עזרה:כתיבת ערכים

From איןציקלופדיה
Jump to navigation Jump to search
"ערכים כותבים באהבה או לא כותבים בכלל. ווי ווי ווי צבר!"
~ חומוס צבר על ערכים


9 מכל 10 ערכים המגיעים לאיןציקלופדיה נמחקים. אל תתן שזה יקרה גם לך!

כאשר מגיעים לפה לראשונה, רוב המבקרים מקבלים את הרושם שאיןציקלופדיה אינה אתר "רציני", ואז מוחם לוקח אותם למסע מופלא.

במהלך המסע הם רואים את הבלתי נתפס - צבעים באוויר, בלונים, פרחים פסיכודליים ואת אהוד אולמרט ראש ממשלה. והם חוזרים ממסע זה עם מסקנה חשובה: "הכל הולך כאן". זוהי טעות חמורה. חמורה כמעט כטעות שהביאה את אהוד אולמרט לראשות הממשלה.

איןציקלופדיה אינה מזבלה של הומור ואין ברצוננו לקרוא כל בדיחה אקראית שעולה בראשכם. לא, גם לא ההיא על החבר שלכם שברור שתצחיק אתכם ואת החבר המכוער ההוא. ברצינות, הגיעו הזמן שתמצאו חברים יפים יותר.

אנו מתגאים בהומור איכותי שיובן ויוערך על ידי מספר רב ככל האפשר של קוראים. אנו לוקחים את האתר ברצינות ואנו מקווים שתבינו את זה ושתעזרו לנו לקדם את ההומור והפרודיה.

אם אין לכם כח לקרוא איך כותבים ערך, אתם פשוט יכולים לראות איך לא כותבים ערך.

ניסוח וצורת כתיבה

שטויות חסרות פשר או דקדוק ואיות נוראיים, למרות שהם יעילים בערכים מסויימים, לא מצחיקים או ראויים ברוב המקרים. הקפידו על הגיון בתוכן הערך וכן שהלשון והדקדוק בהם השתמשתם מתאימים לערך. לעיתים קרובות, טון רשמי ורציני יכול להביא את הערכים שלכם לגבהים חדשים.


דקדוק ואיות הם חשובים לא פחות מתוכן המאמר ושגיאות כתיב מרובות יפגעו בערך ההומוריסטי ובמראה המאמר. אם אתם מתקשים בדקדוק או באיות אתם מוזמנים להשאיר הודעה לאחד מהמשתמשים הותיקים והם ישמחו לצחוק לכם בפרצוף לבדוק את הערך עבורכם, או שיפנו אתכם לאדם הנכון.


איות

לצערנו, לרבים מהכותבים יש שגיאות כתיב ודקדוק. זה מצער גם משום שזה מרמז על כך שרוב כותבינו הם ילדים בני עשר, וגם משום שזה מראה שילדים בני עשר לא יודעים לכתוב משפט אחד באופן תקין. אז הנה כמה חוקים שכדאי שתדעו לגבי כתיבה נכונה.

  • סוגריים: הרבה עורכים רושמים בטעות את הסוגריים בצמוד למילה הקודמת להן:
בלה(בלה)
לכן השתדלו להפרידם ברווח:
בלה (בלה)
  • א' ו - ע': האותיות הללו כלל אינן דומות אחת לשניה והן גם לא אוהבות שמתבלבלים ביניהן. שימו לב מתי צריך להשתמש ב - א' ומתי ב - ע'. אם אתם לא בטוחים אפשר להקליד מהר את המעלה באינטרנט ולראות מה ההשלמה האוטומטית מציעה.
  • בטוח שעשית את זה? כי אם אמרת "אני יעשה" ו"אני יראה" ו"אני ינסה", אנחנו נאלץ להכות אתכם בישבן. ולא, זה לא "אני יכה", זה "אני אכה" - שימו לב לפעלים בנטיות זמן שונותו.
  • סימני פיסוק: לפני רוב סימני הפיסוק (.?:!״;) אין לשים רווח, אבל יש לשים לאחריהם.
    יוצאי הדופן הם הקו המפריד והמקף: הקו המפריד (–) מציין קשר לוגי (נכתב ע״י אלט ימני ו־= במקלדת עיברית) שיש לשים רווח לפניו ולאחריו, והמקף (־) שמציין ביטוי חבור (בלשון האקדמיה ללשון העיברית שכולנו מחבבים, אוהבים ומכירים), לדוגמא בית־ספר או פתח־תקווה (נכתב ע״י אלט ימני ו־-). לתו ״-״ אין שימוש אמיתי אלא אם כן אתה פאקאצה. ישנם יוצאי דופן נוספים (כמו הסוגריים שהוזכרו לעיל) לסיכום תנסו להקפיד על הדברים האלו.

