משתמש:Oronik/חוקי ניוטון

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חוקי ניוטון הם שלושה חוקים פיזיקליים המתארים את התנועה של גופים. הם משמשים, בין היתר, לתכנון כלים הנדסיים כגון מטוסים, מכוניות ועוד. אולם, על אף הפופולריות הרבה שלהם (שמקורה בין השאר בכך שממציאן, אייזק ניוטון, היה בונה חופשי), נכונותם ודיוקם מוטלת בספק עד היום – זאת ניתן להסיק מהמספר הרב של תאונות דרכים, מטוסים וכשלים הנדסיים נוספים בכלים אשר תוכננו לפי חוקים אלה.

גילוי החוקים

את החוקים הזה אייזק ניוטון לאחר שנפל לו תפוח על הראש. עקב זעזוע מוח שקיבל בעקבות המכה, החל לשרבב על נייר את החוקים הללו, בתוספת סימנים מוזרים שאיש לא מבין במלואם עד היום. בעודו מדמם, מרייר ומפרכס על שולחן העבודה שלו, שירבט ניוטון סימנים מוזרים כדוגמת האינטגרל (ניסיון כושל לכתוב את האות S), וקטור (ניסיון לצייר נקודה, שנמרחה על הנייר לכדי קו עקב רעידותיו של ניוטון) ועוד סימנים נוספים שרודפים סטודנטים לפיזיקה ומתמטיקה עד היום. בסוף היום, שלח ניוטון את השטויות הללו לחבריו בכת הבונים החופשיים.

ניסיונות להוכיח את החוקים

יום למחרת, כשהבין ניוטון את חומרת מעשיו, ניסה ליצור קשר עם הבונים החופשיים טרם יקראו את מחברותיו. אולם, לרוע מזלו, הדבר הגיע כבר לדרגים הגבוהים ביותר בארגון. למרבה מזלו, ראו אנשי הארגון את הפוטנציאל שבחוקים. הם הבינו כי בעזרת החוקים יוכלו לגרום למספר ענק של תאונות והריגות ולחולל מהפכה (אותה כינו בחוכמה "המהפכה המדעית").

ראשי הארגון הורו לניוטון למצוא "הוכחות" לכך שהחוקים נכונים על מנת שהקהילה המדעית תקבל אותם.

חוקי קפלר וכוח הכבידה

כמה שנים לפני ניוטון, ניסח האסטרונום יוהאנס קפלר את שלושת חוקי קפלר. חוקים אלו מבוססים על ההנחה ההזויה שהשמש סובבת את הארץ. בשיחה שהייתה לניטוטון עם קפלר, זיהו השניים את הפוטנציאל האדיר שבחוקים אלו, אשר יכולים לקדם עוד יותר את המודל ההליוצנטרי השקרי ובה בעת לחרוט את שמותיהם בספרי ההיסטוריה. לשם כך, המציא ניוטון חוק נוסף, חוק הכבידה האוניברסלי. לפי חוק זה, כל שני גופים מפעילים זה על זה כוח בלתי נראה, גם כאשר הם רחוקים זה מזה. לטענתו של ניוטון, העובדה כי תפוח הצליח לפול לו על הראש היא הוכחה לחוק זה. ברור כמובן כי טיעון זה הוא שטות מוחלטת וכי התפוח נפל כי היה צפוף יותר מהאוויר שמתחתיו. חוק זה, בצירוף עם חוקי ניוטון ושורה של שטויות מתמטיות היוו "הוכחה" לחוקי קפלר ובכך "הוכיחו" כי הארץ מסתובבת סביב השמש.

החוקים

החוק הראשון (חוק ההתמדה)

תוכן החוק: גוף יישאר במנוחה או בתנועה במהירות קבועה, אלא אם כן פועל עליו כוח.

כלומר, לפי החוק, גוף שלא פועל עליו כוח ימשיך לנוע. חוק זה הוא כמובן שטות מוחלטת, שכן ברור שגוף לא יכול לנוע מעצמו. היסטוריונים כיום מייחסים את השטות לכך שלניוטון היה זעזוע מוח (בגין המכה שקיבל מהתפוח) ולכן ראה עצמים נייחים כאילו הם זזים מעצמם.

החוק השני

תוכן החוק:

חוק זה הוא היחיד מבין השלושה שאכן נכון מדעית. משמעו שככל שגוף נע מהר יותר, כך הבומבה שייתן לצופה נייח בפרצוף חזקה יותר.

גם חוק זה נשאב מניסיונו האישי של ניוטון.

החוק השלישי (חוק הפעולה והתגובה)

תוכן החוק: לכל פעולה יש תגובה השווה לה בגודלה ומנוגדת לה בכיוונה.

משמעות החוק, היא שאם גוף אחד תוקף גוף אחר, הגוף השני יחזיר לו. נכונות חוק זה אף היא מוטלת בספק ומשתנה בהתאם למצב. החוק מתקיים, למשל, בדו - קרב בין שיכורים בבר. הוא אינו מתקיים, לעומת זאת, במדיניות הענישה של פושעי מין ופושעים נוספים.

אף על פי כן, לחוק שימושים רבים. בין השאר החוק משמש פיזיקאים כדוגמת ד"ר בן גביר ופרופ' סמוטריץ' להשגת קולות בוחרים.

שימושים

הנדסת בניין

הנדסת מכונות

הנדסת תעופה

הנדסת תודעה

מודלים אלטרנטיביים

אריסטו

יהדות

נצרות

פיזיקה של הרחוב

פיזיקה מודרנית

ראו גם

לקריאה נוספת