קוהלת

מתוך איןציקלופדיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"הבל הבלים! הכל הבל!"
~ חולה קוהלת על המחלה

קוהלת (נכתב גם: "קהלת") - מחלת נפש בעלת השלכות שכליות חריפות. המחלה נגרמת כתוצאה מלמידה ו"דרישת ידע" במינון גבוה מהמקובל, בעיקר אצל אנשים בעלי חכמת חיים. המחלה התגלתה לראשונה בתקופת התנ"ך, ובמקרים בולטים שלה אנו נתקלים גם בימינו אנו. לפי שעה, הפיתרון האפשרי היחיד למחלה הוא שטיפת מוח, שנוסתה בהצלחה על שבויי מלחמה חולי קוהלת בתקופת המשטר הקומוניסטי. כיום ניתן לטפל במחלה בעזרת טיפול פסיכולוגי במקביל לטיפול תרופתי. הטיפול ניתן כטיפול מונע בלבד, ולפי שעה לא ידוע על מטופלים שהבריאו מן המחלה לגמרי.

תסמינים

מחלת הקוהלת גורמת לשיבוש התודעה וללקות בכושר השיפוט. הביטוי החריף ביותר למחלה הוא המעטה בערכם של דברים, ולו החשובים ביותר. למעשה, בשלבים המתקדמים של מחלתו, הופך חולה הקוהלת לאפאתי ביותר כלפי המתרחש סביבו, בטענה שזה "שטויות", "הבל הבלים" "בולשיט" וכדומה. תסמין נוסף למחלה הוא הבעת חוסר רצון לחיות בטענה ש"הכל חוזר על עצמו, שום דבר לא משתנה" כפי שניסח זאת חולה בשלב מכריע של המחלה. ביטוי נוסף הוא ירידה במצב הרוח והבעת רעיונות אובדניים ברבים.

החיים בצל המחלה

התיעוד הקדום ביותר למחלה הנמצא ברשותינו מתוארך לתקופת התנ"ך, כאשר חולה במחלה החליט לחלוק עם הציבור את סיפור ההתמודדות האישי שלו בספר הנקרא על שם המחלה - "קוהלת". את יומן המחלה כתב עד שהחליט כי עצם הכתיבה היא "הבל הבלים". יומן המחלה נפתח במילים: "הבל הבלים אמר (חולה) קוהלת, הבל הבלים הכל הבל. מה ייתרון לאדם בכל עמלו שיעמול תחת השמש?" משפט זה מגלם בתוכו את בויכוח הפנימי הסוער המתרגש במוחו של חולה הקוהלת. על פי הכתוב ניכר כי החולה מודע למחלתו, ברם הוא משוכנע שהכל הבל הבלים, ושאין טעם לחייו. כך, למעשה אמר בקטע. לדעת פסיכולוגים העוסקים בנושא, החולה בעת כתיבת הדברים הללו היה מצוי בשלב מתקדם ביותר של מחלתו.

לפיכך עולה תמונה עגומה של החיים בצל מחלת הקוהלת. עבור החולה במחלה נראים החיים כדבר מונוטוני, שאינו משתנה, ואם משתנה, אז לוודאי חוזר על עצמו. החולה במחלה רואה עצמו לכוד בתוך חייו שלו, דבר העלול לגרום לו להתאבד בשלב מתקדם יותר של המחלה, כ"מפלט" מאותו מעגל חיים סגור, מאותה שגרת חיים מונוטונית. חולים במחלה עלולים ללקות גם כן בניוון קוהלת זוהי תופעה הגורמת ללוקים בה לחדול מביצוע פעולות יומיומיות בטענה שהן לא נחוצות, ושהן "הבל". הלוקה בתופעה עלול לחדול מפעולות בסיסיות כגון אכילה, שינה ואף נשימה, ובכך להביא למותו. בני משפחות של חולים במחלת הקוהלת מדווחים כי גם להם הסבה המחלה עגמת נפש רבה. החולה אינו מסוגל לתפקד כבר מהשלבים הראשונים של מחלת הקוהלת, והוא מתלונן כל הזמן באוזני הסובבים אותו על המצב. מלבד זאת נפגע כושר העבודה שלו, וככל שעובר הזמן הוא מפסיק לבצע פעולות יומיומית עקב ניוון קוהלת (קרא בפסקה קודמת). בני משפחות החולים מספרות שוב ושוב כיצד החולים במחלה דעכו מול עיניהם.

דרכי טיפול בתופעה

לפי שעה לא ידוע על דרך בה ניתן לטפל לצמיתות במחלת הקוהלת. בעבר נוסו דרכים שונות, כגון טיפול בשומשום, או בעזרת ארס גרבילים, אך שיטות אלו לא פעלו. במהלך מחקר שנערך במטרה לבדוק את יעילות הטיפול נמצא כי בשלב מתקדם יותר של המחלה מתחיל המטופל לפתח אדישות ואפתיות כלפי הטיפול, בטענה ש"זה לא יעזור. זה הבל הבלים! הכל הבל!" כפי שניסח זאת מ', חולה במחלת הקוהלת הנמצא בשבל מתקדם של המחלה. הטיפול יעיל בעיכוב המחלה, אך לא מעבר לזה. בעבר היה נסיון להכניס לסל הבריאות את הטיפול למניעת מחלת הקוהלת. המשימה הוטלה על חבר כנסת חולה קוהלת מטעם מפלגת הגימלאים, אך זה לא התייצב לישיבת המליאה בכנסת בטענה ש"זה הבל הבלים, מי צריך את זה?", כך אמר.

דרכי הידבקות במחלה

המדע טרם הצליח לגלות מהן דרכי ההידבקות במחלת קוהלת, אולם על פי מידע קודם ממחקר שהצטבר מתקופת התנ"ך, ידוע שהגורם למחלה הוא דרישת ידע במינון גבוה מהמומלץ. השערה זו מבוססת על מסורת ישראל לפיה החולה המדובר (זה שכתב את הספר המוזכר לעיל) היה בעצם שלמה המלך. כידוע, לשלמה המלך היו 1,000 נשים. על כן הגיעו המדענים למסקנה שהמחלה היא למעשה סוג של מחלת מין, הנגרמת מקיום מופרז של יחסי מין. כדוגמא הובא אורי זוהר, מתהולל ידוע שעקב לקות במחלה איבד טעם לחיות, אך ניצל במפתיע כאשר התקרב לדת. למרות זאת על פי ממצאים ידוע שהגורם למחלה הוא עודף ידע, הגורם לחיים להיראות מונוטוניים. במחקר נוסף שנערך נבחנו הממצאים ביסודיות, יחד עם מקורות מבראשית פרק ד' פסוק 1: "והאדם ידע את חוה אישתו ותהר ותלד את קין ותאמר קניתי איש את ה'". על פי העולה מהפסוק, קיום יחסי מין (מה שהביא ללידתו של קין) מקביל לשורש י.ד.ע, מאחר ונכתב שאדם ידע את חוה אישתו. על כן שלמה, שלו היו כ-1,000 נשים, ככל הנראה ידע כל-כך הרבה עד שחלה לבסוף במחלת הקוהלת.

סיבה נוספת מקורה במחקר אחר, הטענה היא שבמקור למגילת קהלת קראו "קוקה-קהלת", והיא נפתחה במילים "שתו קולה". ולכן לפי מחקר זה, שתיית קולה מרובה עלולה להביא להדבקות במחלה.

קישורים חיצוניים

Bouncywikilogo.gif
עבור אנשים חסרי חוש הומור, לחכמולוגים בוויקיפדיה יש ערך על קוהלת.