טיפים לכתיבת ערך

  1. לחזור על עצמך יכול להיות מצחיק.
  2. לחזור על עצמך יכול להיות מצחיק.
  3. אל תכתבו סתם שטויות כמו "ציפור זה נוזל סמיך שמתפשט ביקום ועושה קול של מחדד" בערך ציפור, כי זה סתם שטות ודברים מטומטמים יש לנו פה מספיק.
  4. אירוניה וסרקאזם עובדים הרבה יותר טוב משטויות. אנחנו שמחים שיש לך דימיון פורה ושאתה יכול לכתוב שטויות, אבל אם למשל יש סטראוטיפ על בוש שהוא טיפש ושהוא נראה כמו קוף, אז תכתבו משהו כזה שמדגים (הגזמה תתקבל בברכה) עד כמה הוא קופיף טפשון.
  5. אחרי שאתה כותב מאמר, תקרא אותו, אם הוא מצחיק אותך אז יופי, אם לא - אל תהיה עקשן, תמחק או תשכתב.
  6. לחזור על עצמך יכול להיות מצחיק.
  7. שימרו על כתיבה אסתטית. המנעו משימוש מופרז ב"!!!!!1111" ו"?!?!?!?", והקפדיו לא להכפיל אותיותתתתתת. יש מספיק פקאצות ברשת.
  8. אין צורך בסמיילים: o_O, :(, :-), {: וכדו' לא בבית סיפרינו. איןציקלופדיה היא לא צ'אט. הקורא לא צריך שיגידו לו מתי לצחוק.
  9. אל תיבהלו, שטויות זה מעולה באתר הזה, אבל אל תעשו משהו מטומטם וחסר כל קשר לכלום. נושא המאמר מקלות קינמון לא צריך לעסוק בנושא ספרות טרגית.
  10. שימוש יתר במילים כמו "קקי פיפי קקי פיפי זין" והגזמה בגסויות והומור אנאלי, לא תורם הרבה לערך עצמו ולאיןציקלופדיה כולה.
  11. לחזור על עצמך יכול להיות מצחיק.
  12. בדיחה שרק אתה ושבעת החברים שלך מבינים, היא לא בדיחה טובה.
  13. נכון, איןציקלופדיה היא אנציקלופדיה חופשית מתוכן, אבל אם אתם מכירים לעומק את הנושא עליו כותבים- הערך יוצא הרבה יותר טוב. אל תתביישו להשקיע מחשבה וזמן בחיפוש חומר מצחיק.
  14. סאטירה זה טוב. תשדלו לכתוב בדיחות עוקצניות שנוגעות בנושא בצורה סאטירית, ולא סתם טפשית.
  15. לא צריך לחשוב כל כך רחוק. לפעמים הדגשה של הדברים המצחיקים הבסייסים ביותר שקורים לנו בחיים יכולה להיות מצחיקה.
  16. לחזור על עצמך יותר מדי, זה כבר לא מצחיק.
  17. טקסט לא מעוצב טוב לא נוח לקריאה, ולכן לא מצחיק. ראה: מדריך:לעיצוב דפים.
  18. נסו לשמור על רמה וסגנון אנציקלופדיים.
  19. ערך קצר מדי לא ישמר, אל תכתבו דף בן 2-3 שורות.
  20. אנחנו מודעים לעובדה ששטן, ברני וטל מוסרי מנסים להשתלט על העולם, לא צריך לכתוב על זה בכל ערך. אנחנו מבינים שהכי קל להמציא תאוריות קונספרציה, אבל עדיף לחשוב על משהו קצת יותר מקורי.
  21. לעשות שימוש ללא הכרה בגרבילים, ג. יפית ושבתאי צבי סתם ככה זה לא מצחיק. אלא אם מדובר על ערכים הזקוקים לגרבילים כמו ערך זה, או ערכים הזקוקים לשבתאי צבי כמו ערך זה.
  22. אף פעם אל תכתוב בגוף ראשון (אנחנו, אני). אם יש לך אמירה, המלצה, או פניה- עשה כמו בויקיפדיה, שייך את האמירה ל"מומחים רבים", "היסטוריונים" או פשוט לאיזה אדם שנחשב לחכם (כמו שבתאי צבי או אלברט איינשטיין).
  23. אף פעם אל תפנה אל הקורא, ואף פעם אל תייעץ לו. לדוגמא, פסקה בערך חנון העוסקת במאפייני החנון לא תקרא "רוצה להפוך לחנון? הנה הסבר איך להפוך לחנון" או "איך אתה יכול לזהות חנון?", אלא תקרא, בפשטות לא מקורית שכזאת, "מאפייני החנון".
  24. אף פעם אל תזכיר את עצמך בערך. אנחנו לא צריכים לדעת שיש לך שגעון גדלות.
"צטטו אותי ותגיעו לגן עדן. אבל אל תגזימו!"
~ שבתאי צבי על ציטוט עצמי


שימוש בתמונות המקושרות לערך המדובר מוסיף עניין!

דוגמאות

המדריך לנקודת מבט סאטירית

המדריך לנקודת מבט סאטיריתאנגלית: S.P.O.V או נמ"ס בעברית) הוא סאטירה על המדריך לנקודת מבט נייטראלית, ולמעשה מהווה קו מנחה לכתיבת ערכים באיןציקלופדיה.

