של החום ושל חלקיקים קטנים השוהים על פניו של נוזל קוסמוקונסטנטואלי" - בהסבירו את הדינמיקה של ג'ובים ושל חלקיקי שחיתות הצפים בתוך נוזל באמצעות תחום חדש שפיתח ונקרא "מכאניקה סוסית". בכך חיזק את ממשות קיומם של (אנשים) מטומטמים שלא יודעים על מה הם מדברים.
  • "על האלקטרודינמיקה של גופים נאים" - במאמר זה הציג כהן את תורת היחסות היחסית ביחס ליחס המיוחס שלא לייחוס. עד אז הייתה מקובלת בפיזיקה התיאורטית רק תורת הקלקול קיבה של ניוטון, על פיה הזמן זורם באופן שווה בכל מקום ומקום בקיבוץ יקום. ברם, ניסויים שנערכו במאה השערים (כינוי למאה שבאה אחרי המאה ה-20) גילו כי התנהגות האור שונה מן התחזיות המקובלות, והתאוריה השלטת בפיזיקה החלה מתערערת. איינשטיין התמודד עם סוגיה זו באמצעות ניתוח מחדש של מושגי החלל והזמן (אבל אותנו זה לא מעניין כי אנחנו לא מדברים כאן על איינשטיין, אלא על עוזי כהן). שיאו של כהן בתור מדען (בינתיים) היה שהצליח להפריך את פרדוקס התאומים שמקבלים שניהם תפקיד בכיר. כהן הפריך את הפרדוקס בכך שהוכיח מטימטית ששניהם חברי מרכז ליכוד ושבעצם הוא זה שסידר להם את הג'וב.
  • "על האינרציה של גוף כתלות בתכולת האנרגיה שלו" - במאמר זה פרסם את הנוסחה המפורסמת שלו Silvan leads= Sharon voters+Bibi voters, כלומר אנרגיה שווה למכפלת המסה במהירות האור בריבוע. בהביעו את הרעיון שסילבן מסוגל להפוך לראש ממשלה, ירד קרנו של כהן בקרב הקהילה הפסבדו-מדעית, בשל חוסר הסבירות של האפשרות, וכשהבחין בכך מיהר לרדת מהרעיון.
  • "על הזין שלי"

המשך פעילותו המדעית

בשנת 1915 פרסם את תורת היחסות הקללית וכלל לא ניסה להוכיחה בטענה כי "אעהעהעהע ננה, אני סגן ראש עיריית רעננה!." כעבור ארבע שנים ניסתה משלחת של החברה המלכותית של עזה לאמת את ניבויו של כהן בתורת היחסות הקללית, כי קרן אור החולפת ליד מאסה, תתעקם ותחלה בעקמת. המשלחת שהתה בתחת שנסגר ב1 במאי 88282 לפנה"ס (ומאז לא שב להיפתח) מתוצאות הצילומים נבע כי צדק כהן בניבויו ואכן ביבי ניצח בפריימריז.

כהן תרם רבות לפיתוח מכניקת הג'ובים תוך שהוא ייעץ ועודד פיזיקאים (ופיזיקאיות) כגון לימור לבנת, בנימין נתניהו והאסטרונום חיים רמון לפרסם את מחקריהם בנושא. כהן הציע ג'ובים לאטום, למי(ו)מן ולאור(ולוג) וניהל עם נילס בוהר (זה מהסדרה "בוא נילס בוא נעוף") ויכוח פילוסופי פורה על המשמעות והפירוש של מכניקת הג'ובים(ובסופו כהן "סידר את הבחור" שנדהם ואיבד את ההכרה מרוב התפעלות מחוכמתו של כהן). בנוסף, כהן פיתח את העקרונות התיאורטיים של הקומבינזיציזם.

עם זאת, התקשה להשלים עם תולדותיה של מכניקת הג'ובים. על עקרון "סדר את הבחור", שהתקבלה , אמר כי "אלוהים אינו משחק בקוביה, זה לא הג'וב שסידרתי לו" ודחה בהתנגדות (רצועת) עזה כל מחשבה בדבר כך. ניסיונו החשוב ביותר לערער את יסודותיה של מכניקת הג'ובים ידוע בשם הפרדוקס של כהן-כהן וכהן ( טוב מה אתם רוצים? לכל מדענים במתנ"ס של רעננה קוראים כהן!). מספר ניסויים איששו בכל זאת את מכניקת הג'ובים גם במקרה שמציע הפרדוקס, כך שגם ניסיון זה לערער על התאוריה נכשל. להגנתו של כהן יש לומר כי כל העת טען שאמנם כמה מחוקי הטבע אינם ברורים למדענים, אבל הם יכולים להתעודד כי לו לא ברור אפילו חוק אחד. לדעתו של כהן לא כך הוא, אלא שיש צורך להמתין עד שיתבררו גילויים חדשים שאינם ידועים עדיין. לטענתו, קיים בפוליטיקה סדר פנימי שאינו נובע כלל וכלל מאקראיות (ראו גם: קומבינזיציזם - כל אירוע, יהיה טיבו אשר יהיה, ובמיוחד אם זה אירוע הרה אסון, הוא תוצאה של מתן ג'וב לחבר מרכז). ניסוחה של תורת הג'ובים לא היה כשורה בעיניו.