איכטיוקולונוסקופיה

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המעי הגס, המקום הקסום בו אוכל הופך לקקה

איכטיוקולונוסקופיה (באנגלית: Ichthyocolonoscopy, ביידיש:גפילטע תוכעס) הינה טכניקת בדיקה רפואית ממשפחת הבדיקות האנדוסקופיות, שבה נבדקת מערכת העיכול התחתונה (ובפרט המעי הגס) על ידי דג מושט מאולף. באמצעות בדיקה זו ניתן לראות את הדופן הפנימית של המעי הגס ולהגיע אף עד לתוספתן ולאיליאום הטרמינלי ולזהות חירפלוצים טרם התפרצותם.

את השיטה פיתח ד"ר הנס כריסטיאן תוכעסליבשען מאוניברסיטת גרופשטטהיים בוינה בשיתוף אברהם חג'ג', דור שישי למשפחת דייגים טבריינית. השיטה פותחה לאחר שנסיונות בגרבילים הוכחו כלא יעילים מדעית (למרות שעדיין יש כאלו שמנסים).

הבדיקה עדיין לא זכתה לאישור משרד הבריאות הישראלי או ה-FDA ונמצאת בשלב ניסויים קליניים.

מהלך הבדיקה

מרגלית חג'ג' מטבריה, רגעים לאחר שסיימה עוד בדיקת איכטיוקולונוסקופיה מוצלחת

במהלך הבדיקה, מוחדר דג מושט (Sarotherodon galilaeus) שאולף בקפידה ועבר הכשרה פארה-רפואית בסיסית למעי הגס ומציץ ובוחן את סביבותיו בעניין וסקרנות האופייניים למין זה. בתום הבדיקה מחולץ הדג באמצעות חוט הקשור לזנבו ומדווח את ממצאיו באמצעות קוד מורס לרופא, למטופל, לצוות הרפואי ולידידיו הדגים. לאחר מכן עובר הדג חיטוי וחוזר לבריכת הגידול למנוחה והתרעננות ושיחה עם פסיכולוג במקרה הצורך.

לאחר הבדיקה מקבל הנבדק סיכום כתוב של הממצאים ותמונה עם הדג לפייסבוק.


קבלה על ידי הממסד הרפואי

הבדיקה עדיין לא זכתה לאישור משרד הבריאות הישראלי או ה-FDA ונמצאת בשלב ניסויים קליניים. מטבע הדברים, היא עדיין לא נכללת בסל הבריאות.

מאמריהם של מפתחי השיטה זכו לביקורות מעורבות. הקהילה הרפואית הגיבה באיפוק צונן אולם מגזרים ומגדרים מסוימים קיבלו אותה בהתלהבות.

קבלה על ידי קהילת דגי הכנרת

דגי הכנרת שומרים על שתיקתם, אולם ממקורות מקורבים נמסר כי הם מברכים על האופציות התעסוקתיות החדשות הנפתחות בפניהם, נוכח מצוקת התעסוקה בצפון. עד כה נרשמו עשרות דגים למיונים וההכשרות, הנחשבים לקורס טייס של עולם הדגה והמים.


אילוף והכשרת הדגים

ד"ר תוכעסליבשען מאלף מושט אבחנתי

מתוקף היותו "נסיך הדגים" נבחר דג המושט להיות הדג המוביל בבדיקת האיכטיוקולונוסקופיה. אופיו הנוח, נועם הליכותיו ובייחוד חלקלקותו הם שמעמידים אותו בשורה הראשונה של דגת העולם בכלל והכנרת בפרט.

דגי המושט הבוחרים או נבחרים להשתתף בתכנית הבדיקות עוברים מסכת גיבושים ומיונים מפרכת עד לכניסתם לקורס ההכשרה. המיונים כוללים בדיקות ראיה והתמצאות מרחבית, מבדקים רפואיים ופסיכולוגיים, כושר גופני וסיבולת ובעיקר חוסן פסיכולוגי ועמידה בהשפלות.

בקורס ההכשרה הנמשך כשישה שבועות בתנאי פנימיה במחלקה לביולוגיה ימית באוניברסיטת טבריה, עוברים הדגים שיעורי ניווט ותצפית, מורס ונוהלי דיווח, היגיינה אישית וסדר ומשמעת. בסיום הקורס נבחנים הדגים ורק המובחרים שבהם זוכים להצטרף לצוות הבדיקה.

ראה גם