סאטירה מהי?

סָטִירָה, סאטירה

נ' [מן: סטר,סָטַר] יצירה ספרותית המתארת את הפגמים שבמציאות בצורה לגלגנית-עוקצנית. הסטירה שמה ללעג ולשנינה את הטיפוס השלילי או את התופעות השליליות שבחיים מתוך תפיסת הניגוד בין האידאל למציאות: "קוצו של יוד" היא סטירה של יל"ג [סטירות]

מהגדרת הסאטירה כחלק מנקודת המבט הסאטירית נובעים כמה כללים מנחים כתיבת ערך באיןציקלופדיה:

עקרונות בסיסיים

  • סאטירה היא יצירה ספרותית המתארת את הפגמים שבמציאות - מכאן שערכים הנכתבים באופן סאטירי, אסור שיכללו לדוגמא ערך על אדם דמיוני, מאחר ואיננו קשור למציאות. (ישנם כמובן מספר מקרים היוצאים מן הכלל, אך זהו קו מנחה הרלוונטי כמעט לכל המקרים).

לכן הימנעו לכתוב ערך על עצמיכם כקיסרי רפובליקת בננות (כי זהו אינו עיוות של המציאות אלא התכחשות למציאות) אלא לדוגמא כתבו כי: "משחק הכדורת הומצא בצרפת של סוף המאה ה-18 כאשר לא היה מה לעשות עם ראשי האצולה שנכרתו בגיליוטינה". זוהי פחות או יותר סאטירה, כי היא מציגה עובדות קיימות. אמנם היא מסלפת את חלקן, אבל זהו העיקרון. עריפת הראשים במהפכה הצרפתית היא עובדה. קיום משחקי הכדורת הוא עובדה. כל מה שנותר הוא לחברם לערך אחד. כמו כן, אל תכתבו ערכים על אנשים שרק אתם וקבוצה של חבריכן מכירה, כי סאטירה לא נועדה לבקר אדם שאף אחד לא מכיר.

  • סאטירה נועדה לבקר, אך לא להעליב - קודם כל, חשוב לזכור שאם אדם נפגע ברצינות מקריאת יצירה שנועדה להצחיק, אז היצירה פשוט נכשלה. מכאן שאין לכתוב דברים פוגעניים/גזעניים/סקסיסטיים מדי. ניתן לבקר תופעות מסוימות, אך אסור להשפיל במטרה להצחיק.
  • השתדלו להימנע מקביעת עובדות. הציגו דעות של אנשים במקום. איןציקלופדיה מנסה בכל זאת לחקות אינציקלופדיה - את ויקיפדיה לדוגמא. לכן היא חייבת להכתב פחות או יותר באותו סגנון. לכן אם אתם כותבים על נושא מסוים, עדיף שתימנעו מקביעת עובדות בכדי שהמאמר יהיה נייטראלי. כך לדוגמא: לא לכתוב "שבתאי צבי עבר בילדותו התעללות מינית", אלא: "לדעת היסטוריונים העוסקים בנושא, עבר שבתאי צבי בילדותו התעללות מינית".

רעיון זה מיושם באיןציקלופדיה בצורה כזו: אנו מייחסים משפטים לאדם או ארגון, שעל פי דעת האיןציקלופדיה עשוי לטעון אותם. לדוגמא: "לדעת היהודים יוצאי מרוקו, למסיר השומנים ערך תרבותי רב". מאחר ועל פי הערך באיןציקלופדיה מסיר השומנים הוא מאכל מרוקאי מסורתי, המסייע להוריד את הקילוגרמים לאחר אכילת מאכלים מסורתיים מרוקאיים משמינים.

או למשל: "לדעת ג'ינגס דביליניו ערבוש הטלמרקטינג היא פעילות חיונית ומעשירה." - מאחר ובמאמר על טלמרקטינג מפורסמת תמונה של ג'ינג'ס עוסק בטלמרקטינג.

טון כללי

מאמר יכול לסבול מאי-סאטיריות מכמה סיבות:

  • המאמר יכול להביע קביעוֹת שאינן קשורות למציאות כעובדות.
  • המאמר אינו "מעוות את המציאות" בקשר לנושא, אלא ממציא פרטים שאינם קשורים לערך.
  • המאמר אינו כולל קשר לוגי בין העובדות המוזכרות בו.

נקודת מבט סאטירית אינה שחור על לבן, אלא רצף. ניתן לערוך מאמר בעל נקודת מבט סאטירית יחסית ולהפוך אותו ליותר סאטירי, לדוגמא ע"י קישורו לעוד ערכים.

תגובות על המדריך

במידה ואתם חושבים כי חסר מידע כלשהו במדריך או שיש בו נושא שאינו מוסבר בצורה ברורה מספיק; אם אתם רוצים לשאול משהו או לבקש הסברים ממשתמשים מנוסים, ניתן להשאיר תגובות שאלות ובקשות בדף השיחה של המדריך או על ידי לחיצה כאן.